Haber
2010-02-10 06:19:17
Kamu Görevlilerine Toplu Sözlesme ve Grev Hakki Çalistayi Basladi

2009 Yili Toplu Görüsme Tutanagi’nda yer verilen, kamu görevlilerinin toplu sözlesme ve grev hakkiyla ilgili çalistay, Abant’ta basladi.

 

Devlet Bakani Hayati Yazici, konunun tüm yönleriyle ele alinacagini söyledi. Memur-Sen ve Egitim-Bir-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu ise, Toplu Görüsme Tutanagi’nda yer verilen karar geregince çalistayin tutanakta belirtildigi sekilde ve tarihte toplanmasinin, toplu sözlesme ve grev hakkinin fiilen kullanilmasini saglayacak bir sonuç bildirgesi çikacagina dair inancini artirdigini kaydetti.

 

Çalistayin açilisinda konusan Bakan Yazici, çalistayin kendilerine isik tutacagini bildirdi. Sendikal haklarin tarihiyle ilgili bilgiler de veren Yazici, konusmasinin sonunda çalistayi düzenleyen ve katkida bulunanlara tesekkür etti.

 

Çalistaya Katilmayanlar, Önemini Anlayamayanlardir

Çalistaya bazi konfederasyonlarin katilmadigini belirten Yazici, söyle konustu: “Bu, Türkiye’de kamuda çalisanlarla ilgili onlarin grev ve toplu sözlesme haklarini konu edinen ilk çalisma. Simdiye kadar böyle bir çalisma yapilmadi. Sendikalarin talep ettikleri arasinda grev ve toplu sözlesme istekleri var. Biz de dedik ki, ‘bunlarin çok degisik uygulamalari var, ILO kararlari var. Basta Anayasamiz olmak üzere mevzuatta düzenlememiz var. Tüm bunlari enine boyuna, hem teorik açidan hem de bir çalistay yaparak tartisalim ve bunu da 2010 yilinin ilk aylarinda yapalim’ dedik. Toplantiya ve müzakerelere katilan Memur-Sen, Kamu-Sen ve onlarin sendikalarinin tutanakta imzasi var. Yapilan bu çalisma sonucunda istedigimiz taleplerin hiçbiri sonuçsuz kalmayacak. Kararlastirdigimiz konularin hiçbiri görmezden gelinmeyecek. Bunun uygulamasini yapiyoruz. Buna iliskin davetlerimizi Kasim ayi basinda yaptik, tüm sendikalara, konfederasyonlara göndermis bulunuyoruz. Ve nitekim KESK 6 kisi ile çalistaya katilacagini bildirmisti. Kamu-Sen ise, ‘bunlari tanimayiz, biz çalistay bilmeyiz; toplu sözlesme bir haktir, bunu verin gitsin’ diyor. Davet ettigimiz kurumlardan ve kisilerden bu konuyu önemseyenler katilmis ama belli düzeyde katilmis; önemsemeyenler, bunun önemini kavrayamayanlar, katilmamis. Bazi kisilerin katilmamasi, Türkiye’de çalisan ve bundan yararlanacak olanlar açisindan bu çalistayin önemini azaltmaz.”

 

Çalistay, Inancimizi Artirdi

Memur-Sen ve Egitim-Bir-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu, çalistayin, memurlarin onlarca yildir bekledigi toplu sözlesme hakkinin verilmesine yol haritasi olusturmasini istediklerini ifade ederek, “Umariz ki, vermemenin bahanesine bir altyapi olusturmaz. Avrupa ülkelerinin tamamina baktigimizda, çalisma hayati boyutu ile sendika hakkinin en önemli insan haklari arasinda yer aldigini görüyoruz” dedi.

 

ILO’nun 2009 yilinda, sendikal konularda Türkiye’ye teknik yardimda bulunmayi teklif ettigini dile getiren Gündogdu, bunun onur kirici bir durum olduguna dikkat çekti.

 

Çalistayin düzenlenmesine iliskin hükmün yer aldigi Toplu Görüsme Tutanagi’na imza atan Kamu-Sen’in ve çalistaya katilacagini ifade ederek katilimci listesini gönderen KESK’in çalistaya katilmama tutumlariyla ilgili bir degerlendirme yapmayi gereksiz buldugunu vurgulayan Gündogdu, “Sivil toplum örgütleri özellikle de sendikalar, katilimci ve çogulcu demokrasinin olusmasi için vazgeçilmez unsurlardir. Sadece sorunlari seslendiren bir zemin degil, çözüm önerilerini sekillendiren ve çesitlendiren çözüm üretme merkezleridir. Ülkemizdeki kamu görevlileri, toplu sözlesme ve grev hakkindan yararlanamadigi sürece tekemmül etmis bir demokrasimiz oldugunu söylemeye hakkimiz olmayacaktir” seklinde konustu.

 

Kamu görevlilerine yönelik siyaset yasagi devam ettigi sürece, demokrasimizin topalliktan kurtulamayacagini kaydeden Ahmet Gündogdu, sunlari söyledi: “Bu çalistay, bu yönüyle farkli sivil toplum örgütlerinin, devletin birçok kurumu ve kurulusuyla ayni sorun hakkinda ayni zemini kullanarak fikirlerini ifade etmesi gibi bir zenginligin baslangici olacaktir. Demokratiklesme süreci açisindan istim üzerinde oldugumuz bu dönemde, böyle bir çalistayin yeni ufuklar açacagina inaniyorum.”

 

Toplu Sözlesmenin Ne Zaman ve Nasil Yapilacagini Konusmaya Geldik

Gündogdu, Memur-Sen’in çalistaya dair beklentisinin, toplu sözlesme ve grev hakkinin tartisilacagi zeminden öte, kamu görevlilerinin toplu sözlesme ve grev hakkina sahip olmasini saglayacak düzenleme ve degisiklikleri hangi içerikle ve ne zaman hayata geçirileceginin belirlenecegi bir zemin oldugunun altini çizdi.

 

“Bu çalistaya, toplu sözlesme ve grev hakkini dillendirmeye degil, toplu sözlesme ve grev hakkini, sonucu ne olursa olsun, alacagimizi ifade etmeye geldik” diyen Gündogdu, toplu sözlesme ve grev hakki konusunda ilerleme kaydedilmemesi durumunda, 2010 Yili Toplu görüsmelerine katilmayacaklarini bir kez daha hatirlatti.

 

Çalistayin açilisinin ardindan yapilan panelde, ‘Kamu Görevlilerinin Grev ve Toplu Sözlesme Haklarinin Ulusal ve Uluslararasi Hukuki Boyutu ve Uygulamalari’ ele alindi.

 

Çalistayin ikinci gününde; ‘Kamu Personel Sistemi ve Kamu Görevlilerinin Toplu Sözlesme ve Grev Konusu’, ‘AB Ülkelerindeki Uygulamalar ve Uluslararasi Sözlesmeler Çerçevesinde Kamu Görevlilerinin Toplu Sözlesme Hakki’, ‘AB Ülkelerindeki Uygulamalar ve Uluslararasi Sözlesmeler Çerçevesinde Kamu Görevlilerinin Grev Hakki’, ‘Grevli Toplu Sözlesmeli Kamu Personel Sistemi: Degisimler, Düzenlemeler’ konulari ele alindi. Çalistayin üçüncü gününde ise, çalisma raporlari ve sonuç bildirisi hazirlanarak sunum yapilacak.  

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen