Haber
2015-11-30 06:59:18
İş ahlakı, adil paylaşımı gerektirir

 

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Küresel kapitalizm, sadece üretimi ve işi önemserken, biz hem iş ahlakını hem de paylaşım ahlakını önemsiyoruz. Herkesin ‘hak ettiğini aldığı’ bir düzen; işverenin yediğinden yiyen, giydiğinden giyen bir emek hareketi düşlüyoruz” dedi.

Ali Yalçın, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi’nin (ESAM) İstanbul’da düzenlediği “Emperyalizm Kıskacında İslam Dünyası” konulu 24. Uluslararası Müslüman Topluluklar Birliği Kongresi’ne katıldı. 40’ı aşkın ülkeden temsilcilerin katıldığı kongrede “Ahlaki ve Sosyal Boyut” başlıklı bir konuşma yapan Yalçın, hep birlikte iyiyi, güzeli aramaktan dolayı büyük bir mutluluk içinde olduğunu dile getirerek, “Arayışın 24 kez ve istikrarlı bir şekilde devam etmesini önemsiyorum. Bu toplantılardan çıkan öneriler ve kararlar bugün ve gelecekte mutlaka insanlığın ve ümmetin hayatını kolaylaştıracak, huzurlu bir hayat süreceği bir ortam oluşturacaktır” şeklinde konuştu.




Küresel düzensizliği düzeltmek zor ancak mümkün

Küresel düzensizliği ortadan kaldırmak için hem birey düzeyinde hem toplumsal düzeyde zihniyet değişikliği gerektiğini vurgulayan Yalçın, şöyle devam etti: “Zihniyet değişikliğiyle birlikte küresel düzlemde sistem değişikliği, davranış değişikliği, yönetim ve yöntem değişikliği de şart. Küresel adaletin sağlanması için, küresel sömürü düzeninin taşıyıcıları olan BM, IMF ve Dünya Bankası gibi yönetimleri ve karar alma süreçleri gayri adil olan kurumlardan başlanmalıdır. Küresel sömürüye ve küresel adaletsizliğe cevap üretmek istiyorsak, bunun yolu, kapitalistle, komünistle, maddiyatçıyla, emperyalistle mücadele değil, emperyalizmle, kapitalizmle, komünizmle ve maddiyatçılıkla mücadele olmalıdır. Bunun için de üretim-tüketim başta olmak üzere, hayatın her alanıyla ilgili küresel bir adalet ve ahlak tasarımımızın olması gerekiyor. Klasik bir ifadeyle, sinekleri tek tek avlamak yerine bataklığı kurutmanın daha kalıcı bir çözüm olduğunu unutmamamız gerekiyor. Bu hedefe ulaşmak için bir olma ve birlikte hareket etme mecburiyetimiz var.”




 

Birlik olmamız engelleniyor

“Küresel kapitalizm, ümmetin bir olmasını, birlikte hareket etmesini engelliyor” diyen Yalçın, “Öncelikle bu engeli aşmalıyız. Tüm bu değişim ve dönüşümün merkezinde ‘hak’, ‘değer’ ve ‘insan’ olmalıdır. Öyle bir sistem ki, insanlığın huzur ve saadetini tesis ve inşa etmelidir. Bunun için de, İslam tarihinde İmam Gazali tarafından Kur’an ve Sünnet doğrultusunda geliştirilen insanlık ve ümmet için olmazsa olmaz olan din emniyeti, can emniyeti, akıl emniyeti, nesil emniyeti ve mal emniyetinin korunması ve geliştirilmesi gerekiyor. Küresel sömürü, küresel çatışma ve küresel adaletsizliğin temelinde rahmetli Erbakan Hocamızın ifadesiyle ‘Kuvvet, çoğunluk, imtiyaz ve menfaat vardır. Bu anlayış, ‘Güç bende’, ‘Çoğunluk benim yanımda’, ‘Her türlü imtiyaza sahibim’, ‘O zaman kim ezilirse ezilsin’, ‘Kimin durumu kötüleşirse kötüleşsin’, ‘Ben kendi menfaatime bakarım’ demektedir. ‘Hak’, ‘değer’ ve ‘insan’ merkezli olaylara bakan bizler bu zalim makyavelist anlayışı benimseyemeyiz. Bizim için amaca giden her yol mubah değildir. Bizim medeniyetimizde yolun meşru olması, helal olması, hak olması önemlidir. Biz bu yolu, özetle, ‘Allah’la yaşa, ahlaklı yaşa, adaleti gözet’ yolu diyoruz” ifadelerini kullandı.

Memur-Sen’in merkez kavramlarından birinin ‘erdem’ olduğunu belirten Ali Yalçın, “Bu noktadan çıkışla Memur-Sen bir Erdemliler Hareketi’dir. Türkiye’nin en büyük emek hareketlerinden biridir. Küresel kapitalizm, sadece üretimi ve işi önemserken, biz hem iş ahlakını hem de paylaşım ahlakını önemsiyoruz. Herkesin ‘hak ettiğini aldığı’ bir düzen; işverenin yediğinden yiyen, giydiğinden giyen bir emek hareketi düşlüyoruz” diye konuştu.

Gelir dağılımı adaletsizliği yozlaşmayı körüklüyor

Gelir dağılımı adaletsizliğinin, sosyal boyutu itibarıyla çok geniş kitleleri ilgilendiren yozlaşmalara, sosyal sorunlara zemin oluşturduğunun farkında olduklarını kaydeden Yalçın, şunları söyledi: “Genel olarak, küresel paylaşımdan yaşlılar, kadınlar, engelliler gibi dezavantajlı grupların daha az pay aldığı, hatta alamadığı ortada. Bu sosyal grupların mağduriyetinin giderilmesi için yeni çözümlerin geliştirilmesi gerekiyor. Bu noktada, şu gerçeğin altını da çizmek gerekiyor. Küçük olan ya da olmayan şeyin adil paylaşımı da mümkün değildir. Dolayısıyla Türkiye ve İslam dünyası özelinde söylüyorum, iş ahlakından ayrılmadan üretmesini de başarabilmeliyiz. Maalesef bugün vasat birey tuzağı, eğitimde orta kalite tuzağı, ekonomide orta kalite tuzağı ve orta teknoloji tuzağını yaşıyoruz. Türkiye’nin üretimde İslam dünyasına rol model olabilmesi için, bu tuzakları aşması elzem. Bunun için de Müslüman kimliğinin aşınmasını durduracak irfan merkezli bir eğitim sisteminin kurulması gerekmektedir. Kapitalizmin zihinsel köleleştirme girişimlerine karşı dik durabilmemiz, bu noktada maneviyat eğitimini de hayata geçirmemiz gerekir” dedi.

.

 

Gençlere adil bir dünya bırakmalıyız

Gelecek kuşaklara adil, yaşanabilir bir dünyayı miras bırakmak istediklerinin altını çizen Yalçın, sözlerini şöyle tamamladı: “Hedef kitlemiz hiç kuşkusuz gençliktir. Gençliği her türlü yozlaşmadan korumak için tedbirler almalı, hatta onları değerlerin inşacısı noktasına taşımalıyız. Bu tedbirleri aldığımız takdirde ‘Yeniden Büyük Türkiye ve Adil Bir Dünya’ inşa edilmiş olacak ki, insanlığın huzuru ve ümmetin saadeti için bu hedef olmazsa olmazdır.” 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen