Haber
2014-11-11 06:51:58
İnsan Yetiştirme Mücadelesini de Kazanmak Zorundayız

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Teyfik Yağcı, ücret ve hizmet sendikacılığının yanında misyon sendikacılığı da yaptıklarını, “Özlük ve özgürlük mücadelemizde olduğu gibi, insan yetiştirme mücadelesini de kazanmak zorundayız” dedi.

 

Eğitim-Bir-Sen Malatya 1 No’lu, Kahramanmaraş 1 ve 2 No’lu şubelerin olağan genel kurullarında konuşan Teyfik Yağcı, sendikal çalışmalara ve gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.



 

Ücret ve hizmet sendikacılığının yanında bir de misyon sendikacılığı yaptıklarını kaydeden Yağcı, “Bizim bir misyonumuz var. Bizi biz yapan değerlerimizi, bizi millet yapan değerlerimizi hayata geçirme misyonudur bu. Elbette hizmet kolumuzdaki çalışanların özlük haklarını savunacağız. Ama bizim görevimiz bununla bitmiyor. Bizim başka görevlerimiz de var. Devletimizin birliği ve milletimizin dirliğini daha da muhkemleştirmek bizim vazifemizdir. Bunu eğitimciler yapmayacak da, kim yapacak? Bunun yanında medeniyet değerlerimizin yeniden ihyası ve yeniden inşasının sorumluluğu da bizim omuzlarımızdadır” şeklinde konuştu.

 

 

Özümüze Dönmeliyiz

 

Yarınların inşacıları olan eğitimciler olarak, özlerine dönmeleri gerektiğini ifade eden yağcı, şöyle devam etti: “Bizlerin en küçük bir ihmali, minnacık tembelliği, ulaştığımız, kazandığımız başarıları gölgeleyecektir. Gücümüzün israf edilmesine de fırsat vermeyeceğiz. Tarihimizde bir sadaka taşları geleneği var. Günümüzde bu geleneği Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Eğitim-Bir-Sen ve İHH sürdürüyor. ‘Her sınıfın bir yetimi var’ projesi ile elli bin yetime bakacak bir hedefi gerçekleştirmek için çalışıyoruz. Her şubemizden birer sorumlu arkadaşımız İHH yetkilisi ile okulları ziyaret edecek ve projeyi anlatıp, uygulamaya geçireceklerdir.”



 

Beklenti ve taleplerinde insanı merkeze alan bir anlayışı hakim kılmaya çalıştıklarını belirten Yağcı, “Bu bizim hak, hakikat ve hakkaniyet duygumuzun, teşkilatlanma bilincimizin medeniyet değerlerimizin hayata geçirilmesi noktasında bir misyonu sorumluluk olarak görmesindendir. İnşallah geçici, konjonktürel problemler ve tuzaklara düşmeden her daim sebat, metanet, gayret ve şevkimizi ziyadeleştirerek, birbirimize moral ve motivasyon aşılayarak yolumuza devam edeceğiz” diye konuştu.

 

 

Gelecek Mücadelesini Kazanmak İçin…

 

Gelecek mücadelesini kazanmak isteyen toplumların, insan yetiştirme mücadelesini kazanmak zorunda olduğuna dikkat çeken Teyfik Yağcı, “Özlük ve özgürlük mücadelemizde olduğu gibi, insan yetiştirme mücadelesini de kazanmak zorundayız. İnsan yetiştirmemiz, ona bir ideal, bir medeniyet tasavvuru kazandırmamız gerekiyor. Bu idealin fidanlıkları okullarımızdır. Bu fidanlıkların bahçıvanları öğretmenlerimizdir, sizlersiniz, bizleriz. O idealdir ki, Romalılara dünyayı fethettirdi, Genç İskender’i Hindistan’a sürükledi. O idealdir ki, Hz. İbrahim’i ateşe yaktırmadı, Hz. Musa’yı Firavun’a boğdurtmadı. O idealdir ki, Hz. Muhammed’e (SAV) ‘Güneşi sağ avucuma, Ay’ı sol avucuma koysanız ben yine de davamdan vazgeçmem’ dedirtti. O idealdir ki, İspanya’yı, gemisini yakan bir avuç fedaiye ram etti. O idealdir ki, Konstantiniyye’yi İslambol yaptı. Sultan Mehmet’i Fatih yapan sır bu idealdedir. Yavuz Selim’i at sırtından indirmeyen idealdir” değerlendirmesinde bulundu.



 

“Yeni bir dönüm noktasında olduğumuzun farkındayız. Önümüzde iki yol görünüyor; ya bir atılım yapacağız ya da büyük bir kırılma ile gerilemeye devam diyeceğiz, felakete sürükleneceğiz” diyen Yağcı, “Bir medeniyet ideali ile kuşanarak, insanlığa hak, hakikat, erdem, insanlık, barış, kardeşlik ve kurtuluş umudunu yayacakların en başında eğitimciler gelmektedir, işte onlar sizlersiniz, bizleriz” ifadelerini kullandı.

 

 

Akademisyenlere İlave Zam Talebimizin Takipçisi Olduk ve Kazandık

 

Konuşmasında, öğretim elemanlarının mali haklarının iyileştirilmesi için verdiklerin mücadeleye de değinen Yağcı, 2013 yılı toplu sözleşme görüşmelerinde akademik personelin mali problemleri ve maaşlarının iyileştirilmesiyle ilgili olarak, YÖK, Eğitim-Bir-Sen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca ortak çalışma yapılması kararı alındığını hatırlatarak, şunları söyledi:



 

“2013 Eylül ayı içerisinde söz konusu ortak çalışma için konunun muhataplarını harekete geçirmek ve sorunun çözümüne ilişkin uygulanabilir somut öneriler dizisi oluşturmak ve gerekçelendirmek amacıyla Başkent Öğretmenevi’nde bir çalıştay gerçekleştirdik. Çalıştayımıza, üniversite şube ve temsilciliklerimizden konunun uzmanları, bu sahada kendini ispat etmiş öğretim üyeleri, öğretim görevlileri ile YÖK, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. Çalıştayda, akademik personelin mali hakları konusunda geçmişten bu yana yaşanan kayıpların telafisi ile ülke kalkınmasına katkı sağlayacak bilimsel bilgi birikimini teşvik edecek, üniversitelerimize kalifiye elemanların teşvik edileceği bir ilave mali katkılara yönelik olarak 2547 ve özellikle 2914 sayılı kanunlar çerçevesinde gerçekleştirilebilecek somut teklif ve öneriler konusunda görüş alışverişinde bulunuldu. Çalıştay sonrası, öğretim elemanlarının mali sıkıntıları ve özlük haklarına ilişkin olarak ulusal ve uluslararası karşılaştırmaların, tespitlerin ve önerilerin yer aldığı ‘Öğretim Elemanlarının Mali Hakları’ başlıklı rapor hazırlandı. Söz konusu rapor, Eğitim-Bir-Sen tarafından Yükseköğretim Kurulu ile paylaşıldı. Yapılan ikili görüşmede, toplu sözleşme masasında öğretim elemanlarının mağduriyetlerinin giderilmesiyle ilgili kapsamlı ve koordineli bir çalışma yapılması gerektiği noktasında uzlaşılarak, sendikamızca gerçekleştirilen çalışmanın YÖK tarafından da kamuoyunda desteklenmesi ve konunun diğer muhatapları nezdinde müşterek olarak savunulması ve ortak hareket edilmesi kararı alındı. Kamuoyuna açıklanan raporumuzda, akademik personelin maaşlarına ilişkin iyileştirmenin üniversite ödeneği oranlarının artırılması suretiyle gerçekleştirilmesi; 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu’nun ‘üniversite ödeneğini’ düzenleyen 12. maddesinde yer alan ödenek oranlarında 2014 yılı için 100 puan, 2015 yılı için de 100 puan artış sağlanması talep edildi. Bunun rakam olarak karşılığı ise 729 TL tutarında olmaktaydı. Bu taleplerimizi her resmi ve özel platformda dile getirdik, savunduk ve gündemde tuttuk. Sonunda akademik personelin özlük haklarında iyileşme konusu kanun teklifi olarak Meclis’e geldi. İlk geldiği şekilde uzman, çevirici, eğitim-öğretim planlamacıları ile ilgili eksik ve noksan olan kısım vardı. Bu eksiklik, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bizim önerimiz doğrultusunda düzeltilerek mağdur olan bütün kesimlere gerekli iyileştirmelerin yapılması sağlanmış oldu.”


 

Konuşmaların ardından yapılan seçimlerde; Eğitim-Bir-Sen Malatya 1 No’lu Şube’de mevcut başkan Kerem Yıldırım ile Kahramanmaraş 2 No’lu Şube’de Doç. Dr. Hasan Furkan’ın listeleri seçilirken, Kahramanmaraş 1 No’lu Şube’de Abdülaziz Aydın başkanlığındaki liste görevi devraldı. 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen