Haber
2010-08-18 07:21:41
Kariyer Basamaklarina Iliskin Açtigimiz Davayi Kazandik!

Ögretmenlik Kariyer Basamak- larinda Yükselme Sinavi’nda basarili olmak suretiyle veya sinavdan muaf olarak 2006 yilinda gerçeklestirilen Ögret- menlik Kariyer Basamaklarinda Yükselmeye Iliskin Degerlen- dirme basvurusunda bulunan ögretmenlerden söz konusu unvani elde edemeyenlerin Anayasa Mahkemesi’nce iptal edilen hükümlere dayali olarak 2006 yilinda yapilan degerlendirme sonucunda söz konusu unvani elde eden ögretmenlerle ayni tarihten geçerli olmak üzere uzman ögretmen unvanina sahip olmasinin saglanmasi ve buna dayali mali haklardan yararlandirilmasi gerekçesiyle Sendikamizca, üyelerimiz adina Mart 2010 tarihinden sonra açtigimiz yüzlerce bireysel davadan  ilk olumlu karar Zonguldak Idare Mahkemesinden geldi. 

 

Zonguldak Idare Mahkemesi; söz konusu kararinda; “…Anayasa Mahkemesi kararinda belirtildigi üzere; hukuk devleti ilkesinin ön kosullarindan biri olan hukuk güvenligi ile kisilerin hukuki güvenliginin saglanmasi amaçlanmaktadir. Hukuk güvenligi ilkesi, hukuk normlarinin öngörülebilir olmasini, bireylerin tüm eylem ve islemlerinde devlete güven duyabilmesini, devletin de yasal düzenlemelerinde bu güven duygusunu zedeleyici yöntemlerden kaçinmasini gerekli kilar.

 

Uyusmazlik konusu olayda; Anayasa Mahkemesince 5204 sayili Milli Egitim Temel Kanunu ve Devlet Memurlari Kanununda  Degisiklik Yapilmasina Iliskin Kanunun 1. maddesiyle; 1739 sayili Milli Egitim Temel Kanununun 43. Maddesinin sonuna eklenen 6. fikrada yer alan branslar temelindeki uzman ögretmenlik ve basögretmenlik sayilarinin ve diger hususlarin Yönetmelikle düzenlenecegine ve toplam serbest ögretmen kadrosu içinde, uzman ögretmen kontenjan oraninin %20, basögretmenlik kontenjan oraninin % 10 ile sinirlanmasina iliskin 5204 sayili Milli Egitim Temel Kanunu ve Devlet Memurlari Kanununda  Degisiklik Yapilmasina Iliskin Kanunun 1. Maddesiyle eklenen 7. fikranin iptal edildigi göz önünde bulunduruldugunda branslara göre kontenjan sinirlamasi getirilmesinin yasal dayanaginin kalmadigi görülmektedir.

 

Buna göre; Milli Egitim Temel Kanununun 43. Maddesine 5204 sayili Kanunla eklenen 6. fikra ile, kontenjan sinirlamasina iliskin hükümler ile uzman ögretmenlik ve basögretmenlik sayilari ile diger hususlarin yönetmelikle düzenlenecegine iliskin hükmünün iptal edildigi ve bu konuda yeni bir düzenleme yapilmadiginin anlasilmasi karsisinda 2005 yilinda yapilan Ögretmenlik Kariyer Basamaklarinda Yükselme Sinavinda basarili olmasina ragmen kontenjan yetersizligi nedeniyle uzman ögretmen sertifikasi alamayan davacinin kontenjan sinirlamasina tabi olmadigi sonucuna varilarak, tarafina uzman ögretmen sertifikasi verilmesi istemiyle yapmis oldugu basvurusunun reddine iliskin dava konusu islemde hukuka uyarlilik görülmemistir.” ifadelerine yer vermek suretiyle olumlu karar vermis ve üyemiz adina talep ettigimiz mali haklarin tazmini istemimizi de kabul etmistir.

 

 Dava Kararini görmek için tiklayiniz

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen