Haber
2010-03-13 06:20:40
Kamu Kurum ve Kuruluslarinda Görevde Yükselme ve Unvan Degisikligi Esaslarina Dair Genel Yönetmelikte Neler Degisti?

Kamu kurum ve kurulus- larindaki Görevde Yükselme ve Unvan Degisikligi yönetmeliklerinin dayanagi olan, ilk defa 15/3/1999 tarihli ve 99/12647 sayili Bakanlar Kurulu Karari ile yürürlüge konulan Kamu Kurum ve Kuruluslarinda Görevde Yükselme ve Unvan Degisikligi Esaslarina Dair Genel Yönetmelikte Degisiklik Yapilmasina Iliskin Yönetmelik 12/03/2010 tarih ve 27519 sayili Resmi Gazete’de yayimlanarak yürürlüge girmistir.

Söz konusu yönetmelik degisikligiyle getirilen düzenlemelerin degerlendirmesinde;

Öncelikle 22/1/1990 tarihli ve 399 sayili Kanun Hükmünde Kararname kapsamindaki Kamu iktisadi Tesebbüsleri’nde görev yapan sözlesmeli personel ifadesi 8/6/1984 tarihli ve 233 sayili Kanun Hükmünde Kararname kapsaminda görev yapan olarak yeniden düzenlenmistir (Madde-1).

Bu yönetmelik kapsaminda bulunan ve doktora ögrenimini bitiren personelin atanilacak görev için aranan ve 6’nci maddenin ikinci fikrasina göre hesaplanan toplam hizmet süresine sahip olmalari ve mevzuatla aranan ögrenim sartini tasimalari kaydiyla uzman veya ayni düzeydeki görevler ile daha alt görevlere unvan degisikligi sinavina katilmaksizin atanabilmelerine imkan saglanmistir (Madde-2).

Yönetmelik degisikligi ile tanimlar baslikli 4’üncü madde genisletilerek; “Unvan degisikligi sinavi” ile “Is günü” ifadelerinin de tanimlamasi yapilmistir (Madde-4)

Kamu kurum ve kuruluslarinda yer alan Arastirma Planlama ve Koordinasyon birimlerinin kapatilmasindan hareketle, bu birimlerde görev yapan APK Uzmani, kadrolari da tenkis edildiginden “APK Uzmani” ifadesi madde metninden çikarilmistir (Madde-5).

Yürürlükten kaldirilan yönetmelikte önemli bir yeri olan sicil sartlarina iliskin düzenlemeler ile Personel Degerlendirme Formu’nda yer alan son üç yillik sicil notuna iliskin degerlendirme kriterleri madde metninden çikarilmistir (Madde-7).

Ayliksiz izinli (dogum ve askerlik görevinde) bulunanlar görevde yükselme egitimine katilamazken, yeni düzenlemeyle görevde yükselme egitimine katilmalarina imkan saglanmistir (Madde-9).

Degisiklikle görevde yükselme veya unvan degisikligi suretiyle atama yapilacak kadro veya pozisyonlara sinavlardan en az 45 gün önce duyuru yapilmasi sarti ile basvuru süresinin en az 5 is günü olarak belirlenmesi ve duyurudan önce yillik izinde bulunanlarin en geç egitim baslangiç tarihine kadar izinlerini sona erdirmek kaydiyla basvuruda bulunmalari sarti getirilmistir (Madde-9).

Söz konusu maddede yapilan düzenlemeyle, görevde yükselme egitimine katilacaklarin sayisi, duyurulan bos kadro veya pozisyon sayisinin üç katini geçemeyecegi ve duyurulan kadro veya pozisyon sayisinin üç katindan fazla personelin basvurmasi hâlinde, bu yönetmeligin ekinde yer alan Personel Degerlendirme Formu’nda belirtildigi sekilde puanlama yapilmak suretiyle, toplam puani en fazla olandan baslamak üzere, kadro veya pozisyon sayisinin üç kati kadar personelin belirlenerek egitime alinmasi öngörülmüs ise de, yapilan puanlama sonunda esitlik olmasi hâlinde sirasiyla;

a) 10’uncu maddenin (h) bendine iliskin puani yüksek olanlara,

b) Hizmet süresi fazla olanlara,

c) Daha üst ögrenimi bitirmis olanlara,

d) Üst ögrenim mezuniyet notu yüksek olanlara,

öncelik verilecegi hükme baglanmistir.

Ancak, Görevde Yükselme Sinavi’ndan önce yapilan degerlendirmede esitlik olmasi halinde yapilan öncelik siralamasinda yer alan,

“a) 10’uncu maddenin (h) bendine iliskin puani yüksek olanlara” hükmü (Kurumlarca belirlenecek görev alanlari ve atama yapilacak görevin niteligi ile ilgili konular) görevde yükselme egitimine alinacak personeli belirlemede bir öncelik teskil edemeyecegi açiktir. Zira bahse konu (a) bendi, görevde yükselme egitimi sonrasinda yapilan yazili sinav sonucunun degerlendirilmesi sonrasinda ortaya çikacagindan, görevde yükselme egitimine katilacak personelin belirlenmesinde bunun bir kriter olarak kullanilmasi mümkün olamayacaktir (Madde-9). 

Yönetmeligin görevde yükselme egitiminin konulari basligi altinda yer olan konulara ilave olarak;

“d) Ilan edilen kadro veya pozisyonlarin tâbi oldugu personel mevzuatina göre, 657 sayili Devlet Memurlari Kanunu ve ilgili mevzuat ya da 22/1/1990 tarihli ve 399 sayili Kanun Hükmünde Kararname ve ilgili mevzuat”,

“f) Halkla iliskiler”,

“g) Etik davranis ilkeleri” eklenmistir.

Ayrica, görevde yükselme egitiminin ortak konularina iliskin sinav sorularinin hazirlanmasinda, Devlet Personel Baskanliginca bu konularla ilgili belirlenen ders notlarinin esas alinmasi uygun görülmüstür (Madde-10).

Yönetmeligin önceki halindeki “Sinav sarti” baslikli 11’inci maddesi, “Sinav sarti ve atama” baslikli olarak düzenlenmistir. Daha önce sinav puaninin esit olmasi durumunda ne yapilacagi hususunda bir düzenleme yer almazken, yeni düzenleme ile sinav sonucunda puanlarin esit olmasi halinde personel degerlendirme formunda yer alan puanlama esas alinacaktir. Bunun da esit olmasi durumunda sirasiyla;

a) 10’uncu maddenin (h) bendine iliskin puani yüksek olanlara,

b) Hizmet süresi fazla olanlara,

c) Daha üst ögrenimi bitirmis olanlara,

d)Üst ögrenim mezuniyet notu yüksek olanlara öncelik verilecegi hükmü getirilmistir (Madde-11).

Diger taraftan, yönetmeligin önceki halinde sinav sonrasinda basarili bulunanlar arasindan, sinavda basari siralamasina göre bos kadro sayisi kadar atama yapilacagi ve sinav sonucunun ayni görev için yapilacak müteakip sinava kadar geçerliligini koruyacagi belirlenmisken, bosalan kadro ve pozisyonlara nasil atama yapilacagina iliskin herhangi bir düzenleme bulunmazken,  degisiklikle asagidaki sekilde yeniden düzenleme yapilmistir. Buna göre, duyurulan kadro veya pozisyonlardan;

a) Atanma sartlarini tasimadiklari için sinavlarin geçersiz sayilmasi veya bu sebeple atamalarin iptal edilmesi, atanilan göreve geçerli bir mazeret olmaksizin süresi içinde baslanilmamasi ya da atanma hakkindan vazgeçilmesi,

b) Emeklilik, ölüm, memurluktan çekilme veya çikarilma, baska unvanli kadro veya pozisyonlara ya da baska bir kuruma naklen atanma sebepleriyle bos kalan veya bosalanlara, Görevde Yükselme veya Unvan Degisikligi Sinavi tarihinden itibaren iki yillik süreyi asmamak üzere ayni unvanli kadro veya pozisyonlar için yapilacak müteakip sinava kadar, sinavi kazandiklari hâlde kadro yetersizligi nedeniyle atamasi yapilamayan personelin basari sirasina göre atamalari yapilabilecegi ve sinav geçerlik süresinin de (iki yillik süreyi asmamak üzere) müteakip sinava kadar geçerli olacagi hükme baglanmistir (Madde-11).

Daha önce sadece ‘MEB, ÖSYM ve yüksekögretim kurumlarindan birine sinav yaptirilabilmekte’ hükmüne, bu kurumlar arasina TODAIE de eklenmek suretiyle mevcut hüküm genisletilmistir (Madde-12).

Yapilan sinavlarda hatali sorulara tekabül eden puanlar esit sekilde diger sorulara dagitilacagi ve sorularin yüzde besinden fazlasinin hatali oldugunun birinci fikrada belirtilen süre içinde yapilan itirazlar üzerine veya herhangi bir sekilde tespit edilmesi hâlinde, sinav iptal edilir ve en kisa sürede yeni sinav yapilacagi hükmü getirilmistir (Madde-14).  

Degerlendirme Formunda Yapilan Düzenlemeler

Yönetmelik eki Personel Degerlendirme Formu’nda ise, hizmetiçi egitim faaliyetlerinden alinan puanlar ile sicil notundan alinan puanlarin degerlendirmeye alinmasi tamamen kaldirilmistir.

Daha önce her takdirname için 2 puan, her ödül için 4 puan verilmesi öngörülmekteyken, yapilan degisiklikle her takdirname için 1 puan, her ödül için 2 puan verilmesi hükmü getirilmistir.

Personel Degerlendirme Formu’nda yapilan diger bir degisiklikte ise, KPDS’den E seviyesinde alinan puan da degerlendirilmeye alinmistir. Ayrica daha önceki yönetmelikte KPDS’den alinan puanlara iliskin bir geçerlik süresi yokken, yeni düzenleme ile ‘görevde yükselme egitimine son basvuru tarihinden önceki bes yil içerisinde alinan KPDS sonuç belgesi dikkate alinacaktir’ denilmek suretiyle 5 yillik bir sinirlamaya gidilmistir.

Daha önce uyarma cezasi için  (-2) puan düsülürken, yeni düzenlemede (-1) puan seklinde degistirilmistir.

Basarisiz olunan her bir sinav için (-2) puan düsülmesine yönelik uygulama ise tamamen yürürlükten kaldirilmistir.

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen