Haber
2012-06-22 07:31:17
Kaos Bekleyenleri Hayal Kirikligina Ugratacagiz

Egitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu, toplu sözlesme sürecini ve o süreçte yasananlari Milat Gazetesi Ankara Temsilcisi Aslan Degirmenci’ye degerlendirdi. Gündogdu, “Üyelerimiz, kamuoyu ve hatta diger konfederasyonlarin yöneticileri ve üyeleri kazanimlarin ancak bizim elimizle olacagini biliyorlar. Bunun için sorumlulugumuzun farkindayiz ve Allah’in izniyle beklentileri karsilayacagiz. ‘Hükümet vermesin, Memur-Sen almasin’ diyerek süreçten medet umanlari da daha açik bir ifadeyle, memurlarin kazanimlarindan ziyade kaos arayanlari da hayal kirikligina ugratacagiz” dedi.

Genel Baskan Ahmet Gündogdu’nun röportajda yer alan bazi konu basliklari ve özetleri su sekilde:

 Uyusmazligin Maliyetini Hesaplayacak Bir Yaklasim Göremedik

Tekrar toplu sözlesme masasinda uyusmazligin maliyetini hesaplayacak bir yaklasim göremedik. Masada bagitlanan toplu sözlesmenin ülkeye saglayacagi pozitif fayda görmezden gelindi. Teklifler, toplu görüsmelerin gerisinde kaldi. Kriz yili hariç, simdiye kadar hiç böyle bir teklif almadik. Hükümet her yil teklifler yapti bunlari yeniledi, yeni adimlar atti, biz de tekliflerimizi gözden geçirdik. Bunun soncunda 2006, 2008 ve 2010 yillarinda imza attik. Imzalamadigimiz yillarda hükümet ve sendikalar birbirine teklifleriyle yaklasti. Bu yilki toplu sözlesmelerde, Kamu Isveren Heyeti tarafindan pazarlik yapmayi saglayacak bir adim dahi atilmadi.

 Yetki Gaspi Yasandi

Toplu sözlesmenin anayasa paketine girmesine karsi çikan, yasasi çikarken yetki paylasiminda direnen anlayis, toplu sözlesme sürecinde yine isbasindaydi. Toplu sözlesme, referandumla kabul edilmesine karsin, yetkisini konfederasyonlarla paylasmak istemeyen bir yapiyla karsi karsiya kaldik. Halbuki, demokrasi hazmetme rejimidir. Ancak bu hazimsizligi, hem kamu tarafinda, hem de diger konfederasyonlarda bol miktarda gördük. Hükümet ileri demokrasi adina atilan adimlarin yasa ve anayasa kitaplarinda kalmamasi gerektigini ögrenmelidir. Teorisine ‘evet’ kullanimina ‘hayir’ diyerek ileri demokrasi olmaz. Demokrasinin kazanimlarini hazmetmek lazim. Bundan sonra hem bu sikintiyi asacagiz hem de grev ve siyaset hakki için çalisacagiz.

 Kazanimlar Heba Olmasin, Diye Son Toplantiya Katildik

Yaptigimiz görüsmelerde, toplantiya geç katilarak tepki gösterilmesi, az da olsa, toplu sözlesme masasinda elde edilmis kazanimlarin heba edilmemesi adina, 6 aydir zam alamayan kamu çalisanlarini yeni bir kaosun ortasina sürüklememek için toplantiya katilma karari alindi. Katilmadigimizda ya önceki katilim tutanaklari esas alinarak sadece masada alabildiklerimiz hayata geçirilecekti, ya da her sey sifirlanip yeniden Bakanlar Kurulu'nun insafina, yani 3+3’a dönülecekti. Yeni olusacak zaman kaybi da isin cabasiydi.

 Diger Konfederasyonlar Eylem Bile Yapamadi

30 Nisan’dan 22 Mayis’a kadar toplu sözlesme masasinda, daha sonra da Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nda oturdular. Toplu sözlesme süreci bitti, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun toplantisina katilip katilmamalarini bile Memur-Sen’e bagli hale getirdiler. Tek baslarina karar veremediler. Ne masada, ne sahada hiçbir farklilik gösteremediler. Ama biz Memur-Sen olarak, Kamu Isveren Heyeti’nin yüzdelik zam teklifini ertesi gün, bütün ülke genelinde protesto ettik. Basta Egitim Bir-Sen olmak üzere sendikalarimizla is birakma eylemi yaptik. Memur-Sen farkini ortaya koyduk. Is birakacaklarini açiklayan, ancak bunu yapmak için bile bizim gözümüzün içine bakan, bizden cevap bekleyen konfederasyonlara inat, eylem kararliligimizi ortaya koyduk. Yapmis olmak için degil, ses getiren eylemler gerçeklestirdik.

 Kaos Bekleyenleri Hayal Kirikligina Ugratacagiz

Masaya tasidigimiz her talep teskilatimizla birlikte belirledigimiz yerinde ve hakli taleplerdir. Basta ögretmene ve ögretim elemanina ek ödeme olmak üzere, 4/C’liler için belirledigimiz diger talepler, emeklilerin durumunda iyilestirme, kalan sözlesmelilerin kadroya geçirilmesi gibi onlarca sorun çözülünceye kadar daha açik bir ifadeyle hakli taleplerimiz gerçeklesinceye kadar ter akitmaya devam edecegiz. Üyelerimiz, kamuoyu ve hatta diger konfederasyonlarin yöneticileri ve üyeleri kazanimlarin ancak bizim elimizle olacagini biliyorlar. Bunun için sorumlulugumuzun farkindayiz ve Allah’in izniyle beklentileri karsilayacagiz. ‘Hükümet vermesin, Memur-Sen almasin’ diyerek süreçten medet umanlari da daha açik bir ifadeyle, memurlarin kazanimlarindan ziyade kaos arayanlari da hayal kirikligina ugratacagiz.

Röportajin tamami için linki tiklayiniz
http://www2.milatgazetesi.com/bizden-kaos-beklemesinler-/30748



MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen