Haber
2012-03-28 07:30:06
Kamu Çalisanlarinin Ücretlerini Maliye Bakani Degil, Toplu Sözlesme Masasi Belirler

Maliye Bakani Mehmet Simsek kendisine yöneltilen “Içisleri Bakanligi, polis maaslarina 500 ila 1600 lira arasinda zam yapilmasini öngören bir çalismayi bakanliginiza göndermis. Öte tarafta ögretmenlerin, düz memurlarin da ilave maas beklentileri var. Bu mümkün mü” seklindeki soruya “2012 yilinda harcamalarda artis taleplerine biz olumlu bakmayi düsünmüyoruz. Çünkü bütçede ilave imkân söz konusu degil. Ayni unvana, ayni derece kadrodaki memurlara esit maas verme çabasina girerken herkesi en yukaridaki maaslarda esitledik. Baskalarinin maas artisi magduriyet olmasa gerek. Biz o dengesizlikleri minimize etmek için bu çalismayi yaptik. Dolayisiyla gündemimizde yeni bir çalisma yok. Esit ise esit ücret kararnamesi hiç kimsenin maasinda düsüse yol açmadi. Tam aksine kamudaki dengesizlikleri giderdi ve herkesi en üst düzeydeki maasta esitledi. Zaten amaç kamunun tamamina ilave ücret artisi degildi. Amaç kamuda ayni unvanda, ayni derece kadroya sahip yöneticilerin, memurlarin maas farkini gidermekti” cevabini vermis.

 

Aralik 2011’de de Batman’in Besiri Ilçesi’nde yurt ve spor salonunun temel atma töreninde konusan Maliye Bakani Simsek, “En düsük ögretmen maasi bin 600 TL. Ayrica ek ders ücreti olarak da 450 TL aliyorlar. Bu rakam Ocak ayindan itibaren artacak” demis ve pesinden de, “Hayir. Bugün yapmis oldugum açiklama çerçevesinde enflasyon oraninda bir artis olacak dedim. Ögretmenlerimizin maaslari, memurlarla yapilacak toplu görüsmeden çikacak oran ve enflasyon farki göz önünde bulundurularak artacak. Bugün bu konuda yaptigim açiklama bazi yayin organlarinda eksik olarak yer aldi. Dolayisiyla kamuoyunda yanlis bir algilama olmamasi için konuya açiklik getirmek istedim” seklinde sözlerini düzeltmistir.

 

“Esit ise esit ücret” düzenlemesinde ögretmen ve ögretim elemanlarini diger kurumlarda muadili yok diye kapsam disinda tutarak toplu sözlesme masasina birakan hükümet, 1.577 TL maas alan ögretmenin maasinda hangi esitlemeyi saglamis ki, Maliye Bakani, “Esit ise esit ücret kararnamesi hiç kimsenin maasinda düsüse yol açmadi. Tam aksine kamudaki dengesizlikleri giderdi ve herkesi en üst düzeydeki maasta esitledi” demektedir. Meclis’te 2. danisman statüsü verilen sekreterlere 4 bin 705 TL, danismana 5 bin 479 TL, kamuda mevcut maasa ilaveten genel müdüre 1.182 TL ve müstesara 1.225 TL ek ödeme veren Maliye, ‘1.577 TL alan göreve yeni baslamis ögretmen ve ek ödeme vermedigi ögretim elamanlarina kaynak kalmadi mi’ demek istiyor? Sayin Bakan unutmasin ki, ek ders ücreti alamayan yüzde 15-20 ögretmen 1.577 TL maasla ayakta kalma mücadelesi vermektedir. Neredeyse kamuda en düsük ücret alan personel konumuna düsen ögretmenlerin hakli taleplerinin karsilanmasi için Maliye Bakani’ni Toplu Sözlesme Masasi öncesi dersine çalismaya ve masaya hazirlikli gelmeye davet ediyoruz.

 

Maliye Bakani Simsek’in, 2010’da yapilan Anayasa Degisikligi Referandumu ile çalisanlarin ücretlerinin belirlenmesi yetkisinin Bakanlar Kurulu’ndan alindigini ve Toplu Sözlesme’nin konusu haline geldigini bilmesi gerekir. Referandum öncesinde kalan Maliye Bakani’nin kendisini yenilemesini, toplu sözlesme masasinin yetkisinde olan bir konuda bireysel çikislar yaparak kamuoyunda daha fazla kafa karisikligina neden olmamasini öneriyoruz.

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen