Haber
2011-01-24 06:22:26
Kars’taki Heykel, Danistay Karari Yaninda Saheser Kalir

Memur-Sen ve Egitim-Bir-Sen Genel Baskani Ahmet Gün- dogdu, Danistay’in, 2010 yili Akademik Personel ve Lisans- üstü Egitimi Giris Sinavi’na (ALES) basörtüsü ile girmeyi iptal eden kararina, millet adina verilmis karar olarak inanmanin zor oldugunu söyledi. Gündogdu, “Kars’taki heykeli görmedim. Ancak Basbakanimiz ucube dedi, kamuoyu da tartisiyor. Ben sunu söyleyebilirim, bu heykel Danistay’in karari yaninda sah eser kalir” dedi.

 

Memur-Sen’e bagli Enerji Bir-Sen ve Toç-Bir-Sen’in Genel kurullarinin açilisinda konusan Ahmet Gündogdu, gündemdeki konulara yönelik önemli açiklamalarda bulundu.

 

Danistay Karari Millet Adina Verilmis Bir Karar Degildir

Danistay’in söz konusu kararinin, referandumda ‘evet’ diyenlerle hesaplasma anlamina geldigini belirten Gündogdu, “Bu karari veren yargiçlar, örtülü annelerini, babaannelerini görünce acaba tanima güçlügü mü çekiyorlar? Sayin Basbakan’in ucube dedigi heykel, Danistay’in bu kararinin ucubeliginin yaninda büyük bir sanat eseridir. Onun için iktidara çagrimiz, yargi reformunda acele edin. Türk milleti adina verilen kararlarin millet adina olmadigi belli. Yargi reformunu yaparak, milletimizi yargi eliyle tokatlanmaktan kurtarin, Türk milleti adina karar verdigini söyleyip millete ragmen karar verenlere müsaade etmeyin. Milletimiz bu tartismalardan uzak, yarginin adalet dagitmasini istiyor. Kirli telefon görüsmelerine taniklik etmek istemiyor. Milletimiz, yarginin hükümetle takismasini degil, evrensel hukuk normlarina göre karar vermesini istiyor” seklinde konustu.

 

Egitimi Is Olarak Görenlere Karsi, Egitimi Hak Olarak Görüyoruz

Mezkûr davayi açanlarin, isimlerinde oldugu gibi, egitimi is olarak gördügünü, Memur-Sen’in ise egitimi bir hak olarak gördügünü kaydeden Gündogdu, “Terörist basina bile haddini bildirmek için ayaga kalkmayip, Merve Kavakçi’ya basindaki örtüden dolayi haddini bildirmek için ayaga kalkanlar, ülkeyi düsürdükleri durumdan dolayi utansinlar” diye konustu.

 

Danistay kararina yönelik açiklama yapan bir konfederasyonun, basörtülü kizlara getirilen kisitlamadan ziyade alinan kararin iktidarin isine yarayacagina dikkat çektigini ifade eden Ahmet Gündogdu, sözlerini söyle sürdürdü:

“Bir memur sendikasi konfederasyonumuz, Danistay kararini, ‘Basörtülü kizlara zarar vermekten ziyade iktidarin ekmegine yag sürmek’ olarak degerlendiriyor. Dün, Ergenekonculara ev sahipligi yapanlarin bugün milletin ve özgürlüklerin yaninda olmamasini yadirgamiyorum. Dün sendikaciligi emirlerle yapanlarin genel baskanlari tokatlanirken, buna hayir diyemeyenlerin, referandumda ‘hayir’ kampanyasi yürütürken, camlari mahallenin çocuklarina kirdirip, cam satan esnaf tavirlarina aldanmayin.”

Gündogdu, Danistay’in kararinda, Anayasa Mahkemesi’nin yapisini düzenleyen tasarida, Danistay ve Yargitay’in üstünde Anayasa Mahkemesi’nin varliginin ortaya konmasinin verdigi rahatsizligi görmenin de mümkün oldugunu vurguladi.

 

Imam Hatipliler Polis Olabilmelidir

Imam-Hatip Lisesi mezunlarinin polis olmasina karsi çikanlarin akil tutulmasina yakalanmis, vesayetin ipotegi altinda olan ve evrensel hukuktan zerre kadar payini alamayanlar oldugunu dile getiren Gündogdu, “28 Subat’a kadar her ögrenci çözebildigi soru miktarinda puaninin yettigi yere gidebilirken, bu süreçten sonra ‘Ordu Göreve’ pankartinin altinda karar alan kurumlarin ve aldiklari kararlar tartisilmalidir. Egitimdeki firsat esitliginin önündeki engeller kaldirilmalidir” ifadelerini kullandi.

 

Memur-Sen’in sendikal anlayisini da katilimcilarla paylasan Gündogdu, söyle konustu: “Imrali’ya ya da Silivri’ye selam göndererek sendikacilik yapilacagini düsünen zavallilara karsi, çerçevesini devletin çizdigi sendikaciliga da, çerçevesi devlete karsi çizilen sendikalciga da karsi durus sergileyerek farkli bir ses olduk. Ayinesi istir kisinin, lafa bakilmaz sözü, Memur-Sen için söylenmis bir söz. Baskalarinin ne yaptigina bakmaksizin, son bir yilda elde ettigimiz basarilari milletimize anlatsak, destanlar çikar.”

 

“Yetkili konfederasyon oluncaya kadar üyelerimizin sorumlulugunu tasiyorduk, yetkili olduktan sonra milyonlarca memurun sorumlulugu da bizim omuzlarimiza yüklendi” diyen Gündogdu, “Toplu sözlesme hakkini ve talebimizi de yetkili oldugumuz yil, daha cesurca haykirdik. Hükümete çagrimizi da yaparak, ‘Korku devletinden medet umanlarin dayatmalarini bize dayatmayin. Bir daha toplu görüsme yapmak istemiyoruz’ dedik. 2009 Yili Toplu görüsmelerinde, Toplu Sözlesme Çalistayi yapilmasini kararlastirdik. Sendikali memurunu sürgünle cezalandiran devlet, Memur-Sen’in girisimleriyle memur sendikaciligini, taraflari da misafir ederek 5 yildizli otelde tartisti. Daha sonra, biz Memur-Sen olarak toplu sözlesme çalistaylari düzenledik. Memur-Sen olarak memurlara toplu sözlesme hakkini, is güvencesine dokundurtmadan aldik” degerlendirmesinde bulundu.

 

Referandumda ‘Evet’ Millete Borcumuzun Geregiydi

Referandum öncesi gerçeklestirdikleri ‘Büyük Memur-Sen Bulusmasi’nda, “Kuruldugumuz günden beri, bu kadar önemli bir isimiz olmadi. Millete ödenecek bundan daha büyük bir borcumuz olmadi. Milletin ekmegini ve özgürlüklerini gasp edenlerle hesaplasma firsati hiç olmadi. Referandumda ‘hayir’ çikarsa, milletin anasini aglatanlar bayram edecek; ‘evet’ çikarsa, onlarin anasi aglamaya baslayacak. Hâkimiyetin millete ait oldugunu, Meclis tabelasinda aksesuar olmadigini gösterecegiz” dediklerini hatirlatan Gündogdu, Memur-Sen ailesinin, yüzde 58’le çikan ‘evet’ karariyla bu mücadelesinin mutlulugunu yasadigini kaydetti.

 

Hükümetin basarili çalismalarini her zaman alkisladiklarini, elestirilerini iletmekten de geri kalmadiklarini anlatan Gündogdu, sunlari söyledi: “27 Nisan e-muhtirasina karsi Basbakan’in dik durusu sendikal durustur, one minute durusu da sendikal bir durustur. Bütün basbakanlar simdiye kadar Genelkurmay Baskanligi’na bagliymis gibi dururken, ilk kez Genelkurmay Baskani’nin Basbakanliga bagli oldugunu görmüssek, bunu alkisliyoruz. Hükümet, Anayasa degisikligini yapmis, halkin iradesine basvurmustur. Bundan dolayi Sayin Basbakanimizi tebrik ediyoruz; Memur-Sen’in anlayisina yakin oldugu için, milletimize yakin oldugu için, dünya mazlumlarinin yaninda oldugu için.”

 

 

Siyasi Partilerden Bagimsiz, Özgürlüklerden Yana Tarafiz

Memur-Sen’in hiçbir kademesindeki yönetici ve temsilcisini hiçbir siyasi partinin belirleyemeyecegini, bunu kimsenin isteyemeyeceginin altini çizen Gündogdu, “Memur-Sen, bunu yaparken de taraftir. Insanliktan yana, evrensel hak ve hukuktan yana taraftir. Bu iktidara, yüzde 2,5+2,5’lik zammini kabul etmezken, kriz zamaninda ‘kriz varsa, çare de var’ kampanyasina katilmamisken, bugün bu tavrimizdan vazgeçmeyecegiz. Necmettin Erbakan’in tipki Özal gibi, memurlara yüksek zam vermesini nasil unuturuz? Kenan Pasa’nin bozuk saat misali aldigi ‘din dersi’ kararini görmezden gelemeyiz. Islamköylü oldugunu söyleyip, hep Müslümanlar aleyhine çalismalara imza atan Demirel’in gidisini bayram ilan ettik. Memurlarin bir Kanun Hükmünde Kararname ile (KHK) görevden alinmasini saglayacak tasariyi veto eden Sezer’i nasil alkislamissak, gittigi günü de lokma döküp bayram ilan ederek kutlamissak, her ikisinin de bir anlami vardir. ‘Namlusu millete dönmüs tanka selam durmam’ diyen Muhsin Yazicioglu’nu nasil rahmetle anmaz, saygi duymayiz? ‘One minute’ ile dünya mazlumlarinin sesi olan, Genelkurmay baskanlarinin da basbakanliga bagli oldugunu gösteren Basbakanimizi nasil takdir etmeyiz? Referandum için gecesini gündüzüne katip çalisan Basbakanimiza bir kez daha tesekkür ediyoruz” seklinde konustu.

 

CHP’ye de çagrida bulunan Gündogdu, sözlerini söyle tamamladi: “Basörtüsü özgürlügü vaadi verip, Danistay kararini alkislamak yerine bir kez halktan yana olun, plaketleriniz Memur-Sen’den olacaktir.”

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen