Haber
2013-04-01 07:37:53
İzmir Valisi İstifa Etmeli

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, kılık-kıyafet yönetmeliğini kamu kurum ve kuruluşlarına dağıtarak, Ege Ordu Komutanlığı’na da bilgi veren İzmir Valisi M. Cahit Kıraç’ın istifa etmesi gerektiğini söyledi.

Eğitim-Bir-Sen Bursa Şubesi, genişletilmiş il divan toplantısını Genel Başkan Ahmet Gündoğdu’nun katılımıyla gerçekleştirdi. Toplantıda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gündoğdu, “Özgürlük İçin 10 Milyon İmza” kampanyasında Türkiye genelinde 12 milyon 300 bin, Bursa’da ise 320 bin imza toplandığını hatırlatarak, “İmza kampanyamıza 28 Şubat süreci mağdurlarından daha fazla başı açık kardeşlerimiz destek oldu” dedi.

‘Kılık-kıyafet yönetmelikle belirlenir’ hükmünün kaldırılmasını isteyen Gündoğdu, şöyle devam etti: “Bunun için anayasa değişikliğine gerek yok. İsterseniz yönetmeliği kaldırmayın, biz yönetmeliği yok saymaya, doğal hukuku kullanmaya devam edeceğiz. Nedir gerekçemiz? Anayasa’da eğitim hakkı, çalışma hakkı, siyaset hakkı koruma altına alınmış. Cumhurbaşkanı eşi olabilirsiniz, başbakan eşi olabilirsiniz, milletvekili eşi olabilirsiniz ama başörtüsüyle kendiniz olamazsınız diyorlar. Bu dayatmadır. Bugün Merve Kavakçı Belçika meclisinde ayakta alkışlanıyor. Artık Merve Kavakçı’ya kimse ‘Neden başın örtülü’ diyemeyeceği gibi, Nazlı Ilıcak’a da kimse ‘Neden başını örtmüyorsun’ diyemez. Ama kimse, inanan kadınlara inancı gereği başını örttüğünde, milletvekili ya da memur olmak istediğinde, Nesrin Ünal olmaya da zorlayamaz, başını açmaya zorlayamaz. Biz bu tür zorlamalara karşıyız.”

Millete Hizmet, Yönetmeliğe Sığınılarak Olmaz

İzmir Valiliği tarafından yayımlanan ve askeri makamlara da gönderilen genelgeyi de değerlendiren Genel Başkan Ahmet Gündoğdu, “İzmir Valiliği bir yazı çıkartarak yönetmeliği hatırlatmış ve ‘Bunu bize bildirin’ diye talimat vermiş. Bu yazıyı da bilgi olarak Ege Orda Komutanlığı’na ve Garnizon Komutanlığı’na göndermiş. Sayın Valimle görüştüm. Yaptığının yanlış olduğunu söyledim. Bu yanlıştan dönmesi gerektiğini söyledim. Sayın Vali 28 Şubat sürecinde mi atandı, darbeciler hala iktidarda mı zannediyor? Yoksa bu iktidarın ve gerçek sivil toplum örgütlerinin referandum başta olmak üzere oluşturduğu yeni iklimde valilik yaptığını bilmiyor mu, bilemiyorum ama ya darbecilere hizmet etsin ya da millete. Millete hizmet, kılık-kıyafet yönetmeliğine sığınılarak olmaz. İstifa etsin, çünkü İzmir’e yakışmıyor, Türkiye’ye yakışmıyor. Evrensel hukuka uymayan, anayasaya uymayan, referandumda ‘pozitif ayrımcılık’ olarak hükmü geçmiş olan bir konuyu yönetmeliğe sığınarak yasakçılardan yana tavır alması devletin valisi, hükümetin valisi, milletin valisi gerçeğiyle örtüşmüyor” şeklinde konuştu.

İbadet İçin Mekân Tahsis Etmek Devletin Görevidir

Gündoğdu, çoğunluğu Müslüman olan bir ülkede namaz kılmak isteyen veli, öğretmen, öğrenci ve memurlara namaz kılacak mekânların tahsis edilmesinin sosyal devletin zaruri görevi olduğunu söyledi. Okullarda ve tüm devlet dairelerinde mescit olması gerektiğini belirten Gündoğdu, devlet dairelerinde mescit olmasına karşı çıkan KESK’lilerin Avrupa’ya bakması gerektiğinin altını çizerek, “Avrupa ülkelerinde adamların donanmasında, gemisinde bile ibadet yapacakları mekânlar var. Dinden korkanlar, başörtüsü ve dini duyduğunda kırmızı görmüş boğaya dönenler bu milletin mayasını anlayamayan zavallılardır” ifadelerini kullandı.

Şeker: Kuruş Değil, Duruş Sendikasıyız

Eğitim-Bir-Sen Bursa Şube Başkanı Numan Şeker ise, sorunlu değil, sorumlu sendikacılık yaptıklarını ifade ederek, Bursa’da Memur-Sen’in 22 bin, Eğitim-Bir-Sen’in 7 bin üyesi ile geniş bir aile olduklarını kaydetti.

Kılık-kıyafet yönetmeliğinin değişmesi için eylemler yaptıklarını dile getiren Şeker, “Açık ve net söylüyorum, yaptığımız serbest kıyafet eylemiyle başörtülü kadınların yaşadığı mağduriyete de son vermek istiyoruz. Başörtüsü ile PKK bayrağını bir tutanlar var. Bu sapkın anlayışın son bulması için her zaman mücadelemizi devam ettireceğiz. Unutmayın, tarih korkakları değil, cesur ve kahramanları yazar” diye konuştu. 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen