Haber
2010-06-18 07:21:23
Kamu Çalisanlarina Promosyon Müjdesi

Memur-Sen ve Egitim-Bir-Sen Genel Baskani Ahmet Gün- dogdu, Devlet Bakani Hayati Yazici’yi ziyaret ederek, 657 sayili Devlet Memurlari Ka- nunu’nda yapilacak degisiklik tasarisiyla ilgili görüs ve elestirilerini içeren raporu sundu.

 

Gündogdu, ziyarette, maas promosyonlarinin yüzde 100’ü- nün ödenmesi yönünde uzun zamandir dile getirilen talebi hatirlatinca, Bakan Yazici, bu yöndeki çalismanin tamamlanmak üzere oldugunu söyledi. Maas promosyonlarinin tamaminin çalisanlara ödenmesini kendilerinin de istedigini ifade eden Yazici, yasal sürecin tamamlanmak üzere oldugunu, en kisa sürede bunun gerçeklesecegini ifade etti.

 

Bilindigi gibi, Ekim 2009 Kurum Idari Kurulu toplantisinda sendikamizla Milli Egitim Bakanligi (MEB) arasinda varilan mutabakatta, “Banka promosyonlarinin tamaminin çalisanlara dagitilmasi” kararlastirilmis ve Bakan Nimet Çubukçu imzali 27/01/2010 tarih ve 00367 sayili banka promosyonlarinin ne sekilde dagitilacagi konusuna açiklik getiren genelgeyle, “1 Subat 2010 tarihinden itibaren Milli Egitim Bakanligi’na bagli okul ve kurumlarin, bankalarla yapacagi ‘maas ödeme protokollerine’ bagli olarak edinilecek parasal kaynaklarin tamaminin egitim çalisanlarina dagitilmasi” saglanmisti.

MEB’deki uygulamanin diger kurumlari da tesmili için Konfederasyonumuz Memur-Sen girisimlerde bulunmustu.

 

Tasaridaki Eksiklikler Dile Getirildi

Ahmet Gündogdu, ziyarette, raporun yanisira riskli gördükleri hususlari Bakan Yazici’ya sözlü olarak da iletti. Gündogdu, taslakta yer alan bazi maddelerin ucunun açik birakildigini, kendilerinin de bu maddelerden tedirgin olduklarini belirterek, degisikligin TBMM sürecinde bu eksikliklerin giderilmesi için çalisacaklarini kaydetti.

 

Gündogdu, bu hususlarin, kademe ilerleme süresinin uzatilmasi, özel sektörden kamuya personel alimi, istihdam fazlasi personel olusturma anlayisi, uzmanlik uygulamasi, sicil uygulamasinin kaldirilarak yerine getirilen disiplin uygulamasi, cezalarin agirlastirilmasi ve getirilmek istenen esnek çalisma sistemi oldugunu söyledi.

 

Kamu Çalisaninin Önü Kapaniyor

Özel sektörden devlete geçis yönünde yapilacak düzenlemenin sebebini de anlayamadiklarini vurgulayan Gündogdu, bu konunun da kendi içinde çifte standardi beraberinde getirdigini, ayrica özel sektörden gelecek üst düzey yönetici uygulamasinin, devlette yükselme istegiyle çalisan mevcut kamu çalisanlarinin hevesini kiracagini dile getirdi.

 

Istihdam fazlasi memur olusturma ve havuz sisteminin mahzurlu bir uygulama olacagina dikkat çeken Gündogdu, bundan vazgeçilmesini istedi.

 

Sicil Uygulamasinin Kaldirilmasi, Baska Tuzak Düzenlemeyi Getiriyor

Yapilacak degisiklikle, vazgeçilen sicil uygulamasinin kulaga hos gelmesine karsin, bazi sorunlari da beraberinde getirdigini anlatan Gündogdu, “Getirilen sistemle disiplin uygulamasi agirlastiriliyor. Ödül ve ceza dengesizligi derinlestiriliyor. Subjektif agirlastirilmis cezalandirma kapilari aralaniyor” dedi.

 

Vatandas memnuniyetinin esas alinmasinin bazi sikintilara yol açacagini belirten Gündogdu, “Memurun vatandasa kayitsiz ve ilgisiz kalmasi, memuriyetten atilmaya kadar kapi araliyor. Memurun, hangi konuda kayitsiz ve ilgisiz olduguna yönelik bir kriter yok. Vatandasimiz, hukuk ve uygulamalara uymayan istekte bulunur ve memur buna ‘hayir’ derse, kayitsiz mi kalmis sayilacak?” diye sordu.

 

Esnek Çalisma Sistemi Sorunludur

Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nda sorunlu oldugunu dile getirdikleri, isçiler için esnek çalisma sisteminin bir gün sonra kamu çalisanlari için getirilmek istenmesinin saskinligini yasadiklarini söyleyen Ahmet Gündogdu, çalisanlari memnun edecek, müktesep haklarina dokunmadan, çalisanin motivasyonunu artiracak düzenleme yapilmasini talep etti.

 

Genelge Yerine Yasal Düzenlemeyi Tercih Ediyoruz

Gündogdu, pakette olumlu bulduklari hususlarin da yer aldigini hatirlatarak, bunlarin, çocuk sayisina getirilen sinirin kaldirilmasi, hafta sonu izin alinmadan il disina çikis yasagini kaldirilmasi, emekli harcirahlarinin 500 TL’den 750 TL’ye çikarilmasi, engellilere nöbet muafiyeti getirilmesi, toplu görüsme priminin 3 ayda bir 30 TL olmak üzere yeniden verilecek olmasi, evlilik ve vefat izinlerinin genisletilmesi, dogumda babalik izni, hasta yakinlarinin refakat izni, babaya dogumda mazeret izni verilmesi, KIT personeline sendikali olma hakki verilmesi, disiplin cezalarina yapilacak itirazlarla ilgili düzenleme gibi önceden imza altina alinan ve hükümetin yapacagini taahhüt ettigi degisiklikler oldugunu dile getirdi.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen