Haber
2012-03-12 06:29:46
Istiklal Marsi Milletimizin Hissiyati, Milli Birligimizin Teminatidir

Türk milleti tarih boyunca, bütün benligini saran güçlü imani sayesinde, hayat boyu hep, isil isil ümîd ve güvenin parildayip durdugu aydinlik noktalarda dolasmis, isikla hasr ü nesr olmustur. Üzüntü ve burkuntulara düstügü zaman da, hariçte sebepler arama yerine, ruhunun Hakk'la irtibatini kontrol etmis; her isinde O Kudret-i Sonsuz'a dayanmistir. Elinden geldigince karanlik ruh ve bedbin gönüllerden uzak duran millet; inanç, azim ve kararlilik timsâli sahislari takip etmis ve bunlarin neticesi olarak Allah, bu millete bagimsizligin simgesi Istiklal Marsini bagislamistir. Böylece en karanlik atmosferlerde dahi sevk, nese, sihhat ve canlilik çigliklari olup yükselmistir.

Akif’in kendisine ait olmaktan çikardigi ve ‘milletin’ dedigi Istiklal Marsi, çaglari taksim eden, kit’alari yöneten bir milletin varolus mücadelesine girismek zorunda kaldiginda hangi duygularla kiyam ettigini ortaya koyan hisli bir bildiridir. Istiklal Marsi, gelecekte türlü buhranlara tutuldugunda milletimizi ihya edecek kodlari da barindiran bir manifestodur. Istiklal Marsi, bir milletin mukaddesleri ugruna ettigi yeminin manzum ifadesi; milletimiz hissiyati, milli birligimizin teminatidir. Istiklal Marsi, sanli geçmisimiz, umut dolu istikbalimiz ve lekesiz istiklalimiz adina yazilmis, hepimizin istirak ettigi, kutlu bir sözlesmedir. Istiklal Marsi kader, kivanç ve tasa birliginin tercümani, milletimizin hissiyati, milli birligimizin teminatidir.

Mehmet Akif, söz ve mana bakimindan mükemmel bir “Istiklal Marsi” yazmis, bunu da Türk Milleti’ne armagan etmistir. Marsin yazildigi zaman maddi olarak soguk havalarda evde bulunan bir paltoyu arkadasiyla nöbetlese giyebilecek kadar çok zor durumda olmasina karsin verilen parayi almamis, Türk Milleti’ne armagan ettigi için Marsi “Safahat” adli eserine dâhil etmemistir. Hasta yataginda “Üstad Istiklal Marsi’nin yeniden yazilmasini ister misiniz” sorusu karsiliginda yerinden firlayarak “Allah bu millete bir daha Istiklal Marsi’nin yazildigi günleri göstermesin” diyerek çekilen sikintilari adeta iliklerine kadar tekrar yasamis milletine duydugu sevgiyi benligiyle ortaya koymustur.

Istiklal Marsi’nin yazildigi mes’um günlerin milletimizin basina yeniden gelmemesi için Istiklal Marsi’ni yeniden, anlayarak okumak gerekmektedir. Milletimizin içine fitne sokmak isteyenlere karsi “Iman dolu gögsüm”üzle karsi durmak, Bati’nin degerlerini milletimize çagdas yasam standardi olarak dayatanlara “Hakkidir hakka tapan milletimin istiklal” diye haykirmak gerekmektedir.

Milli mücadelede, ülkenin kirik dökük her kösesinde dalga dalga yankilanan, milli azmi ve imani sahlandiran, milletimizin özgürlük umudunu yeserterek ilham kaynagimiz haline gelen Istiklal Marsi, ayni misyonu bugün de sürdürmektedir. Basta gençlerimiz olmak üzere bu ülkenin bütün fertleri, geçmisimizle baglarimizi kuvvetlendiren ve gelecegimize isik tutan Istiklal Marsi’ni, anlayarak ve ruhunu kavrayarak okumali, dizelerinde yer alan milli sorumluluk duygusuyla ülkemizi gelismis dünya ülkeleri arasinda en yukariya tasima gayreti içinde olmalidir.

Bizler Egitim-Bir-Sen ailesi olarak bu sorumlulugun bilincinde olarak, istiklalimizi borçlu oldugumuz aziz sehitlerimizi minnetle aniyor, Istiklal Marsi sairimiz Mehmet Akif Ersoy’a rahmet diliyor, milletimizin Istiklal Marsi Günü’nü kutluyoruz.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen