Haber
2010-12-22 06:22:08
Kararlarin Takipçisi Olacagiz

Sendikamizin önemli katki- lariyla tamamlanan 18. Milli Egitim Sûrasi kararlari, Milli Egitim Bakanligi tarafindan ilan edildi.

 

Genel Baskanimiz Ahmet Gündogdu ve Yönetim Kurulu üyelerimizin etkin katilimlariyla yürütülen çalismalarda, gerek komisyonlarda gerekse Sûra Genel Kurulu’nda kabul ettirdigimiz onlarca önerimizin tamami, yayinlanan kararlarda yerini almistir.

 

18. Milli Egitim Sûrasi çalismalarinda sendikamizin görüs ve önerilerine destek veren Sûra delegelerine bir kez daha tesekkür ediyoruz.

 

18. Milli Egitim Sûrasi komisyonlarinda ve Sûra Genel Kurulu’nda egitim ve egitimcinin yararina hiç bir katki sunamayan bazi çevrelere karsin Egitim-Bir-Sen, vizyon ve misyon farkini ve Egitim-Ögretim-Bilim Hizmet Kolu’nda üstlendigi rolün önemini bir defa daha göstermistir. Sûra Genel Kurulu’nda Genel Baskanimiz Ahmet Gündogdu tarafindan Divan Baskanligi’na verilen ve yaptigi konusmalar sonucu Sûra delegelerinin yüzde 90-95’inin destegiyle kabul edilen önergelerimizin tamamini ve Sûra komisyonlarinda kabul ettirdigimiz önerilerimizden bazilarini egitim camiasiyla paylasmak istiyoruz.

 

Sûra Genel Kurulu’nda Kabul Edilen Önergelerimiz

1-Asagidaki teklifimizin Genel Kurul tarafindan kabulünü arz ederim.

Teklif: “Okul yöneticilerinin ‘6 saat derse girme zorunlulugu’, ‘6 saate kadar derse girer’ seklinde degistirilmelidir.”

Önergemiz kabul edilmisti, kararlarda aynen yayinlandi.

 

2-Asagidaki teklifimizin Genel Kurul tarafindan kabulünü arz ederim.

Teklif: “Egitim çalisanlarina ödenmekte olan ek ders ücretleri 12 TL’ ye çikarilmalidir.”

Önergemiz kabul edilmisti, kararlarda aynen yayinlandi.

 

Ögretmen Yetistirme, Istihdami ve Mesleki Gelisimi Komisyonu’nda 8. maddede asagidaki sekliyle kabul edilen karar, önergemiz dogrultusunda düzeltilerek ögretmenlerimizi memnun edecek hale dönüstürülmüstür.

Komisyon Karari Madde: 8-Ögretmenlerin istihdaminda kullanilan kadrolu, sözlesmeli, ücretli gibi farkli uygulamalarin kaldirilarak tek tip istihdam modeline geçilmesi, bir perspektif plan çerçevesinde egitim personelinin; performansa dayali, özendirici yöntemlerle ve istege bagli olarak sözlesmeli hale geçirilmesi için çalismalar yapilmasi,

 

Egitim-Bir-Sen’in Sûra Genel Kurulu’na verdigi önerge:

3-Ögretmenin Yetistirilmesi, Istihdami ve Mesleki Gelisimi Komisyonu’ndan komisyon raporu olarak Sûra Genel Kurulu’na gelen; Ögretmenin Yetistirilmesi Bölümü’nde yer alan 8. maddenin, Ögretmenlerin Istihdami Basligi Bölümü’ne alinmasini ve asagidaki sekilde degistirilmesini arz ve teklif ederim.

 

Teklif: “Ögretmenligin gelir düzeyi ve statüsünün yükseltilmesine dönük çalismalara hiz verilmeli; Ögretmen istihdaminda kadrolu, sözlesmeli, ücretli, vekil ögretmenlik gibi farkli uygulamalara son verilerek tüm ögretmenlerin kadrolu ögretmen olarak istihdami saglanmali; mevcut sözlesmeli ögretmenler kadroya geçirilmeli; ögretmen açigini kapatmak için 150.000 ögretmen atamasi yapilmali ve katki düzeyi yüksek ögretmenler ödüllendirilmeli, ayrica zorunlu hizmet alanlarindaki egitim kurumlarinda görev yapan egitim çalisanlarina zorunlu bölge hizmet tazminati ödenmelidir.”

Önergemiz kabul edilmisti, kararlarda aynen yayinlandi.

 

4-Ögretmenin Yetistirilmesi, Istihdami ve Mesleki Gelisimi Komisyonu’ndan komisyon raporu olarak Sûra Genel Kurulu’na gelen, Ögretmenlerin Yetistirilmesi Bölümü’nün 14. maddesinde yer alan  “Ögretmen olarak atanacaklarin uzmanlik alanlari da dikkate alinmak suretiyle ögretmenlik yapmalarini engelleyecek nitelikte fiziksel ve ruhsal rahatsizliklarinin olup olmadiginin ilgili fakülteye kayit olmadan önce ve atama öncesinde detayli bir sekilde tetkik edilmesi ve meslege atandiktan sonra her bes yilda bir psiko-teknik testten geçirilmesi” seklindeki maddenin tamamen kaldirilmasini arz ve teklif ederim.

 

Önergemiz kabul edilmisti, kararlardan çikarilmistir.

 

5-Ilkögretim ve Ortaögretimin Güçlendirilmesi, Ortaögretime Erisimin Saglanmasi Komisyonu’ndan Sûra Genel Kurulu’na gelen raporun ikinci maddesinin asagidaki sekilde degistirilmesini ve buna bagli olarak ayni raporun altinci, otuzaltinci ve kirküçüncü maddelerinin rapordan çikarilmasini arz ve teklif ederim.

Teklif: “Egitim süreleri; 1 yil okul öncesi egitim,  4 yil temel egitim,  4 yil yönlendirme ve ortaögretime hazirlik egitimi, 4 yil ortaögretim olmak üzere zorunlu egitimin 13 yil olacak sekilde düzenlenmesi.”

Önergemiz kabul edilmisti, kararlarda aynen yayinlandi.

 

6-Spor, Sanat, Beceri ve Degerler Egitimi Komisyonu’ndan Sûra Genel Kurulu’na gelen raporun Degerler Egitimi Bölümü’ne asagidaki teklifimizin madde olarak ilave edilmesini arz ve teklif ederim.

Teklif: “Anayasanin 24. maddesinin ‘Din ve Ahlak egitim ve ögretimi devletin gözetim ve denetimi altinda yapilir. Din Kültürü ve Ahlak ögretimi ilk ve ortaögretim kurumlarinda okutulan zorunlu dersler arasinda yer alir. Bunun disindaki din egitim ve ögretimi ancak kisilerin kendi istegine, küçüklerin de kanuni temsilcilerinin talebine baglidir’ hükmü geregince isteyen anne babalarin çocuklarina seçmeli din egitimi verilerek ahlaki ve manevi degerlerin korunmasi.”

Önergemiz kabul edilmisti, kararlarda aynen yayinlandi.

 

7-Asagidaki teklifimizin Genel Kurul tarafindan kabulünü arz ederim.

Teklif: “Okul yöneticilerinin, Egitim Ögretim Sinifi’ndan Genel Idare Hizmetleri Sinifi’na geçirilmesi.”

Önergemiz kabul edilmisti, kararlarda aynen yayinlandi.

 

Komisyonlarda Temsilcimizin Gerekçelerini Açiklayarak Önerdigi ve Kabul Ettirdigi Kararlardan Bazilari Sunlardir:

 “Egitim ortamlarinin düzenlenmesinde ögrencinin içinde bulundugu gelisim döneminin özellikleri, ögrenme kuramlari, programin dayandigi yaklasim göz önünde bulundurularak ögrencilerin isbirligi içinde çalisabilecekleri ortamlar düzenlenmelidir.”

“Milli Güvenlik Bilgisi dersi müfredati diger derslerin program mantigina paralel olarak yenilenmeli ve bu dersin kadrolu ögretmenlerce okutulmasi ile ilgili yasal düzenleme yapilmalidir.”

“Ögrenme ortamlarinin etkili olarak düzenlenebilmesi için psikoloji, biyoloji, ekoloji, mühendislik, mimarlik, teknoloji ve ekonomi gibi bilimlerden de yararlanilmalidir.”

“Egitim ortamlari, yapilandirmaci yaklasima göre hazirlanan programlari uygulayabilecek sekilde düzenlenmelidir.”

“Egitim ortamlari tasarlanirken, dünyada ve Türkiye’de kabul gören hayat boyu ögrenme stratejisi dikkate alinmalidir.”

“Okul ve siniflardaki ögrenci sayisi, egitim programinin felsefesi, dersin ve konunun özelligi, ögrencilerin özellikleri ve okulun imkânlari dikkate alinarak belirlenmelidir.”

Bütün okullarda normal ögretime geçilmesi için gerekli tedbirler alinmalidir.”

Sosyal ve sportif etkinlikler için uygun kosullar hazirlanmali, egitim ortamlari ve egitim programi, ögrencilerin ders disi etkinliklere katilimi kolaylastiracak sekilde düzenlenmelidir.”

“Okullarda beslenme ihtiyaçlarinin hijyenik olarak karsilanmasi saglanmalidir.”

“Okuldaki güvenlik sorunlarini çözebilmek için gerekli egitiminden geçirilmis güvenlik görevlileri istihdam edilmelidir.”

“Ikili ögretime kademeli olarak, orta vadede son verilmeli, birlestirilmis sinif uygulamalarinin sistematik bir degerlendirmesi yapilarak, birlestirilmis sinif uygulamasinin mümkün olan en alt düzeye çekilmesi saglanmali, kalabalik sinif mevcutlari çagdas ölçütlere göre (20-25) düzenlenmeli, ayrica birlestirilmis sinif okutacak ögretmenlerin, birlestirilmis sinif ögretimi ve yönetimi konusunda hizmetiçi egitim almalari saglanmalidir.”

“Kiz ögrencilerin ortaögretime devamlarina iliskin tesvikler artirilarak sürdürülmeli, bu konuda 1739 sayili Yasa’nin 15. maddesi daha etkin hale getirilmelidir.”

“Okullarda uygulanan ders programlari ile fiziki düzenlemeler ‘Okulu Yasam Alani’ haline getirecek biçimde yeniden ele alinmalidir.”

“Ortaögretimde tekli egitime geçilmeli, öglen yemekleri okulda verilmelidir.”

“Okullarin büyüklüklerine ve ögrenci sayisina göre, mevzuat ve yasalarda düzenlemeler yapilarak bütün okullara bagimsiz bütçe verilmelidir.”

Ayrica, Sura Genel Kurul görüsmeleri esnasinda diger delegeler tarafindan verilen ve sendikamizin politikalariyla örtüsen birçok önerge, sendika temsilcilerimiz tarafindan desteklenmis, birçogu kabul edilmis ve kabul edildigi gibi de yayinlanmistir.

Bakanlik tarafindan yayinlanan kararlarin yürürlüge girmesinin takipçisi olacagimizi özellikle belirtiyor, 18. Milli Egitim Sûrasi kararlarinin egitimimize, egitimin tüm taraflarina ve ülkemize hayirli olmasini diliyoruz.  

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen