Haber
2009-09-10 07:19:43
Kamu Açiliminin Anayasa ile Yapilmasini Bekliyoruz

Bingöl Subemiz, Özlem Dügün Salonu’nda bir iftar programi düzenledi. Sube Baskanimiz Yunus Kava’nin, iftar yemeginin ardindan yaptigi tesekkür konusmasiyla baslayan programda Devlet Bakani Cevdet Yilmaz, ekonomideki gelismeler ve demokratik adimlarla ilgili degerlendirmelerde, Genel Baskanimiz Ahmet Gündogdu ise gündeme iliskin açiklamalarda bulundu.

 

Bakan Yilmaz: Türkiye Küresel Alanda Söz Sahibi Bir Ülke Olacaktir

Bütün dünyayi etkisi altina alan ekonomik krizi ülke olarak çok fazla hissetmedigimizi ileri süren Devlet Bakani Cevdet Yilmaz, “Dünyada 80 yildir yasanmamis ölçüde büyük bir kriz yasaniyor. Bu bütün dünyayi etkisi altina alan çok siddetli bir krizdir. 2001 yilindan sonra Türkiye’de önemli reformlar yapildi. Dünyanin krizden etkilenen bütün ülkeleri arasinda bankasi batmayan tek ülke Türkiye’dir. Krizi en az maliyetle atlatacagiz. 2010 yili sonunda en hizli sekilde krizden çikan ülke olacagiz” dedi.

 

Herkesin kültürüne, diline, dinine, etnik yapisina saygi gösterilmesi gerektiginin altini çizen Bakan Yilmaz, “Bir taraftan da herkesin birlik beraberlik içerisinde bir arada tutulmasi gerekmektedir. Gerek kardeslik hukukumuzu içinden geldigimiz medeniyetin sagladigi zeminin üzerinde gerekse çagdas dünyanin evrensel yollari insan haklari temelinde ve gerekse gelecege dönük ortak hedefler çerçevesinde mutlaka birlik ve beraberlik içerisinde olmaliyiz. Bütün vatandaslarimiz kendilerini birinci sinif vatandas olarak hissetmelidir. Biz bu noktaya geldigimiz zaman hakli veya haksiz bir insanimiz kendini birinci sinif insan hissetmiyorsa, dönüp yine kendimize bakmaliyiz. Onda eger bir magduriyet hissi varsa, bu hissi nasil giderecegiz? Kendisini dislanmis hissediyorsa, onu yeniden nasil entegre edecegiz. Bütün bunlari düsünmemiz lazim. Biz de bu yönde gayret ediyoruz. Bütün bunlari hayata geçirdigimizde Türkiye bölgesel alanda çok daha güçlü, küresel alanda söz sahibi bir ülke olacaktir” seklinde konustu.

 

Demokratiklesme Adina Atilan Adimlar Güzel Ama…

Programda bir konusma yapan Genel Baskanimiz Ahmet Gündogdu, Türkiye’nin en önemli sorununun demokratiklesememe oldugunu söyledi. “Iktidarin bu konuda atmis oldugu adimlari takdir ediyoruz” diyen Gündogdu, söyle devam etti:

“Demokratiklesme ve normallesmede çok güzel adimlar atildi ancak memura verilmesi gerekenler konusunda istenilen olmadi. Ülkemiz 2002 ile 2009 arasinda yüzde 42 oraninda büyüdü, fakat bu büyüme memura yansimadi, memura hak ettigi verilmedi. Biz hükümetin yaptigi güzel çalismalari desteklerken, gelir dagilimindaki adaletsizlige de itiraz ediyoruz. Türkiye büyüsün istiyoruz. Türkiye ile birlikte memurlar da büyümelidir. Memurundan korkan bir devlet anlayisi istemiyoruz. Onun için demokratiklesme istiyoruz. Bunun olmasi için de yeni Anayasa istiyoruz.”

 

Özelde üyelerin özlük haklarini genelde ise insanlarin ve ülkenin gelecegini dertlenerek sendikacilik yaptiklarini vurgulayan Gündogdu, “Demokratiklesme adina güzel adimlar atiliyor, ancak memurlarla ilgili açilimlar eksik” ifadesini kullandi.

Gündogdu, kaynagini milletten almayan her odak ve olusumun karsisinda durduklarini ve durmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

 

Iftar programina Vali Irfan Balkanlioglu, AK Parti Bingöl milletvekilleri Yusuf Coskun ve Kazim Ataoglu, Bingöl Üniversitesi Rektörü Giyasettin Baydas, Belediye Baskani Serdar Atalay, Genel Mevzuat ve Toplu Görüsme Sekreterimiz Ramazan Çakirci, kurum amirleri ile üyelerimiz katildi.

 

Devlet Memuruyla Sözlesme Imzalamaktan Imtina Ediyor

Bu arada, Ahmet Gündogdu, Bingöl’den Elazig’a geçerek, Memur-Sen Il Temsilciligi’ni ziyaret etti. Sendika yöneticileriyle toplantisindan önce bir basin açiklamasi Gündogdu, Rusya dahil komsulariyla, kamu isçisiyle toplu sözlesme imzalayan devletin memuruyla sözlesme imzalamaktan imtina ettigini kaydetti.

 

Toplu görüsme masasina hazirlanirken taleplerini iki baslik halinde belirlediklerini belirten Gündogdu, sözlerini söyle sürdürdü: “Birincisi, grevli toplu sözlesmeli sendikal hak; ikicisi, mali ve sosyal haklar boyutu. Toplu sözlesme ve grev hakkini, bu senenin en önemli gündemi kabul ettik. Türkiye’de bu iktidar is basina gelirken, Türkiye’nin üç tarafi denizlerle, dört bir tarafi ise düsmanlarla çevirili düsüncesi hâkimdi. Etrafindaki ülkelerle kavga eden bir Türkiye görünümünden kurtularak, bugün etrafindaki ve uzaktaki ülkelerle sözlesmeler imzalayan ülke haline geldi. Ancak Rusya dâhil komsulariyla sözlesme imzalayan devlet, hala çalisanlari arasinda ayirim yapmaya devam ediyor. Kamu isçisiyle toplu sözlesme imzalayan devlet, memuruyla sözlesme imzalamaktan imtina ediyor.”

 

Darbe Anayasasindan Kurtularak Bir Açilim yapilmasi Lazim

Küresel krizden dolayi magduriyetlerin yasandigina da dikkat çeken Gündogdu, “Kriz var, krizden dolayi magduriyet var, bu krizden etkilenen kamu çalisanlari var. Hükümetin krize karsi aldigi tedbirler var. Bankalar, is dünyasi, yüzde 30 ile yüzde 70 oraninda kar açiklarken, memur sikinti çekiyor. Gelir ve vergi dagilimindaki adaletsizlik sorununu hükümet çözmeli. Türkiye’nin ‘Demokratik açilimlar, yargi açilimlari’ gibi güzel, iyi niyetle açilim yaptigi bu günlerde bizim bekledigimiz, kamu açilimlarinin anayasa ile yapilmasi. Darbe anayasasindan kurtularak bir açilim yapilmasi lazim. Çünkü bir ülkede milletin iradesi tokatlanabiliyorsa; irade saygin degilse, iradenin saygin olmadigi yerde emegin, ekmegin, özgürlüklerin saygin olmasi mümkün degil” degerlendirmesinde bulundu.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen