Haber
2012-06-01 07:31:04
Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararlari Resmi Gazetede Yayimlandi

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun, kamu görevlilerinin geneli ile hizmet kollarina iliskin karari 01.06.2012 ve 28310 sayili Resmî Gazete’de yayimlanmistir.

Böylece 2012-2013 dönemi kamu görevlileri toplu sözlesme görüsmeleri neticelenmis olup, toplu sözlesme sonrasi hizmet kolunda elde edilen kazanimlar sunlardir:

1. Geçici personelin çalisma süreleri

657 sayili Kanun’un 4/C maddesi kapsaminda istihdam edilen geçici personelin çalisma süreleri 11 ay 28 gün olarak düzenlenmistir. Bu konuda ilgili Bakanlar Kurulu kararlarinda 30.11.2012 tarihine kadar gerekli degisiklikler yapilacaktir.

2. Akademik jüri üyelikleri için ücret ödenmesi

2547 sayili Yüksekögretim Kanunu’nun 24. maddesi uyarinca yapilan doçentlik sinavlarinda görev alan ögretim üyelerine her bir jüri üyeligi için 4500 gösterge rakaminin; 2547 sayili Kanun’un 23, 25 ve 26. maddeleri uyarinca olusturulan yardimci doçent, doçent ve profesör atama jürilerinde görev alan ögretim üyelerine de her bir jüri üyeligi için 3000 gösterge rakaminin memur aylik katsayisi ile çarpimi sonucu bulunacak tutarda jüri üyeligi ücreti ödenecektir.

2012 yili itibariyle bu ücret, doçentlik sinavlari için 297,84 TL; atama jürilikleri için 198,56 TL’dir. Bir kisiye bu madde kapsaminda bir yil içinde altidan fazla jüri üyeligi ödemesi yapilamayacaktir.

3. Ders görevinin yapilmis sayilacagi haller

01.09.2012 tarihinden itibaren, Milli Egitim Bakanligi’na bagli yaygin ve örgün egitim kurumlarinda ders yili içindeki is günlerinde kar tatili, seçim tatili vb. sebeplerle genel idari izinli olmalari sebebiyle egitim ve ögretim faaliyetini fiilen yerine getiremeyen yönetici ve ögretmenler ile ögrencilerin çesitli nedenlerle sinif veya okul bütünlügünde izinli sayilmalari sebebiyle egitim ve ögretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yönetici ve ögretmenlere, bu sürelere tekabül eden aylik karsiligi ders görevleri ile varsa ek ders ve ders niteliginde yönetim, hazirlik ve planlama görevlerini yapmis sayilacaklar; dolayisiyla bu sebeple ders ücretlerinde herhangi bir kesinti olmayacaktir.

4. Ders disi egitim çalismalari

2006/11350 sayili Milli Egitim Bakanligi Yönetici ve Ögretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine Iliskin Bakanlar Kurulu Karari’nin 17. maddesinde yer alan, ders disi izcilik, beden egitimi ve spor çalismalari, halk oyunlari ve güzel sanatlarla ilgili dallar ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Arastirma Kurumu (TÜBITAK) koordinesinde ilkögretim ve ortaögretim ögrencilerine yönelik olarak yürütülen bilim olimpiyatlari ve proje çalismalari kapsaminda fiilen çalisma yaptiran ögretmenlere bu kapsamda ödenecek toplam ek ders saati sayisi, okulun bir ders yilindaki toplam ders saati sayisinin yüzde 5’ini asamayacagi seklindeki hüküm yüzde 6 olarak uygulanacaktir. 

5. Sinav komisyon üyeligi ve sinav gözcülügü

2006/11350 sayili Milli Egitim Bakanligi Yönetici ve Ögretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine Iliskin Bakanlar Kurulu Karari’nin 12. maddesi çerçevesinde, her derece ve türdeki örgün ve yaygin egitim kurumlarinda ilgili mevzuati geregince yapilan bekleme, sorumluluk, disaridan bitirme, final, ortalama yükseltme, seviye tespiti, meslekî formasyon, adaylik egitimi, beceri sinavi ve beceri/proje yarismasi sinavlarinda görevlendirilen ögretmenlere getirilen, bir ögretim yilinda 12’den fazla sinav komisyon üyeligi ve 15’ten fazla sinav gözcülügü görevi sinirlamasi 01.09.012 tarihinden itibaren kaldirilmistir.

6. Geçici görevlendirilen yöneticilerin ek ders ücreti

2006/11350 sayili Milli Egitim Bakanligi Yönetici ve Ögretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine Iliskin Bakanlar Kurulu Karari’nin 10. maddesi çerçevesinde ders niteliginde yönetim görevi karsiliginda haftada 30 saate kadar ek ders ücretinden yararlanmakta iken ayni Kararin 16. maddesi çerçevesinde MEB merkez ve tasra teskilati ile diger Bakanlik veya kurumlara görevlendirilen yöneticiler, 01.07.2012 tarihinden itibaren Kararin 10 ve 16. maddeleri kapsaminda öngörülmüs ek ders ücretlerinden hangisi daha yüksek ise ondan yararlandirilacaklardir.

7. Rehber ögretmenlerin ek ders ücreti

2006/11350 sayili Milli Egitim Bakanligi Yönetici ve Ögretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine Iliskin Bakanlar Kurulu Karari’nin 6. maddesinin üçüncü fikrasi çerçevesinde, ögretmenlere ilgili mevzuatina göre ögretim yili basinda ve sonunda yaptiklari meslekle ilgili çalisma sürelerinde iki haftayi geçmemek üzere ve fiilen görev yapmalari kaydiyla haftada 15 saat ödenmekte olan ek ders ücreti, bundan faydalanamayan rehber ögretmenlere de ödenecektir.

8. Ikili ögretim yapan örgün egitim kurumlari yöneticilerinin ilave ek ders ücreti

2006/11350 sayili Milli Egitim Bakanligi Yönetici ve Ögretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine Iliskin Bakanlar Kurulu Karari’nin 10. maddesinin birinci fikrasinin (c) bendi uyarinca örgün  ve yaygin egitim kurumlarindaki yöneticilere ödenmekte olan ek ders ücretleri, ikili ögretim yapan örgün egitim kurumlarindaki yöneticilere ders yili sürecinde haftada 2 saat artirimli olarak ödenecektir.

9. Lisansüstü ögrenim görmüs ögretmenlere ilave ek ders ücreti

01.09.2012 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, Milli Egitim Bakanligi’na bagli örgün ve yaygin egitim kurumlarinda görev yapan ögretmenlerden yüksek lisans yapmis olanlara fiilen girdikleri dersler için ek ders ücretleri yüzde 5, doktora yapmis olanlara ise yüzde 15 artirimli olarak ödenecektir.

10. Ögretim yilina hazirlik ödenegi

2012 Yili Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu’na ekli (K) Cetvelinde öngörülen 657 sayili Kanun’un ek 32. maddesi uyarinca 2012-2013 egitim-ögretim yili için verilecek ögretim yilina hazirlik ödenegi 600 TL’den 700 TL’ye yükseltilmistir.

11. ILKSAN üyeligi

Toplu sözlesme metninin Resmî Gazete’de yayimlanma tarihinden itibaren Milli Egitim Bakanligi kadrolarina atananlardan 4357 sayili Kanun’un 11. maddesi kapsaminda zorunlu olarak ILKSAN üyesi sayilan, “ilkokul ögretmenleri”, “ilkokul yardimci ve stajyer ögretmenleri” (mevcut durumda sinif ögretmenleri ve stajyerleri), milli egitim müdürleri, ilkögretmen müfettis ve denetmenleri (mevcut durumda il egitim denetmenleri), uygulama okulu ögretmenleri, Ilkögretim Umum Müdürlügü ve milli egitim müdürlüklerinde görevli memurlarin (mevcut durumda Temel Egitim Genel Müdürlügü ile il ve ilçe milli egitim müdürlüklerinde görevli memurlar) ILKSAN’a üyelikleri zorunlu olmaktan çikarilarak isteklerine bagli hale getirilmistir.

12. Burs alan veya Devletçe okutulan çocuklar için aile yardimi ödenegi verilmesi

Burs alan veya devletçe okutulan çocuklari bulunan personele, 657 sayili Kanun’un 206. maddesi geregi aile yardimi ödenegi verilmeyecegine dair hüküm 15.07.2012 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere uygulanmayarak, bu kapsamdaki personele 657 sayili Kanun’un 202. maddesi kapsaminda aile yardimi ödenegi ödenecektir.

13. Mali sorumluluk zammi

2006/10344 sayili Devlet Memurlarina Ödenecek Zam ve Tazminatlara Iliskin Bakanlar Kurulu Kararina ekli (I) sayili cetvelin “(A) Genel Idare Hizmetleri” bölümünün 37. sirasinda öngörülen mali sorumluluk zammi puani, kadro veya görevleri itibariyle mali sorumluluk zammindan yararlanamayan veya söz konusu zamdan daha puan üzerinden yararlanabilenlerden Tasinir Kayit Kontrol Yetkilisi olarak görevlendirilenlere de uygulanacaktir.

14. Kadrolari teknik hizmetler sinifina dâhil edilen personelin zam ve tazminatlari

Kadrolari teknik hizmetler sinifina dâhil edilen Folklor Arastirmacisi, Müze Arastirmacisi, Kütüphaneci, Arsivci, Kitap Patologu ve Sosyolog unvanli kadrolarinda çalisan personele,  2006/10344 sayili Bakanlar Kurulu Karari eki (I) sayili Cetvelin (B) Teknik Hizmetler Bölümü’nün 4. sirasinda öngörülen is güçlügü ve temininde güçlük zammi puanlari ile ayni Karar eki (II) sayili Cetvelin (E) Teknik Hizmetler Bölümü’nün 1/d maddesinde öngörülen oranlarda özel hizmet tazminati ödenecektir.

Buna göre söz konusu personele, 5 yila kadar hizmeti olanlar için 14,69 TL is güçlügü zammi ile 20,46 TL temininde güçlük zammi; 5 yil ve daha fazla hizmeti olanlar için ise 14,69 TL is güçlügü zammi ile 29,38 TL temininde güçlük zammi; 1 ila 4 dereceden aylik alanlar için 628,77 TL, diger derecelerden aylik alanlar için 584,76 TL özel hizmet tazminati ödenecektir.

15. Il egitim denetmenleri ve denetmen yardimcilarina avans

Il egitim denetmenleri ile denetmen yardimcilarina görevleriyle ilgili olarak geçici görev ile görevlendirilmis olmalari ve karsiligi ödenegin sakli tutulmasi kaydiyla harcama belgelerini ve varsa bakiyeyi bir ay içinde muhasebe yetkilisine vermek suretiyle avans verilecektir.

16. Fazla çalisma ücreti

01.07.2012 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 657 sayili Kanun’un 4/C maddesi kapsaminda (geçici personel olarak) çalisan personele, normal çalisma saatleri disinda kalan fazla çalismalari için ayda 50 saati geçmemek üzere ilgili yili merkezi yönetim bütçe kanunlarinda gösterilen miktarlarda (2012 yili için 2012 Yili Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu eki (K) Cetvelinde gösterilen miktarlarda, 2013 yili için ilgili Bütçe Kanunu eki (K) Cetvelinde bilahare gösterilecek miktarda) fazla çalisma ücreti ödenecektir.

17. Yüksekögretim kurumlari disiplin kurullarinda sendika temsilcisinin bulunmasi

Haklarinda disiplin sorusturmasi yürütülen ögretim elemanlari ile yüksekögretim kurumlarinda görevli 657 sayili Kanun’a tabi personelin üyesi oldugu sendikanin temsilcisi de yüksekögretim kurumlari disiplin kurullarinda ve Yüksek Disiplin Kurulu’nda yer alacaktir.

18. Itfaiyeci kadrosunun hizmet sinifi

01.07.2012 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yüksekögretim kurum ve üst kuruluslarinda görevli itfaiyeci kadrosunda bulunan personelin hizmet sinifi “Genel Idare Hizmetleri” sinifi olarak degistirilmistir.

 Ek ders ücretlerinin artirilmasi, egitim kurumu yöneticilerinin 6 saate kadar derse girmeleri, ögretmenlerin atama ve yer degistirme islemleri, ögretmen atamalarinda yas sinirinin kaldirilmasi, ögretim elemanlarina iliskin sicil sisteminin kaldirilmasi, ögretim üyesi yetistirme programi kapsamindaki arastirma görevlilerinden dil sinavindan 65 puan altinda alanlarinin kadrolari ile ilisiklerinin kesilmemesi, 2547 sayili Kanun’un 50/d maddesi kapsamindaki ögretim yardimcilarinin arastirma görevlisi kadrolarina atanmasi, arastirma görevlilerinin birinci dereceli kadrolara yükselmesine engel olan sinirlamalarin kaldirilmasi, 2005 yilindan sonra göreve baslayan kamu görevlilerine ilave bir derece verilmesi, görevde yükselme ve unvan degisikligi sinavlarinin düzenli araliklarla yapilmasi gibi konular Kamu Personeli Danisma Kurulu'nda görüsülecektir. 

2012-2013 Toplu Sözlesme Görüsmelerinde Elde Edilen Kazanimlari Resmi Gazetede


MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen