Haber
2010-03-19 06:20:43
Kariyer Basamaklarinda Yükselmede Olusan Magduriyetler Sona Erdirilmelidir

5204 sayili Kanun’a dayanilarak hazirlanan Ögretmenlik Kariyer Basamaklarinda Yükselme Yö- netmeligi çerçevesindeki ilk Ögretmenlik Kariyer Basa- maklarinda Yükselme Sinavi 2005 tarihinde yapilmis, basvuru hakkina sahip olanlarin Ögretmenlik Kariyer Basa- maklarinda Yükselmeye Iliskin Degerlendirme Kilavuzu çerçe- vesinde gerçeklestirilen deger- lendirilmesi sonucunda uzman ögretmenlik ve basögretmenlik unvanini elde edenler sertifikalarini alarak, unvanlardan kaynaklanan ek mali haktan yararlanmaya baslamislardir. Ancak, 18.000’e yakin ögretmen, kontenjan bulunmasina ragmen kontenjanlarin alanlar itibariyla dagitimi nedeniyle uzman ögretmenlik unvanindan ve bu unvana dayali olarak elde edilecek mali kazanimdan mahrum kalmistir.

 

02/09/2004 tarihinde 5204 sayili Kanun’un 1 ve 2. maddelerinin Anayasa’ya aykiri oldugu iddiasiyla Anayasa Mahkemesi’ne iptal davasi basvurusunda bulunulmasi üzerine 5204 sayili Yasa’nin 1. maddesinin 2. fikrasinda yer alan “hizmet içi egitim,” ibaresinin, 5. fikrasinda yer alan “hizmet içi egitim,” ibaresinin, 6. fikrasinda yer alan “sinava katilacaklarda aranacak en az çalisma süresi”,alaninda ya da egitim bilimleri alaninda tezli yüksek lisans veya doktora ögrenimini tamamlamis olanlardan uzman ögretmenlik veya basögretmenlik için aranacak kidem,”, “branslar temelindeki uzman ögretmenlik ve basögretmenlik sayilari” ve “ile diger hususlar” ibarelerinin ve 7. fikrasinda yer alanToplam serbest ögretmen kadro sayisi içinde, basögretmen orani %10, uzman ögretmen orani %20’dir. Bakanlar Kurulu bu oranlari bir katina kadar yükseltmeye yetkilidir” hükmünün iptaline karar verilmistir. Anayasa Mahkemesi kararin, Resmi Gazete’de yayimindan baslayarak bir yil sonra yürürlüge girmesine de hükmetmis ve iptal karari 18/03/2010 tarihi itibariyla yürürlüge girmistir.

 

Milli Egitim Bakanligi’nda en çok üyeye sahip sendika olmamiz ve bu duruma bagli olarak 4688 sayili Kanun kapsaminda gerçeklestirilen Kurum Idari Kurulu’nda Milli Egitim Bakanligi çalisanlarinin haklarini korumak ve gelistirmek yetki ve sorumluluguna sahip olmamiz nedeniyle; Ögretmenlik Kariyer Basamaklari düzenleme ve uygulamalari konusunu basta Kurum Idari Kurulu olmak üzere zaman ve zemin ayirimi yapmaksizin her platformda dile getirdik. Simdi ise, kontenjan yetersizligi nedeniyle uzman ögretmenlik unvani elde edemeyen ögretmenlerin büyük bölümünün Sendikamiz üyesi olmasi nedeniyle magduriyetlerin çözümlenmesi adina Milli Egitim Bakanligi’na basvuru yaparak, “Ögretmenlik Kariyer Basamaklarinda Yükselmeye Iliskin Degerlendirme”ye basvuruda bulunan ögretmenlerden kontenjan yetersizligi nedeniyle söz konusu unvani elde edemeyen ögretmenlerin, 5204 sayili Kanun’un 1. maddesinin 7. fikrasinin iptal edilmis olmasina dayali olarak 2006 yilinda yapilan degerlendirme sonucunda söz konusu unvani elde eden ögretmenlerle ayni tarihten geçerli olmak üzere uzman ögretmen unvanina sahip olmasinin saglanmasi ve sertifikalarinin düzenlenerek ayni tarihten geçerli olmak üzere unvana dayali mali haklardan yararlandirilmasi ve 5204 sayili Kanun’un iptal edilen hükümleri dikkate alinarak “Ögretmenlik Kariyer Basamaklarinda Yükselme Yönetmeligi” ile “Ögretmenlik Kariyer Basamaklarinda Yükselmeye Iliskin Degerlendirme Kilavuzu” hükümlerinden iptal edilen kanun hükümleriyle dogrudan iliskili olan hükümlerinin mülga sayilmasi ve bu çerçevede tesis edilen islemlerle olusturulan magduriyetlerin giderilmesi talebinde bulunduk.

 

Ayrica; bireysel olarak basvuru yapmak isteyen üyelerimiz için basvuru dilekçesi örnegi de hazirlanmis olup, dava açma konusunda Sendikamizca kendilerine gerekli hukuki destek verilecektir.

 

 Ilgili talep yazimiz

 Dilekçe örnegi

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen