Ülkemiz, 28 Subat sürecinin dar kalipli ideolojik kararlarinin birisinden daha kurtulmus bulunuyor. Hiçbir bilimsel ve pedagojik temeli olmaksizin, tamamen ideolojik tavirla 28 Subat sürecinin puslu havasinda getirilen ve 10 yildir egitimde firsat esitligini örseleyen katsayi adaletsizligi YÖK’ün almis oldugu tarihi kararla kaldirildi. Bu karar, ülkemizin normallesmesi, demokratik ilerleyisi zorlastiran agirliklardan kurtulmasi yolunda önemli bir adim olmustur.
Katsayi adaletsizligi, 10 yildir mesleki ve teknik ortaögretime ilginin azalmasina neden olmustur. Ülkemizde su an için, mesleki ve teknik egitimin ortaögretim içerisindeki payi % 30’lar civarindadir. Avrupa Birligi (AB) ülkelerinde bu oran yaklasik olarak % 70 mesleki ve teknik egitim, % 30 akademik egitim seviyelerindedir. Katsayi adaletsizligiyle ÖSS’de, melek lisesinde okuyan ögrenciler aleyhine 40-50 puanlik kayiplar olusturularak egitim sistemimizin kimyasi degistirilmistir. Katsayi adaletsizligi nedeniyle meslek lisesinden yüksek ögrenime geçisin zorlasmis olmasi nitelikli ögrencilerin meslek liselerine yönelmesinin önüne geçmis, bu da meslek liselerinde egitimin niteliginin düsmesine neden olmustur. Meslek liseliler ÖSS’de 30 matematik sorusundan, 2004’te 1.12, 2005’te 0.98, 2006’da 2.51, 2007’de 2.34 ortalama soru çözebilmislerdir.
Egitimciler Birligi Sendikasi olarak 1999 yilindan beri katsayi adaletsizliginin giderilmesi için mücadele ettik. Toplumsal tepkiyi odaklamak için imza kampanyalari düzenledik. Uygulamanin bilimsellikten uzak olusunu ortaya koymak adina 9-10 Ekim 2004 tarihinde düzenledigimiz “AB Sürecinde Egitimde Reform Ihtiyaci” Sempozyumu ve 17. Milli Egitim Surasi’ndan önce 4-5 Kasim 2006 tarihinde düzenledigimiz “Türk Egitim Sisteminde Yeni Paradigma Arayislari” Sempozyumu’ndan katsayi ile ilgili çikan sonuçlari yetkililere ulastirdik. 17. Milli Egitim Surasi’na katsayi adaletsizliginin kaldirilmasi dogrultusunda rapor hazirlayarak önergeler sunduk. Katsayi uygulamasina yönelik dava açtik. Raporlar hazirlayarak YÖK’e sunduk. Çözüme iliskin etki gösterebilecek tüm yetkililer nezdinde defalarca girisimlerde bulunduk. Ayrica EBSAM (Egitim-Bir-Sen Stratejik Arastirmalar Merkezi) bünyesinde ÖSS ile ilgili ortaögretim ögretmenlerine yönelik arastirma yaparak katsayi adaletsizliginin çarpikligini ortaya koyduk.
Bugün katsayi adaletsizliginin kaldirilarak meslek liselerinin önünün açilmis olmasini büyük bir memnuniyetle karsiliyoruz. Bundan böyle mesleki egitime olan ilgi yeniden canlanacak, mesleki egitimin niteligi artacaktir. Bu karar her yönüyle çok önemli bir karar olmustur.