Haber
2013-01-16 06:35:38
‘Kamuda Kıyafet Özgürlüğü İçin 10 Milyon İmza’ Stantları Açıldı

Memur-Sen olarak, kamuda kılık kıyafet özgürlüğü için başlattığımız ‘Özgürlük İçin 10 Milyon İmza’ kampanyası büyük bir hızla devam ediyor. Kampanya kapsamında Türkiye genelinde imza stantları açıldı.

Ankara’daki imza standının ilki Sıhhiye Metro çıkışında, Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu’nun katılımıyla açıldı. Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, Hüda-Par Genel Sekreteri Mahmut Tekdal, Mazlum-Der Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, Başkent Kadın Platformu Derneği Başkanı Berrin Sönmez, Alperen Ocakları Genel Başkanı Serkan Tüzün, Anadolu Gençlik Derneği Genel Başkan yardımcıları Medet Bulut ve Köksal Bozan, Anadolu Engelliler Birliği Derneği Genel Başkanı İsrafil Bayrakçı ile Milli Türk Talebe Birliği temsilcileri başta olmak üzere, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri de programa katılarak destek verdi.

Yoğun katılımın olduğu programda konuşan Genel Başkan Ahmet Gündoğdu, “Memur-Sen ailesi olarak, milletimizin hissiyatına öncülük etmek üzere başlattığımız 10 milyon imza kampanyamızın Ankara’daki stantlarının ilkini siyasi parti başkanlarımız ve sivil toplum örgütü temsilcilerimizle birlikte açıyoruz” dedi.

Kuruluş felsefelerinin gereği temel hak ve özgürlükleri hep savunduklarını, haksızlığa uğrayanların yanında olduklarını ifade eden Gündoğdu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Başörtüsü yasağı ve katsayı adaletsizliğiyle başlayan baskıcı dönemlerde bu duruşumuzdan taviz vermeden mücadeleye devam ettik. Temel hak ve özgürlüklerin tam anlamıyla sağlanması, din ve vicdan hürriyetinin en geniş manada yaşanabilmesi için birçok eylem ve etkinlik gerçekleştirdik. Savunduğumuz değerlere ve ilkelere yönelik dayatmaların her zaman karşısında durduk. Bu kararlılığımızın yansıması olarak 30 Kasım 2012’de TBMM önünde başlattığımız “Kamuda Kılık-Kıyafet Özgürlüğü” eylemini, ülkemizdeki en büyük insan hakkı ihlali olan başörtüsüne özgürlük için 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nde 81 ilde yaptığımız eylemle devam ettirdik. Kılık-kıyafet özgürlüğü talebimizdeki kararlılığımızın altını çizmek için 2013’ün ilk mesai gününde ülke genelinde işyerlerine serbest kıyafetle giderek sivil itaatsizlik gösterdik.”

9 Ocak 2013’te milletin desteğini de yansıtacak ‘Özgürlük İçin 10 Milyon İmza’ kampanyasını başlattıklarını hatırlatan Gündoğdu, “Şimdi ise, yoğun teveccühün olduğu imza kampanyamızın stantlarını bir bir açıyoruz. Bir ay sürecek kampanya sonucunda toplanacak imzaları Başbakanlığa sunacağız” şeklinde konuştu.

İnancı Dolayısıyla Kamudan Atılmalar ve Ötekileştirmeler Çok Can Yaktı

Ahmet Gündoğdu, ittihatçı zihniyet yüzünden devletin yıllarca halkının inançları ile sorun yaşadığını, inanç özgürlüğünü kısıtlayan despotik yaptırımlarla toplum mühendisliği yaptığını vurguladı. Üniversite kapılarında yaşanan dramların, ikna odalarında karartılan hayatların, inançları dolayısıyla kamudan atılmaların ve ötekileştirmelerin bu ülkede çok can yaktığını kaydeden Gündoğdu, “Bunun doğal sonucu olarak milletine yabancı devlet ve devletine küskün millet ortaya çıkmıştır. Bu nedenle devletle millet arasındaki makas giderek açılmıştır. Makasın açıldığı dönemlere baktığımızda, genellikle darbe dönemlerini ve takip eden yılları görmekteyiz. Türkiye, bugün darbeler ve darbecilerle yüzleşmektedir. Bu yüzleşmenin daha da anlamlı hale gelmesi için darbeciler eliyle hayatımızı dizayn eden bütün uygulamaların son bulmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Darbe Ürünü Yönetmelik, Olmayan Bir Yasağı 30 Yıldır Dayatmaya Devam Ediyor

1982 model Kamu Kurum ve Kuruluşlarındaki Personelin Kılık ve Kıyafet Yönetmeliği’nin; kadın çalışanların ayakkabısının topuk boyundan giydiği pantolonun kumaşına, başının açık olup olmadığına kadar karıştığını belirten Ahmet Gündoğdu, şöyle konuştu:

“Erkeklerin saçından bıyığına, favorisinin boyundan giydiği kazağın yakasına kadar sınırlama getiren bir yönetmelikten söz ediyoruz. Öğrenciler için tek tip kıyafetin kaldırıldığı, ne giyeceklerine kendilerinin karar vermesinin istendiği bir ortamda; kamu çalışanlarına ‘ne giyeceğinize biz karar veririz’ demek ne kadar doğru? Milletimiz, Anayasa referandumunda kadınlara pozitif ayrıcalık hakkı tanımışken, kamuda kadınların yönetmelikle kendi aralarında kategorize edilmesi ve kadınlar arası ayrımcılığın körüklenmesi yanlışına bir an önce son verilmelidir. İnancı gereği başörtüsü takan kadınların kamuda çalışma hakkını Anayasa ve yasalar engellemezken; darbe döneminin bakiyesi yönetmelik, olmayan bir yasağı tam 30 yıldır dayatmaya devam etmektedir.

 

Bir Yanda Yeni Türkiye İdeali, Bir Yanda Kılla Uğraşan Devlet Mantığı…

“Bir yanda yeni Türkiye ideali, bir yanda kılla, tüyle uğraşan tek tipçi devlet mantığı” diyen Gündoğdu, “1930’da kadına seçme hakkını, 1934’te ise seçilme hakkını verdiğimizi söyleyenlere ben buradan sesleniyorum: 83 yıl önce seçme, 79 yıl önce seçilme hakkını verdiğimiz kadınlar; yıl 2013 ve ne giyeceğini seçme hakkına sahip değiller. Milletin seçtiği vekiller kendi kıyafetini dahi seçememekte, kadınlarımız çalışma hayatında inancının gereği olarak örtünme hakkını kullanamamaktadır. Bizim Meclis’ten haddini bildirerek gönderdiğimiz Merve Kavakçılar Belçika meclisinde ayakta alkışlanmakta, Bosna’da belediye başkanı seçilmekte, Avrupa’da baş tacı edilmektedir. Ülkemizde ise milletin seçtiği vekiller, ne yazık ki kendi kıyafetini seçememektedir” değerlendirmesinde bulundu.

Milletimizi ‘Özgürlüklerden Yana Bir Devletin İnşası İçin’ İmzalarıyla Katkı Sunmaya Davet Ediyorum

Genel Başkan Ahmet Gündoğdu, açıklamasının sonunda, geçmişin kirlerinden, tortularından, anlamsızlıklarından bir bir kurtulmaya çalışan, darbe ve darbecilerle yüzleşen Türkiye’nin darbe dönemi bakiyesi bir ayıptan daha kurtulma zamanının geldiğinin altını çizerek, sözlerini şöyle tamamladı:

“Memur-Sen ailesi olarak, milletimizin hissiyatına öncülük etmek, kamu çalışanlarının taleplerini gerçekleştirmek üzere başlattığımız 10 milyon imza kampanyamızın Ankara’daki stantlarının ilkini bugün burada siyasi parti başkanlarımız ve sivil toplum örgütü temsilcilerimizle birlikte açıyoruz. Şubeler ve temsilciliklerimiz vasıtasıyla açtığımız stantlardan, işyeri temsilcilerimizce kurumlardan ve www.ozgurlukicinonmilyonimza.com sitesi üzerinden toplayacağımız 10 milyon imzayı kampanya bitiminde Başbakanlığa sunacağız. Milletimizi; ‘insan hak ve hürriyetlerine duyarlı, inanca saygılı, özgürlüklerden yana bir devletin inşası için’ imzalarıyla katkı sunmaya davet ediyorum.”

Kamalak: Milletin İnancıyla İlgili Hiçbir Yasağı Tanımıyoruz

Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, bir milletin örfü, tarihi, geleneği ve inançlarıyla bağdaşmayan yasakların daimi olamayacağına dikkat çekerek, “Laiklik bu değildir, laiklik tüm insanlara inanç özgürlüğü tanımaktır” dedi.

Kanunlara rağmen üniversitelerdeki kızların başörtülü oldukları için üniversite kapılarından geri çevrildiğini söyleyen Kamalak, “Milletin inancıyla ilgili hiçbir yasağı tanımıyoruz. İktidara geldiğimizde ilkokul dahil hiçbir yasağı kabul etmeyeceğiz. Milletin inancıyla bağdaşmayan yasakları mevzuattan çıkaracağız” şeklinde konuştu.

Ünsal: Başörtüye ‘Ama’sız, ‘Fakat’sız ve Sınırsız Özgürlük İstiyoruz

Mazlum-Der Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, Türkiye’nin problemleriyle yüzleşmeye başladığını, Türkiye’deki en büyük problemlerden birinin kadınlara kamuda kılık-kıyafet özgürlüğü tanınmaması olduğunu vurgulayan Ünsal, şunları söyledi: “Sadece üniformasız icra edilen mesleklerde değil, polis, subay, hakim, savcı, doktor ve hemşire gibi üniformalı icra edilen mesleklerde de amasız, fakatsız, sınırsız başörtüye özgürlük talebini destekliyorum.”

Sönmez: Anlamsız Yasaklar Son Bulsun

Başkent Kadın Platformu Derneği Başkanı Berrin Sönmez, kamuda kıyafet özgürlüğü için başlatılan 10 milyon imza kampanyasını desteklediklerini belirterek, anlamsız yasakların biran önce son bulmasını istedi.

Tüzün: İnanca Pranga Vuran Bütün Yasakların Karşısındayız

Alperen Ocakları Genel Başkanı Serkan Tüzün de, “Alperenler olarak, başörtüsünün inancın gereği olduğundan hareketle başörtüsü özgürlüğü içeren bütün taleplerde misyonumuz gereği taraf olduk ve inanca pranga vuran bütün yasak ve dayatmalara karşı durmaya devam edeceğiz. Memur-Sen’in başlattığı ‘Özgürlük İçin 10 Milyon İmza’ kampanyasına sonuna kadar destek verecek ve elimizden gelen gayreti ortaya koymayı sürdüreceğiz” diye konuştu.

Konuşmalardan sonra katılımcılar, imzalarıyla kampanyaya destek verdiler. 

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen