Haber
2010-03-12 06:20:39
Istiklal Marsi, Bütünüyle Milletimizin Karakterini Yansitmaktadir

12 Mart, ülkemiz ve milletimiz için önemli ve anlamli bir gündür. Zor sartlar altinda varlik mücadelesi verilen 1921 yilinin 12 Marti’nda, büyük sairimiz Mehmet Akif Ersoy’un yazdigi eser, TBMM tarafindan millî marsimiz olarak kabul edildi. Millî mars olarak kabul edilmesi sürecinde TBMM’de duygu ve cosku yüklü sahnelerin yasanmasina kaynaklik eden Istiklal Marsi, üzerinde yasadigi topraklari vatan olarak kabul eden herkesin ortak duygularini dillendiren bir ‘milli mutabakat metni’dir.

 

Çaglari taksim eden, kit’alari yöneten bir milletin varolus mücadelesine girismek zorunda kaldiginda hangi duygularla kiyam ettigini ortaya koyan hisli bir bildiridir. Istiklal Marsi, gelecekte türlü buhranlara tutuldugunda milletimizi ihya edecek kodlari da barindiran bir manifestodur.

 

Istiklal Marsi, lafzi ve ruhuyla bir bütün olarak incelendiginde, Mehmet Akif Ersoy’un kaleminden çikan eserin, bagimsizlik konusundaki kararliligin göstergesi niteligiyle “Istiklal Marsi” olmak yaninda bagimsizligimizi korumak, birlik ve beraberlik iradesini insanimizin ruhunda her daim mukim kilmak gibi idealleri seslendirmesi cihetiyle “Istikbal Marsi” oldugunu da söylemek mümkündür.

 

Istiklâl Marsi’nin mana derinliginde barinan duygular milletimizin öz benliginden damitilmistir. Istiklal Marsi, bütünüyle milletimizin karakterini yansitmaktadir. Bayrak, sancak, ezan, hak, sahadet, din gibi kelime ve kavramlar milletimizi var eden kodlardir. Milletimize istiklâl azmini veren gazilik ve sehitlik gibi manevi mertebelerdir. Manevi duygulardan arindirilmis bir mücadelenin sürdürülmesi imkânsizdir. Istiklâl mücadelesinde degerlerinin ayaklar altina alinmamasinin mücadelesini veren milletimizin coskunlugunu anlatan Istiklal Marsi, milletimiz var oldukça ortak hisleri veren ve milletimizi tanimlayan bir metin olarak var olacaktir.

 

Milletimizin bagimsizlik konusundaki kararliligini ve bagimsizliga olan güçlü inancini taklidi zor ifadelerle anlatan Istiklal Marsi, içeriginde yer alan degerlerle ve hedeflerle hiç süphesiz milletin eseridir ve millete aittir. Bu soyut gerçek, Istiklal Marsi için kendisine ödenmek istenen telif ücretini kabul etmemek ve ölümsüz eseri Safahat’ta millete ait oldugu gerekçesiyle yer vermemek suretiyle bizzat Mehmet Akif tarafindan somutlastirilmistir.

 

Milli mücadelede ülkenin kirik dökük her kösesinde dalga dalga yankilanan, milli azmi ve imani sahlandiran, milletimizin özgürlük umudunu yeserterek ilham kaynagimiz haline gelen Istiklal Marsi, ayni misyonu bugün de sürdürmektedir. Basta gençlerimiz olmak üzere bu ülkenin bütün fertleri, geçmisimizle baglarimizi kuvvetlendiren ve gelecegimize isik tutan Istiklal Marsi’ni, anlayarak ve ruhunu kavrayarak okumali, dizelerinde yer alan milli sorumluluk duygusuyla ülkemizi gelismis dünya ülkeleri arasinda en yukariya tasima gayreti içinde olmalidir.

 

Bu sorumlulugun gereklerini yerine getirmek için gereken ruha fazlasiyla sahip olduguna inandigimiz gençlerimizin, Türkiye Cumhuriyeti’ni uygarlik düzeyinin üzerine çikarma yarisinda üzerlerine düsen misyonu en iyi sekilde yerine getireceklerine inaniyoruz.  Ancak bu durumda, Mehmet Akif’in “Cenab-i Allah bu millete bir daha Istiklal Marsi yazdirmasin” dua ve temennisine anlamli bir katki saglayacaklardir.

 

Istiklal Marsi, bagimsizligini namus bellemis bir toplumun, kendisine saldiran ‘mandaci zihniyet’e bütün yoksulluk ve yoksunluguna ragmen galip gelmesini saglayan insani ve imanî durusu özetlerken, ayni toplulugun birlik ve beraberligini var eden degerleri de bütün derinligiyle sematize etmektedir. Istiklal Marsi, bir imparatorluga çektirilmek istenen acilari resmederken, bu acilar esliginde hayatiyet kazanacak Cumhuriyetin manifestosunu da ilan etmekten geri kalmamistir.

 

Istiklal Marsi’nin misralarinda, kalplerinde tasidiklari iman gücü, bagimsizliklarina son vermek isteyenlere karsi gözlerinde parlayan isyan isigi ve yüreklerindeki özgürlük aski yönüyle vatanperver insan tarif edilmistir. Siyasi, ekonomik ve askeri açidan tam bagimsizligimizin teminati olacak iman gücünün, esarete isyan isiginin ve özgürlük askinin bu toplumun bütün fertlerinin ortak nitelikleri haline gelmesini istiyorsak, Istiklal Marsi’nin yazilmasina neden olan süreci ve Istiklal Marsi’nin ruhunda mündemiç olan bagimsizlik iradesini bellegimizin silinemez kisminda sürekli canli tutmaliyiz.

 

Istiklal Marsi’nda yer verdigi dizelerle toplumun bütününe yönelik degerler manzumesi üreten Mehmet Akif’i, sadece büyük bir sair olarak nitelendirmek onu eksik tanimlamaktir. Akif, ayni zamanda dönemini iyi okuyan ve derinlikli sosyal önermeler sunan akil bir sosyologdur. Akif, bu yönünü “Asim’in Nesli” eseriyle zirveye tasimis, bu eserde sembollestirdigi gençlige “marifet ve fazilet” eksenli bir vizyon öngörmüstür.  Egitim-Bir-Sen, Mehmet Akif Ersoy’un mücadeleci kimligini model, Istiklâl Marsi’nin mana derinligini referans olarak kabul eden bir sendikadir. Egitim-Bir-Sen, Istiklal Marsi’nin isiginda sendikaciligi yavan kavgalarin arenasi degil; insani insan olusundan kaynaklanan bir önemseme ile kucaklama vasitasi ve degerlerimizi de toplumsal gelecegin teminati olarak görmektedir.

 

Bu duygularla Istiklal Marsi’nin kabul edilisinin 89. yilini kutluyor, bu ölümsüz eseri milletimize rehber olarak sunan Mehmet Akif Ersoy’u rahmetle aniyoruz.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen