Haber
2009-07-30 07:19:31
Kamu Çalisanlari Aldiklari Ücretle Geçinemiyor

Memur-Sen ve Egitim-Bir-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu, kamu çalisanlarinin yüzde 93.7’sinin krizden etkilendigini söyledi. “Ayaklarini kisaltan degil, yorganlarini uzatan” bir ücret isteyen kamu çalisanlarinin yüzde 77’sinin aile üyelerinin disinda da çesitli yerlere borçlu olduklarini ifade eden Gündogdu, kredi karti ile borçlananlarin oraninin yüzde 90.9, banka kredisi ile borçlananlarin oraninin yüzde 88.1, arkadaslarina borçlu olanlarin oraninin yüzde 74.7, akrabalarindan borç alanlarin oraninin ise yüzde 77.2 oldugunu bildirdi.

 

Gündogdu, Memur-Sen Genel Merkezi’nde düzenledigi basin toplantisinda, ‘Ekonomik Kriz ve Kamu Çalisanlari Etki-Analiz Arastirmasi’nin sonuçlarini açikladi.

 

Kamuda yetkili sendika olarak bu yil toplu görüsmelerde hükümetle masaya oturacaklarini ifade eden Gündogdu, 2 milyon 200 bin kamu çalisaninin haklarini koruyacaklarini kaydetti.

 

Arastirma ile hükümetten taleplerinin nedenlerini ortaya koyduklarini belirten Gündogdu, kamu çalisanlariyla yüz yüze görüserek gerçeklestirilen arastirmada, katilimcilara 61 soru yöneltildigini dile getirdi. Gündogdu, Türkiye genelinde 12 ilde bin 715 kamu çalisaniyla yapilan arastirma ile memurlarin ekonomik krizden ne boyutta etkilendiklerine, gündeme iliskin degerlendirmelerine ve toplu görüsme masasinda dile getirilmesini istedikleri taleplere iliskin verilerin yer aldigini anlatti.

 

Gündemlerinin Ilk Sirasinda Issizlik Var

Arastirmaya göre, kamu çalisanlarinin gündeminde ilk sirada issizligin oldugunu söyleyen Gündogdu, kamu çalisanlarinin yüzde 61.6’sinin Türkiye’nin öncelikli sorununu ekonomik kriz ve issizlik olarak gördügünü ifade etti. Bunu, yüzde 26.6 ile terör ve bölücülük, yüzde 23.4’le ahlaki çöküntü, yüzde 22.1’le egitim sistemindeki bozukluklar, yüzde 18’le Ergenekon yapilanmasi, yüzde 17.8’le insan haklari ihlalleri takip ediyor.

 

Ankete katilanlarin yüzde 81.6’sinin issizligin azaltilmasi için, kamuya yeni memur alimlarinin yapilmasini çözüm olarak gördügünü bildiren Gündogdu, “Memur-Sen olarak, Ekonomik ve Sosyal Konsey’e sundugumuz raporda issizligin azaltilmasi için kamunun öncülük etmesini, bu kapsamda kamuya en az 300 bin personel alinmasini talep etmistik, etmeye de devam ediyoruz” seklinde konustu.

 

Memurlarin Yüzde 93.7’si Krizden Etkilendi

Kamu çalisanlarinin yüzde 93.7’sinin ekonomik krizin yasamlarini olumsuz olarak etkiledigini belirttigini vurgulayan Gündogdu, kamu çalisanlarinin yüzde 47.6’sinin gelir düzeyi bakimindan geçen yil durumlarinin daha iyi oldugunu söyledigini kaydetti.
Arastirmaya katilanlarin yüzde 52.3’ünün de ekonomik kriz karsisinda kamu çalisanlarinin durumlarini iyilestirmek için ‘kriz çeki’ uygulamasinin destekledigini anlatan Gündogdu, Memur-Sen olarak hem bu kayiplarin karsilanmasi hem de kriz ortaminda piyasalarin canlandirilmasi için altisar aylik dönemler halinde 600 TL kriz çeki verilmesini önerdiklerini belirtti.


Arastirmaya katilan yüzde 41.9’luk kesimin ülke sartlarinin daha da kötüye gidecegini ifade ettigini, buna karsin yüzde 27.9’luk bir kesimin de olumlu gelismenin olacagini söyledigine isaret eden Gündogdu, hükümet tarafindan açiklanan ekonomik krizi asmaya yönelik paketlerin ise yeterli bulunmadigini vurguladi. Memurlarin yüzde 58’inin hükümetin açikladigi paketleri yetersiz buldugunu dile getiren Gündogdu, “Bu da bizim, hükümetin krizi asmak için istihdam odakli ve piyasalari canlandiracak yeni sosyal paketler hazirlamasi gerektigi yönündeki tezimizi dogrulamaktadir. Ankete katilan kamu çalisanlari yüzde 92.8 oraninda hükümetin alacagi önlemlerle kamu çalisanlarina yönelik bir eylem plani ve iyilestirme paketi açiklamasini istemektedirler” diye konustu.

 

Yeni Anayasa Konusunda Mutabakat Var

Ankete katilanlarin yüzde 61’inin kesinlikle yeni bir anayasaya ihtiyaç oldugunu düsündügünü ifade eden Gündogdu, yeni anayasaya gerek olmadigini düsünenlerin oraninin yüzde 20.5 oldugunu, kararsizlarin ise yüzde 18.5 oldugunu anlatti.

 

AK Parti’nin yeni anayasa yapabilecegini düsünenlerin oraninin yüzde 37, yapamayacagini düsünenlerin oraninin ise yüzde 36 oldugunu anlatan Gündogdu, “Memur-Sen olarak, özgür birey, sivil toplum ve demokratik devlet için Yeni Anayasa Raporu hazirladik ve Basbakan Sayin Recep Tayyip Erdogan’a sunduk. AK Parti, yeni Anayasa yapamayacagi yönündeki umutsuzlugu sona erdirmeli ve basta Memur-Sen olmak üzere kamuoyundan yükselen yeni Anayasa taleplerini dikkate almalidir” dedi.

 

Gelir Vergisi Orani Düsürülsün

Kamu çalisanlarinin ekonomik krizden daha az etkilenmeleri için maaslarindan vergi indirimi yapilmasini destekleyenlerin oraninin yüzde 81.8 gibi oldukça yüksek bir orani buldugunu belirten Gündogdu, “Bu beklenti, toplu görüsme masasina gelir vergisi oranlarinin 5 puan düsürülmesi veya vergi dilimleri matrahinin artirilmasi teklifimizin ne kadar isabetli oldugunu göstermesi yönüyle önemlidir” ifadesini kullandi.

 

Krizin kendilerine fatura edildigini düsünüyorlar

Ekonomik krizin faturasinin kamu çalisanlarindan çikarildigini kismen ve tamamen düsünenlerin oraninin yüzde 72 oldugunu söyleyen Gündogdu, buna paralel olarak kriz bahanesiyle kamu çalisanlarinin kismen ve tamamen haklarinin ellerinden alindigini düsünenlerin oraninin yüzde 69.1 oldugunu, memurlarin yüzde 91.7’si mevcut özlük haklarinin yeterli olmadigini düsündüklerini belirtti.

 

Aldiklari ücretle Geçinemiyorlar

Kamu çalisanlarinin, “ayaklarini kisaltan degil, yorganlarini uzatan” ücret istedigini söyleyen Gündogdu, arastirmaya katilanlarin arasinda, aldiklari maasin rahat geçinmelerine yettigini ifade edenlerin oraninin sadece yüzde 10.6 oldugunu bildirdi. Arastirmaya katilanlarin yüzde 77’sinin aile üyelerinin disinda da çesitli yerlere borçlu olduklarini kaydeden Gündogdu, kredi karti ile borçlananlarin oraninin yüzde 90.9, banka kredisi ile borçlananlarin oraninin yüzde 88.1, arkadaslarina borçlu olanlarin oraninin yüzde 74.7, akrabalarindan borç alanlarin oraninin ise yüzde 77.2 oldugunu açikladi.

 

Toplu Sözlesme ve Grev Hakki

Kamu çalisanlarinin ortak rüyasinin toplu sözlesme ve grev hakkini almak ve siyaset yapmak oldugunu belirten Gündogdu, arastirmaya katilan kamu çalisanlarinin yüzde 91.7’sinin demokratik hak ve özgürlüklerin yeterli olmadigini ifade ettigini, yüzde 94’ünün demokratik hak ve özgürlüklerinin taninmasini istedigini, yüzde 93’ünün de toplu sözlesme ve grev hakkinin taninmasini istedigini söyledi. Arastirmaya katilanlarin yüzde 92.1’nin de sendikal örgütlenmelerin önündeki engellerin kaldirilmasini talep ettigini belirten Gündogdu, yüzde 93’ünün de kamu çalisanlarina uygulanan siyaset yasaginin kaldirilmasini istedigini bildirdi.
Ankete katilanlarin yüzde 97’sinin de gelir adaletsizliginin kaldirilmasini talep ettigine dikkat çeken Gündogdu, Memur-Sen olarak, 2010 yili için esit ise esit ücret ilkesi kapsaminda kamu çalisanlarina en az 15 puan ek ödeme, yani 80 TL istediklerinin altini çizdi.

 

Ücretler, Yoksulluk Siniri Dikkate Alinarak Belirlenmeli

Arastirmaya katilanlarin yüzde 96’sinin yoksulluk siniri dikkate alinarak kamu çalisanlarinin ücretlerinde iyilestirme talep ettigini bildiren Gündogdu, “Memur-Sen olarak yaptigimiz arastirmada yoksulluk siniri 2 bin 313 TL oldugu ve kamu çalisanlarinin büyük bir bölümünün ücretlerinin yoksulluk sinirinin altinda kaldigi dikkate alindiginda, bu talebin fiili duruma uygun oldugu görülecektir” seklinde konustu.

 

4688 Sayili Kamu Sendikalari Yasasi’nin mevcut haliyle, ankete katilanlarin yüzde 89.9’u tarafindan yeterli bulunmadigini vurgulayan Gündogdu, Memur-Sen olarak, 4688 Sayili Yasa’yi iyilestirecek olan ve Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani’nin önünde bulunan taslagin zaman kaybedilmeden TBMM’ye sevk edilmesini beklediklerini söyledi. Ankete katilan kamu çalisanlarinin yüzde 85.4’ünün de toplu görüsmeleri faydali buldugunu ifade eden Gündogdu, “Bu rakam bizleri cesaretlendirmektedir. Grevli ve toplu sözlesmeli sendikal hakkin elde edilmesi durumunda daha çok kazanim elde edilecegi ve toplu pazarliktan beklentilerin daha da artacagi açiktir” degerlendirmesinde bulundu.

 

Kamu Çalisanlari Ekonomik Durumlarinin Düzeltilmesini Istiyor

Arastirmaya göre, kamu çalisanlarinin toplu görüsmede önceligin ekonomik ve sosyal haklara verilmesini istedigini anlatan Gündogdu, sunlari kaydetti:

“Anket katilimcilarinin toplu görüsme masasina getirilmesini istedikleri taleplerin ilk sirasinda yüzde 36.5’le ekonomik durumlarinin iyilestirilmesi yer aliyor. Sosyal haklar ve özlük haklarinin iyilestirilmesi talebi yüzde 32 ile, toplu sözlesme ve grev hakki talebi ise 19.2 ile ekonomik durumlarinin iyilestirilmesi talebini takip ediyor.”

 

Gündogdu, 2009 yili toplu görüsmelerinin, kamu çalisanlarinin insan onuruna yarasir bir standarda kavusmalarini saglayacak kazanimlarla tamamlamak istediklerini vurgulayarak, söz konusu arastirmanin sonuçlarini hükümet ve siyasi partilere de vereceklerini dile getirdi. Gündogdu, “Hükümetin toplu görüsmelerde bahane olusturmasina firsat vermek istemiyoruz. Gerçeklerle konusacagiz. Elimizi güçlendiriyoruz” diye konustu.

 

Toplu Görüsme Taleplerinden Bazilari Açiklandi

 

“Bu arastirma, devam etmekte olan ekonomik krizden küçümsenmeyecek düzeyde etkilendigini bildigimiz kamu çalisanlarinin mevcut durumlarina ve algilarina dair fotografi toplu görüsme öncesinde kamuoyuna yansitma amacimiza hizmet ediyor. Çektigimiz fotograftaki verilerle, toplu görüsme masasina getirecegimiz talepleri sekillendirecegiz” diyen Gündogdu, bu çerçevede, son seklini verdikleri toplu görüsme taleplerinden bazilarini söyle siraladi:

 

-Toplu Sözlesme ve Grev Hakki’nin saglanmasina yönelik Anayasal ve yasal düzenlemelerin ivedilikle gerçeklestirilmesi,

-Ek ödeme oranlarinin, en düsügü 15 puan (80 TL) olmak üzere artirilmasi,

-Kalkinmada öncelikli bölgelerde görev yapanlara kalkinmada öncelikli bölge tazminati ödenmesi veya bu personelin yan ödeme tutarlari ile özel hizmet tazminatlarinin 1 kat artirimli olarak ödenmesi,

-Gelir vergisi oranlarinda kamu görevlileri için 5 puan indirim uygulanmasi veya gelir vergisinin ödenmesine esas gelir dilimlerinde artis (%15’lik oranin uygulanacagi gelir diliminin 8.700 TL’den 19.100 TL’ye çikarilmasi),

-Kamu görevlileri ve emeklilere, kriz kaynakli zararlarini gidermek ve krize karsi koruma saglamak için alti ayda bir 600 TL tutarinda “kriz çeki” verilmesi.

Gündogdu, toplu görüsme masasina getirecekleri taleplerinin tümünü, önümüzdeki hafta yapacaklari basin toplantisi ile kamuoyuna deklare edeceklerini sözlerine ekledi.

 

 Ekonomik Kriz ve Kamu Çalisanlari Etki-Analiz Arastirmasi Raporu

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen