Haber
2008-08-12 06:49:00
Kamu Çalisanlarina Toplu Sözlesmeli, Grevli Sendikal Hak Verilmeli

Memur-Sen’e bagli sendikalarin genel baskanlari, genel merkez yönetim kurulu üyeleri ve il temsilcileri, toplu görüsmeler öncesi bilgi alisverisinde bulunmak amaciyla Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi Egitim ve Arastirma Merkezi Sosyal Tesislerinde bir araya geldi.

 

Toplantinin açilisinda bir konusma yapan Genel Baskanimiz Ahmet Gündogdu, “Kamu çalisanlarina toplu sözlesmeli, grevli sendikal hak verilmeli, siyaset yapma yasagi kaldirilmalidir” dedi.

 

15 Agustos’ta baslayacak toplu görüsme sürecine isaret eden Gündogdu, sunlari kaydetti:

“Memur-Sen ailesi olarak 6 yildir yapilan toplu görüsmelerin sonucunda çalisanlar adina bir memnuniyetsizligimiz var. Toplu görüsmelerin sonunda verilecek rakamin tek tarafli belirlenmesine karsiyiz. 15 gün boyunca pazarliklarin yapilip daha sonra da anlasma olmayinca devreye giren Uzlastirma Kurulu kararlarinin da tavsiyeden öteye geçmemesini sik bulmuyoruz. Çalisanlarin bunu hak etmedigini düsünüyoruz. Dolayisiyla bu konulari Devlet Bakanlari Sayin Murat Basesgioglu, Mehmet Simsek ve Maliye Bakani Kemal Unakitan’la görüstük. Biz istiyoruz ki, bu sene toplu görüsmelere sosyal ve mali konulari ayri ayri ele alarak oturalim. Eger mali konularda, geçen yillarda oldugu gibi, çalisanlarin beklentileri dogrultusunda bir sonuç çikmazsa elbette imza atmayacagiz. Ama 15 gün boyunca konusulup kararlastirilan, mutabakata varilan sosyal konular olursa, ‘madem mali konulara imza atmadiniz öyleyse bunu da vermiyoruz’ anlamina gelecek sikintilari yasamayalim. Yani devlet verdigi sözlerden geri adim atmis olmasin.”

 

Sosyal devlet olmanin geregi olan giyim, yiyecek ve ulasim yardimi gibi birçok sosyal konu bulundugunu anlatan Gündogdu, “Öteden beri denge tazminatlariyla giderilmeye çalisilan bir esitsizlik var. Bu esitsizligi giderme adina Bakanlar Kurulu’na ‘esit ise esit ücret’ sloganiyla verilen yetki var. Fakat su an bu yetkinin içerigi belirsiz. Memur-Sen ailesi olarak dar gelirliye pozitif ayrimcilik istegimiz var. Yani düsük gelirliye daha çok verilmesi önerimiz var. Çünkü makas o kadar açilmis ki, daha önce DSP hükümeti zamaninda çikarilan 631 Sayili Kanun Hükmündeki Kararname’yle bes yilini doldurmus bütün memurlara tazminat verilmesi kararlastirilmisken, daire baskani ve yukarisina bu tazminatlar verildikten sonra asagiya verilmemis ve sonuçta bu kanun hükmündeki kararname yürürlükten kalkmistir. Geçen yil ve önceki yillarda bu iktidarin çalisanlarin temsilcileriyle masaya tasidigi 450 YTL’lik denge tazminatinin 136 YTL’si verilmis, geriye kalan 314 YTL’sinin 2009 yili sonuna kadar verilmesi bekleniyorken bu sene Bakanlar Kurulu Meclis’ten ek ödeme yetkisi aldi. Alinan bu yetkiden bir iyilestirme istiyoruz. Bu kaynagin dagitiminda en gariban hizmetlilerimiz basta olmak üzere genel idare hizmetleri sinifinda çalisan memurlardan baslayarak arti iyilestirme yapilmasi gerekir. Bu iyilestirme en az 100 YTL’den baslamalidir. Aksi takdirde esit ise esit ücret mantigi devreye konulamaz. Ayrica vergi oranlarinda da  indirim istiyoruz. 7 bin 800 YTL ye kadar yillik geliri olan bir memur  yüzde 15 vergi ödüyor. Bu 7 bin 800 YTL açlik sinirinin altinda olan bir rakamdir. 19 bin 800 YTL ye kadar geliri olanlar yüzde 20 vergi ödüyorlar. Ondan sonra 44 bin 700 YTL’ye kadar yüzde 27, yukarisi yüzde 35 olarak devam ediyor. Biz de diyoruz ki, garibanin gözetilmesi lazim, sosyal devletin görevidir. Öyleyse ücretlilerin vergi oranlarinda yapilacak 5 puanlik indirim altinci aydan sonra maasina yüzde 4 zam geliyorken, yüzde 5 vergiden dolayi kaybi olan çifte standardi ortadan kaldiracak bir formül öneriyoruz” diye konustu.

 

Gündogdu, toplu görüsmedeki taleplerini su basliklar altinda siraladi:

-Görüsmelerin, Sosyal ve Mali konular olmak üzere iki ayri baslik altinda yapilmasini istiyoruz.

 

-Hükümetin, yaptigi bütçede memuruna ne kadar pay ayirdiginin hesabini ve sosyal konularda da ne sunacaginin hazirligini yaparak gelmesini istiyoruz.

-Ek ödeme düzenlemesiyle denge tazminati ve 631 Sayili kanun hükmündeki kararname ile ortaya çikan kayiplarimizi istiyoruz.

-Örgütlük ödeneginin toplu görüsme primi adi altinda 25.724 YTL olarak verilmesini istiyoruz.

-Uzlastirma Kurulu karalarinin baglayici olmasini istiyoruz.

-Toplu Sözlesme ve grev hakkimizin tarafimiza verilmesini istiyoruz.

-Büyümeden kaynaklanan payimizi talep ediyoruz.

-Gelir vergisi oranlarinda 5 puanlik indirim talep ediyoruz.

 

Basarili Baskanlara Plaket Verildi 

15 Agustos’ta baslayacak toplu görüsme sürecinin degerlendirildigi toplantida,  eylem ve stratejiler de belirlendi. Konfederasyon Toplu Görüsme ve Mevzuat Sekreteri Haci Bayram Tonbul, toplu görüsme talepleriyle ilgili taslagin sunumunu yaptiktan sonra konfederasyon yöneticileri, sendika baskanlari ve il temsilcileri toplu görüsme ile ilgili görüslerini dile getirdiler. Yetkili sendika baskanlari da hizmet kollariyla ilgili sunumlar yaptilar.

 

Toplantida, Memur-Sen’in büyümesinde ve yetkili olmasi önemli rolü olan Diyanet-Sen Genel Baskani Ahmet Yildiz, Bem-Bir-Sen Genel Baskani Mürsel Turbay ve Toç-Bir-Sen Genel Baskani Günay Kaya’ya Genel Baskanimiz Ahmet Gündogdu plaket verdi.

 

Yine Konfederasyonun üye sayisinin artmasina katki saglayan Egitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Halil Etyemez, Saglik-Sen Genel Baskani Mahmut Kaçar, Büro-Memur-Sen Genel Baskani Yusuf Yazgan, Kültür-Memur-Sen Genel Baskani Galip Yildirim, Ulastirma-Memur- Sen Genel Baskani Halil Ibrahim Kütük,  Birlik-Haber-Sen Genel Baskani Ali Erdogan, Enerji-Bir-Sen Genel Baskani Haci Bayram Tonbul, Bayindir-Memur-Sen Genel Baskani Abdülhadi Karasapan, Emekli-Bir-Sen Genel Baskani Israfil Odabas da plaketle ödüllendirildi.

 

Bunun yani sira, yeni il temsilcileri yönetmeligine göre seçilen il temsilcilerine de ‘yetki belgeleri’ verilerek yeni dönemde basarili çalismalar yapmalari temennisinde bulunuldu.  

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen