Haber
2023-08-17 09:50:29
Kamu İşveren Heyeti’nin beklentilerimizi anlamayan ve karşılamayan ikinci teklifini de kabul etmiyoruz

Kamu görevlileri ve emeklileri için 2024-2025 yıllarını kapsayan 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinde beklenen ikinci teklif kamuoyu ile paylaşıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile Memur-Sen üçüncü kez bir araya geldi.

Bakan Işıkhan, toplantıda hükûmetin ikinci teklifini açıkladı. Buna göre 2024’te ilk 6 ay için yüzde 15, ikinci 6 ay için yüzde 10 zam teklif edildi. 2025 zam teklifi ilk 6 ay için yüzde 6, ikinci 6 ay için yüzde 5 oldu. Hükûmet, 2024 için teklifleri birer puan artırırken, 2025 için değişikliğe gitmedi.

Kamu İşveren Heyeti’nin iki puanlık artışı yetersiz bulunurken, Memur-Sen bir kez daha teklifin revize edilmesini istedi.

Enflasyon hedefi yüzde 33 iken, tekliflerin 23-25 olması anlaşılabilir değil

Toplantının ardından yeni teklifle ilgili açıklama yapan Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın, 7. Dönem Toplu Sözleşme’de Memur-Sen olarak tekliflerini sundukları günden bu yana 24, müzakerelerin başlamasından bu yana ise 17 gün geçtiğini belirterek, “Gelen teklife baktığımızda yüzde 15+10 ve yüzde 6+5 olarak bir önceki tekliften iki puan yukarı çıkılması, kamu görevlilerinin beklentilerinin ve bizim tekliflerimizin anlaşılmadığını gösteriyor. Bu açıdan öncelikle hayretlerimi ifade ediyorum. Merkez Bankası’nın 2024 yılı enflasyon hedefi kapı gibi yüzde 33 olarak ortada dururken, tekliflerin 23’lü, 25’li rakamlarda geziyor olması, ikinci yıl için herhangi bir cümle kurulmaması anlaşılabilir değil” dedi.

Masanın kesintisiz şekilde işlemesi gerekiyor

Memur-Sen olarak masanın çözüm masası olduğuna her zaman inandıklarını ve ona göre mücadele ettiklerini söyleyen Yalçın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün ikinci teklif ifade edilirken, sosyal haklara ilişkin; 1. dereceye ek gösterge, disiplin affı, görevde yükselme ve ünvan değişikliği hakkı, TOKİ konutlarında kamu görevlilerine öncelik verilmesi gibi konularda cümle kurulmuş olması masanın tek iyimser tarafı oldu. Bir de hizmet kollarında bu kadar süre geçmesine rağmen henüz yeni başlayabildik, birkaç hizmet kolunu görüştük, diğer hizmet kolları ve genele ilişkin tekliflerimiz bekliyor. Bu açıdan masanın kesintisiz şekilde işlemesi gerekiyor. Çünkü zamanın daraldığı bir zemindeyiz. Bu yüzden Kamu İşveren Heyeti hem masayı işletmeli hem de bu teklifleri ciddi rakamlar olacak şekilde yeniden getirmelidir.”

Refah payı vaadi seçim beyannamesinde kapı gibi duruyor

Refah payı konusunda teklifin sunulmadığına dikkat çeken Ali Yalçın, “Refah payı talebi görmezden gelinmemelidir. Sayın Cumhurbaşkanımızın seçim beyannamesinde 2023-2024 yıllarını kastederek ve büyüme oranını dikkate alarak ‘kamu görevlilerine refah payı vereceğiz’ vaadi seçim beyannamesinde kapı gibi duruyor. Biz masada refah payı istedik iki yıl için. Ancak masada refah payı ile ilgili bir şey yok. 1650 TL talebimiz henüz konuşulmadı. Kiralarla ilgili bir cümle yok. 8077 liranın emekli keseneklerine sayılması ve emeklilerin durumunun düzeltilmesi ile ilgili bir durum yok. Hizmet kollarıyla ilgili zamanın daraldığını ifade ettim, onun için bir an önce cümlenin kurulması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Memurların mağdur olmaması için masanın çözüm kapasitesi artırılmalıdır

Masayı sonuna kadar işleteceklerini ve ısrarcı olacaklarını dile getiren Yalçın, “Biz çözüm tarafıyız, masada sorunlarımızın çözülmesini istiyoruz” diyerek, Kamu İşveren Heyeti’nin teklifleri gözden geçirerek daha ciddi bir teklif ile gelmesi gerektiğini kaydetti.

“Refah payının olmadığı, rakamların 23’ten 25’e çıkarılarak ikinci teklif diye sunulduğu bir zeminde konuşulacak çok fazla bir şey yok” diyen Yalçın, “Ancak biz masanın çözüm gücüne inanıyoruz. Çünkü kamu görevlilerinin beklentileri buraya bağlı. Önümüzdeki süreçte kamu görevlilerinin, memurların, emeklilerin mağdur olmaması açısından bu masa çözüm kapasitesini artırmalıdır. Bunun yolu da Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan ve Kamu İşveren Heyeti’nden geçiyor” ifadelerini kullandı.

Toplantının ardından bakanlıktan ayrılan Memur-Sen heyeti, Başkanlar Kurulu ve Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısını gerçekleştirmek üzere genel merkeze geçti.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen