Haber
2012-11-30 06:33:43
Kamu Personeli Danışma Kurulu Toplantısında Önemli Kararlar Alındı

Toplu sözleşme sürecinde zaman yetersizliği nedeniyle sonuçlandırılamayan ancak çalışılmak üzere kurulacak komisyona havale edilen konuların görüşülmesi tamamlandı. Karara bağlanan maddelerde aday memurlardan disiplin cezası almış olanların adaylıklarına son verilerek memurlukla ilişiklerinin kesilmesinin önlenmesi,  kariyer basamaklarının getirilmesi ve eğitim kurumları yöneticilerinin haftalık girmek zorunda olduğu haftalık altı saat dersin indirilmesi ve ‘6 saate kadar’ ibaresinin konulması gibi birçok konuda önemli kararlar alındı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda yapılan toplantının açılışında konuşan Bakan Faruk Çelik, toplu sözleşme sürecinde, 161 konuda çalışmalara devam edilmesinin kararlaştırıldığını hatırlattı. Bu maddelerin ele alınması ve çözüme kavuşturulması için komisyon kurulduğu bilgisini veren Çelik, bu komisyonun ilgili bakanlıklarla görüşerek rapor hazırladığını söyledi. Bakan Çelik, yapılan toplantıda konfederasyon temsilcilerinin de yer aldığı komisyon raporunu ele alacaklarını ve bu rapor doğrultusunda yol haritası belirleyeceklerini kaydetti.

 

Toplantının açılışında konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ise oturma düzenini eleştirdi. Bakanın, heyet başkanı gibi 'şekli bir durum' oluşturulduğunu söyleyen Gündoğdu, bu oturma düzeniyle toplu görüşmenin de gerisine gidildiğini, toplu sözleşmenin tarafların eşitliği ilkesine aykırı olduğunu söyledi. Referandumda ‘evet’ çıktığına pişman olan anlayışın bir benzerini gördüklerini dile getiren Gündoğdu, “Toplu görüşmenin de gerisine gittik. Oturma düzeniyle bu gösterildi. Yapılan konuşmada da toplu sözleşmenin konusu olmayan konular değerlendirmesi yapıldı. Bu da yanlıştı. Buradaki her şey toplu sözleşmenin konusudur. 15 günlük süre yetersizliği sebebiyle görüşülemeyen konuları görüşmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

 

Toplantıda; Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmet Kolu’na ait 2012-2013 yıllarına ilişkin toplu sözleşme görüşmelerinde tarafların Kamu Personeli Danışma Kurulu’nda görüşülmek üzere çalışmalara devam edilmesi konusunda uzlaşılan konular da görüşüldü. Görüşülen ve çözüme kavuşturulan maddeler şu şekilde:

- Eğitim kurumları yöneticilerinin haftalık girmek zorunda olduğu haftalık altı saat dersin indirilmesi ve ‘6 saate kadar’ ibaresinin konulması konusunda Milli Eğitim Bakanlığı çalışma yapıyor ve sorun kısa sürede çözülecektir.

- Aday memurlardan adaylık süresi içinde Devlet memurluğundan çıkarmayı gerektiren bir fiil işlemiş olanlar hariç olmak üzere disiplin cezası almış olanların adaylıklarına son verilerek memurlukla ilişiklerinin kesilmesinin önlenmesi, çalışma var ve sorun çözülüyor.

- Öğretim elemanlarına ilişkin 2547 sayılı kanunda öngörülen sicil sisteminin yürürlükten kaldırılması, konusu Yeni YÖK yasasında ele alınıp kaldırılacaktır.

- Milli Eğitim Banklığı kadrolarında Eğitim ve Öğretim hizmetleri sınıfına dahil kadrolarda bulunanlardan beş yıllık görev süresini tamamlayan doktoralı öğretmenlere başöğretmen, üç yıllık görev süresini tamamlayan doktoralı öğretmenlere uzman öğretmen yedi yıllık görev süresini tamamlayan yüksek lisanslı öğretmenlere başöğretmen, beş yıllık görev süresin tamamlayan yüksek lisanslı öğretmenlere uzman öğretmen unvanının verilmesi; diğer öğretmenlerden beş yıllık görev süresini tamamlayanların uzman öğretmenlik kariyer basamakları sınavına başvurabilmesi, uzman öğretmenlerden iki yıllık görev süresini tamamlayanların ise sınava bağlı olmaksızın başöğretmen olabilmelerine imkan sağlaması, Milli Eğitim Bakanlığı konuyla ilgili yetkili sendikayla birlikte çalışma yürüterek kariyer basamaklarını tekrar getirilecektir.

-Milli Eğitim Bakanlığı personeline yönelik 1702 ve 4357 sayılı kanunlardaki disiplin cezalarına karşı itiraz yoluna başvurulabilmesi, yargı yolunun açık, itiraz yolunun ise kapalı olduğu uygulamada itiraz yolunun da açılması için çalışma yapılacaktır.

- İl eğitim denetmenlerine avans verilmesi, sorunu daha önce çözüme kavuşturulmuştu.

- 2547 sayılı kanunun 50’inci maddesinin (d) bendi kapsamında öğretim yardımcılığı kadrolarına atananlardan yüksek lisans eğitimlerini tamamlayanların talebi üzerine 2547 sayılı kanunun 33’üncü maddesinin (a) bendi kapsamında araştırma görevlisi kadrolarına atanmalarına imkan sağlanması konusu hazırlanan Yeni YÖK yasasında çözüme kavuşturuluyor.

- Yükseköğretim kurumlarının disiplin kurullarında sendika temsilcisinin katılmasının sağlanması konusunda Hakem Kurulunda karar alındı.

- Yükseköğretim kurum ve kuruluşları ile üst kuruluşları ve bağlı birimlerinde çalışan personel hakkında 2547 sayılı kanunun 13’üncü maddesinin (b) fıkrasının (4) nolu bendi ile 52’nci maddesinin (f) bendi kapsamındaki, personelin isteğine bağlı olanlar haricindeki görevlendirmelerin, sebep, süre, maksat yönünden geçerli fiili ve hukuki gerekçelere dayalı olarak gerçekleştirilebilmesi konusu da Yeni YÖK yasasında ele alınıp çözüme kavuşturulacak.

- Öğretim elemanı ve öğretmenlerden askerlik görevini yapmayanların tamamının, 1111 sayılı Askerlik Kanununun 10’uncu maddesinin (4)’üncü bendinde belirtilen işlemlere tabi tutulmaksızın ihtiyaç fazlası olarak ayrılması ve temel askerlik eğitimini takiben kadrolarına göre üniversite veya eğitim kurumları emrine verilmesi konusunda da çalışmalar yapılıyor ve talep yerine getirilecektir.

2013 Mart ayında yapılacak olan KPDK’ya kadar üzerinde uzlaşılan konularla ilgili bütün çalışmaların bitirilmesi kararı alındı. Diğer maddelerle ilgili müzakereler ise devam edecek.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen