Haber
2011-11-03 06:28:35
Kamuda Ayni Unvana Sahip Olanlarin Ücreti Esitleniyor

Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Faruk Çelik, Memur-Sen’e iade-i ziyarette bulundu. Ziyarette, 4688 sayili Kamu Görevlileri Sendikalari Kanunu ve ‘esit ise esit ücret’ düzenlemesine yönelik çalismalar da gündeme geldi.

 

Ziyarette konusan Bakan Faruk Çelik, göreve geldikten sonra yogun bir çalisma dönemine girdiklerini, Kamu Görevlileri Sendikalari Kanunu’nda yapilan degisikligin bunlarin basinda geldigini söyledi. Toplu sözlesmenin, anayasal bir hak oldugunu, ancak yasasinin çikmadigini hatirlatan Çelik, “Üzerinde yüzde 100 mutabakat sagladigimiz bir çalisma oldugunu söyleyemeyiz. Özellikle Memur-Sen’in itiraz ettigi konular var. Konfederasyonlarin talepleri, TBMM’de komisyon ve genel kurul sürecinde dile getirilerek istenilen düzenlemelerin yapilmasi mümkündür” dedi.

 

Egitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu, 4688 sayili Kanun’da yapilacak degisiklige iliskin itirazlarini dile getirdi. Hükümetle toplu sözlesme yetkisinin en çok üyeye sahip konfederasyonda olmasina karsin, anlasma saglanamamasi durumunda Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na basvuru hakkinin diger konfederasyonlara da açildigini belirten Gündogdu, “Esitligi, katilimciligi saglama adina bazi haklarimizin elimizden alindigini görüyoruz. Imza yetkisi nasil yetkili konfederasyonda ise, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na basvurma yetkisi de onda olmalidir. Üzerinde israrla durdugumuz bir baska konu ise, Genelkurmay, Milli Savunma Bakanligi ile Emniyet Genel Müdürlügü’ndeki sivil personele sendika hakki verilmesidir. ILO’nun kriterlerinden biri olan örgütlenmeye karsi bir direnç görmekteyiz. Bundan vazgeçilmesini istiyoruz” seklinde konustu.

 

2008 yili toplu görüsmelerinde gündeme gelen ve ücret dengesizligini gidermek için uygulanan ek ödemenin bu yil sona erecegini hatirlatan Gündogdu, sunlari kaydetti:

“Her toplu görüsme döneminde dile getirdigimiz ‘esit ise esit ücret’ uygulamasina yönelik bir düzenleme yapildigini duyuyoruz. Kanun Hükmünde Kararnameleri sevmiyoruz. Sayin Bakanimizdan, bu konuda nasil bir düzenleme yapildigi hakkinda bilgi almak istiyoruz.”

 

Ahmet Gündogdu’nun elestirilerine cevap veren Bakan Faruk Çelik, örgütlenmenin önündeki engellerin kaldirilmasi konusunda gayret gösterdiklerini, ancak ilgili bakanliklarin ayni görüste olmadigini ifade etti.

‘Esit ise esit ücret’ verilmesiyle ilgili düzenlemeyi yaparak Basbakanliga gönderdikleri söyleyen Bakan Çelik, bunun kisa süre içerisinde Kanun Hükmünde Kararname olarak yayinlanmasini beklediklerini, takdirin Basbakanlikta oldugunu dile getirdi.

 

Bakan Çelik, sözlerini söyle sürdürdü: “Düzenlemeyle kamu kurum ve kuruluslarinda ayni unvan ve kadrodaki personel arasindaki esitsizlik giderilmis olacak. A bakanligindaki mühendis, b bakanligindaki mühendisten daha az maas almayacak. Unvanlar bazinda esitleme yapilmis olacak. Bu uygulama, tüm kamu kurum ve kuruluslarindaki unvan ve kadrolarda uygulanacak.”

 

Uzmanlarin ücretlerinin, merkez ve tasra ayrimi yapmadan, ek göstergelerin 3600 ile sinirlanarak tavan ve taban ücretin belirlenecegi bilgisini veren Faruk Çelik, “Üst düzey yöneticiler açisindan da esitlik saglanacak. Il ve bölge müdürlüklerini üç kategoride ele aldik. Ankara, Istanbul ve Izmir birinci kategoriyi, üç büyük il disindaki büyüksehir belediyesi olan sehirler ikinci kategoriyi, büyüksehir olmayan iller ise üçüncü kategoriyi olusturuyor” dedi.

 

Bakan Çelik’in, sosyal güvenlik, ek göstergeler ve 657 sayili Devlet Memurlari Kanunu’nda yapilacak degisiklikle ilgili sosyal taraflarin katilimi ile çalismalarin önümüzdeki günlerde sürecegini ifade etmesi üzerine, Ahmet Gündogdu, is güvencesine dokunmayan degisiklik ve önerileri görüsebileceklerini söyledi.

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen