Haber
2012-05-29 07:30:56
Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Baskani Görevini Yapmali

Memur-Sen Genel Mevzuat ve Toplu Sözlesme Sekreteri Haci Bayram Tonbul, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Baskani Recai Akyel’in görevini yapmasini istedi. Kurulun son toplantisindan önce konusan Tonbul, hakem heyeti baskaninin henüz sahaya inmedigini, kendisini seyirci gibi gördügünü söyledi.

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun toplantisina neden geç katildiklarina açiklik getiren Tonbul, “Maksadimiz üzüm yemek, bagciyi dövmek degil. Bes gündür burada Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Baskani’nin seyirci koltugundan sahaya inmesini ve hakemlik yapmasini bekliyoruz. Bugün yaptigimiz, Hakem Kurulu Baskani’nin sürekli topu disarida çevirmesi, hiç oyuna girmemesi, düdügü eline almamasina tepkimizdir bu. 2,5 milyon memur, 1 milyon 900 bin emekli su anda bizi bekliyor. Fakat ciddi manada Hakem Kurulu’nda tartismaya, müzakereye bir sey açilmadi. Süreci tikamamak için, süreci tikayan taraf biz olmamak için içeri giriyoruz. Eger ayni tutum devam ederse, masadan kalkip, konfederasyonumuza geri dönecegiz” dedi.

Haci Bayram Tonbul, kurul baskaninin tavrinin sürmesi halinde ne yapacaklari yönündeki soruya, “Toplanti basladiginda, ayni tutum devam ederse ayrilacagiz. Masa su anda toplanamiyor, biz içeri girecegiz. Kurulu baskaniyla gereken görüsmeyi yapacagiz. Düdügü eline alip almayacagini görecegiz” cevabini verdi.

Usul Tartismasindan Esasa Geçemedik

Memur-Sen Genel Baskan Danismani ve Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Üyesi Avukat Hüseyin Rahmi Akyüz ise, toplu sözlesme sürecinin birçok ayagi oldugunu; bunlarin siyaset kurumuna bakan ayagi, kamu maliyesine bakan ayagi, sendikal zemine bakan ayagi oldugunu belirtti. Sendikal zemine bakan ayaginda, kamu görevlilerinin sorunlarinin Kamu Isveren Heyeti ile Kamu Görevlileri Sendikalari ile beraber görüsüldügü masada derc edilmesini beklediklerini kaydeden Akyüz, burada istedikleri sonucun çikmadigini kaydetti. Sürecin buraya kadar ilerledigini ifade eden Akyüz, “Hakem kurulundan bekledigimiz suydu: Usul deresini bir anda geçip esas deryasina dalmakti. Ama biz çalisma süremizin yaklasik yüzde 80’nini usul deresini geçmekle geçirdik. Buradaki sikintiyi bu sekilde pasifize etmeye çalisiyoruz. Bir an önce esasa geçmek gerekirken, hala nasil karar verecegiz, nerede karar verecegiz sorulari açikçasi bizi rahatsiz etti. Biz sunu bekliyorduk: Kurul baskanimiz artik düdügü eline alsin ve desin ki, ‘karar süreci baslamistir.’ Sonuçta kurul kendisine ulasan basvurulardaki metinlerde evet ya da hayir demeyecek, bir toplu sözlesme metni olustursun, biz bu metni olusturma çabasini göremedigimiz için bugün özellikle böyle bir çerçeve çizdik” diye konustu.

Geldikleri noktanin öncelikle kurulun basvurunun kapagini açmasi oldugunu ifade eden Akyüz, bu basvurularin kapagi açilmadigi için rahatsizliklarini dile getirdiklerini vurguladi. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun, toplantinin basindan sonuna kadar toplam 10 hizmet kolunda toplu sözlesme metni olusturmak zorunda oldugunu dile getiren Akyüz, buna ek olarak genel toplu sözlesme metninin olusturulmasinin zorunluluguna da dikkat çekti. Akyüz, sözlerini söyle sürdürdü: “Ortaya çikan süreç, bu saatten sonra biz 11 tane toplu sözlesme metni olusturacagiz ama geldigimiz süreç bunun için çok fazla çaba sarf edilmedigini gösteriyor. Masada kazanilanlarin üstüne bir seyler eklemesi gereken kurul, sessiz bir sürecin içinde. Maç devam ediyor ama hakem ortada yok. Biz hakemin ortaya çikmasi için böyle bir çerçeve çizdik.”

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun tavrinin devami halinde ne yapacaklari yönündeki soruya Akyüz, su karsiligi verdi: “Toplantinin devam etmesi için bir adim attik, esasa iliskin devam etmesi için adim attik. ‘Esasa girilecekse içeri girelim, usule takilacaksak burada bulunmanin ve heyetin bir parçasi olmanin ne anlami var’ sorusunu hep berabere soracagiz. Kurul üyesi kimligimle buradayim. Kurul heyeti olarak usulü normalde yarim saatte, bir saatte geçmemiz gerekiyorken, 4 gündür dinleme ve usulle geçiriyoruz zamani. Biz su andan itibaren kaybedecek zamanin olmadigini, ortaya çikacak toplu sözlesme metinlerinin yazilmasi gerektigi kanaatindeyiz. Bunu da içeride deklare edecegiz.”

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen