Haber
2009-12-04 06:20:06
Katsayi Davasina Müdahil Olmak Için Danistay’a Basvurduk

YÖK’ün katsayi adaletsizligini kaldiran karari aleyhine Istanbul Barosu tarafindan açilan davada, Danistay’in verdigi yürütmeyi durdurma karari üzerine, davaya, davali yaninda müdahil olma ve davanin reddi istemiyle Da- nistay’a basvuruda bulunduk.

 

Danistay 8. Dairesi’ne yap- tigimiz basvuruda, faaliyet kolunun egitim ögretim olmasinin, müdahale talebinin kabulünü gerektirdigi belirtilerek, davaci Istanbul Barosu’nun taraf ehliyeti kabul edildigi dikkate alinirsa, Türkiye’de 150 bini askin egitim ve üniversite çalisaninin üye oldugu sendikamizin müdahale talebinin dikkate alinarak kabulü talep edildi.

 

Yasal yetkisini kullanan davali kurumun katsayi karariyla ilgili isleminin açikça Anayasa ve 2547 Sayili Kanun’a uygun oldugu ifade edilen basvuruda, söyle denildi:

“Davali kurumun bu islemi 1999 yilindaki düzenlemeyle aynidir. O zaman uygulanan katsayi orani mahkeme karariyla iptal edilmeyip yillarca uygulanirken, bu kez hukuka aykiri oldugunun kabulü mümkün degildir. Nasil ki 1999 yilina kadar katsayi oranini davali YÖK belirlemis ve uygulamissa, yine 1999 yilinda degisiklik yapmissa, 2009 yilinda da bu orani tekrar belirlemistir. Davali YÖK’e Anayasa ve kanun tarafindan verilen yetkinin kullanilmasinin hukuka aykiri oldugu iddiasi kabul edilemez. Nitekim ‘katsayi oraninin belirlenmesinin YÖK’ün yetki alaninda olduguna’ iliskin Danistay 8. Dairesi’nce verilen kararlar da mevcuttur. Yüksekögretim kurumlarina ortaögretimi bitirenlerin nasil gireceginin Yüksekögretim Kurulu tarafindan belirlenecegine iliskin kararlar mevcutken, dava konusu islemde Yüksekögretim Kurulu’nun isleminin hukuka uygun olmasi nedeniyle davanin reddi gerekmektedir. 1739 Sayili Kanun’un 31. maddesinde, ‘yüksekögretim kurumlarina hangi programlari bitirenlerin nasil girecekleri, giris sartlari Millî Egitim Bakanligi ile isbirligi yapilarak Yüksekögretim Kurulu tarafindan tespit edilir’ denilerek ortaögretim kurumlarinin lise, teknik lise, meslek lisesi gibi isimlerle Milli Egitim Bakanligi’nin uygun gördügü sekilde açilmasi, yüksekögretime giriste de, bu okullardan mezun olanlarin nasil gireceginin Yüksekögretim Kurulu tarafindan belirlenecegi açikça düzenlenmistir. Isbu davada da, Yüksekögretim Kurulu, yüksekögretim kurumlarina giris usulünü kanuna istinaden düzenlemistir. Yukarida ilgili mevzuat hükümleri dikkate alinarak davanin reddini talep ediyoruz. Diger taraftan davali idarenin islemi Anayasa’nin esitlik ilkesine de uygundur. Kanun, yüksekögretime giriste lise veya meslek lisesi mezunlarinin yüksekögretime nasil girecegini belirleme yetkisini davali kuruma vermistir. Bunun haricinde meslek lisesi mezunlarinin yüksekögretime giriste bir katsayi veya puan belirlenirken, diger liselerden mezun olanlardan farkli veya daha düsük bir puanla girmesini düzenlememistir.”

 

Basvuru dilekçesinde, üniversite sinavlarina girisin oldukça uzun ve yorucu bir maraton oldugu, davali idarenin isleminin iptali halinde sinava girecek yüz binlerce genç ve dinamik beynin, telafisi imkansiz zararlara ugrayacagi, yürütmeyi durdurma kararinin dahi bu ögrencilerin moralini, psikolojisini bozdugu, sinava çalisma motivasyonlarini olumsuz etkiledigi kaydedildi.

 

 Basvuru Dilekçesi 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen