Haber
2010-02-12 06:20:29
Kamu Görevlilerinin Sendikal ve Demokratik Haklari Çalistayi Tamamlandi

2009 Yili Toplu Görüsme Tutanagi geregi gerçek- lestirilen ‘Kamu Görevlilerinin Sendikal ve Demokratik Haklari Çalistayi’ tamamlandi.

 

Bolu Abant’ta üç gün süren çalistay sonunda bir sonuç bildirisi yayinlandi. Bildiri açiklanmadan önce kisa bir konusma yapan Devlet Bakani Hayati Yazici, katilimcilara tesekkür etti.

 

Daha sonra Devlet Personel Baskani Mehmet Tekinarslan, hazirlanan bildiriyi okudu. Sonuç bildirisi su sekilde:

“Örgütlü toplum, demokratik hayatin vazgeçilmez unsurudur. Seffaflik, hesap verebilirlik, katilimci yönetim gibi çagdas yönetim prensipleri, kamu çalisanlarimizin temsilcilerinin yönetsel süreçlere katilimini gerekli kilmaktadir. Grev ve toplu sözlesme hakki da çalisma hayatinin izledigi gelisimin vardigi çagdas noktadir.

 

Türkiye Cumhuriyeti, örgütlenme ve toplu pazarlikla ilgili olarak 87, 98 ve 151 sayili ILO Sözlesmelerini, Insan Haklari Avrupa Sözlesmesi’ni, 5 ve 6’nci maddelerine çekince koydugu Avrupa Sosyal Sarti’ni ve ilgili Birlesmis Milletler Sözlesmelerini onaylamistir. Bu sözlesmeler, çalisanlarin örgütlenme ve buna bagli toplu pazarlik ve grev haklarini katilimci ülkelere önermektedir.

 

Türkiye Cumhuriyeti, demokrasiyi bütün kurumlariyla hayata geçirmeyi benimsemis ülkeler camiasinin saygin bir üyesi olarak; vatandaslarinin yasam kalitesinin artirilmasi, yüksek demokratik standartlara kavusturulmasi ile sosyal ve ekonomik refahinin saglanmasini öncelikli bir hedef olarak degerlendirdiginden; taraf oldugu uluslararasi insan haklari sözlesmelerinin, üyesi veya üye adayi oldugu uluslararasi topluluklarin öngördügü düzenleme ve uygulamalar olmasaydi dahi vatandaslarina ileri demokrasilerin gerekli kildigi haklari saglamayi öncelikli bir amaç olarak görmektedir.

 

Bu anlayis çerçevesinde gerçeklestirilen Kamu Görevlilerinin Sendikal ve Demokratik Haklari Çalistayi, bu alanda yillardir emek harcayip düsünce üreten degerli akademisyenlerimizin yol göstericiliginde, kamu görevlilerimizin temsilcisi sendikalarimizin yönetici ve uzmanlari ile degerli kamu yöneticilerimiz ve uzmanlarimizin genis katilim ve katkilari ile çalismalarini tamamlamis; asagida belirtilen hususlar Çalistay’in Sonuç Bildirisi olarak benimsemis ve kamuoyunun bilgilerine sunmayi uygun görmüstür:

 

1-Kamu görevlilerimizin toplu pazarlik ve grev haklari, ülkemiz tarafindan imzalanan ve onaylanan insan haklarina iliskin uluslararasi sözlesmelerde mevcut oldugundan, anayasada bu haklarin kullanimini saglayacak düzenlemeler yapilmalidir.

 

2-Kamu görevlilerinin sendikal haklarinin anlamli bir bütünlüge kavusturulmasi için toplu sözlesme ve grev haklarini hayata geçirecek düzenleme yapilmasi, insan haklarina saygili, demokratik ve sosyal bir devlet olmanin geregidir.

 

3-Kamu çalisanlarinin örgütlü yasamlarinin grev ve toplu sözlesme düzeniyle gelistirilmesi ve ileri haklarla donatilmasi için katilimcilik ve seffaflik ilkeleri çerçevesinde gerekli yasal düzenleme hazirlik çalismalarina zaman geçirilmeden baslanmasi, Avrupa Sosyal Sarti’nin 5 ve 6. maddelerindeki çekincelerin kaldirilmasina yönelik düzenlemelerin hayata geçirilmesi gerekmektedir.

 

Ilgili kesimlerin ve bilim adamlarinin özgürlükçü ve katilimci bir anlayisla istirak ettigi, ön sartsiz, medeni ve bilimsel bir çalisma ortami yaratilmasinin sorumlu kamu yönetiminin önemli bir yansimasi oldugu gerçeginden hareketle düzenlenen Kamu Görevlilerinin Sendikal ve Demokratik Haklarina Iliskin Çalistay’in takdirle karsilandigi görülmüs, Çalistay sonuçlarinin tüm katilimcilarla birlikte Devlet Personel Baskanligi’nca da sürekli izlenmesi öngörülmüstür.”

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen