Haber
2010-03-18 06:20:42
Katsayi Konusu Pansumanla Geçistirilmeye Çalisiliyor

YÖK, Danistay’in iki kere iptal ettigi katsayi düzenleme- sinden sonra yeni katsayi oranlarini “alan disi” tercihler için  0,12 ve “alan içi” tercihleri içinse 0,15 olarak açiklamis bulunuyor. 

 

1999 yilindan beri mesleki ve teknik ortaögretim ögren- cilerine uygulanan katsayi adaletsizligi, mesleki ve teknik ortaögretime ilginin azalmasina neden olmustur. 

 

1999 yilinda meslek lisesi ögrencileri, ortaögretimdeki ögrencilerin yüzde 46’sini olustururken, DPT hedefi olarak bu oran 70 idi. Katsayi engeli getirilince, mevcut durumun aksine bu oran 32’lere kadar düsmüstür. 1999’dan itibaren 8-9 yil meslek liselerindeki ögrenci sayisi sabit kalirken, genel liselerde artis yüzde 100’lere ulasmistir.

 

2003 yilinda uygulamaya konulan Ilkögretimde Yöneltme Yönergesi’yle birlikte meslek liselerine öneri formlariyla gelen ögrencilerin not ortalamalarinin çok düsük oldugu görülmektedir. Ilkögretimde akademik basarisi yüksek olan ögrenciler genel liselere, düsük ögrenciler ise meslek liselerine yönlendirilmektedir. Bu uygulamayla birlikte son iki yila kadar mesleki ve teknik ortaögretimin payi yüzde 39’lara yükselmistir. Katsayi engelinin ortadan kalkacagi haberleriyle birlikte meslek liselerinde bir ögrenci artisi söz konusu olmus, mesleki ve teknik ortaögretimin payi yüzde 43’lere yükselmistir. Bu oran, Avrupa ülkelerinde ortalama 70’tir.

 

Günümüzde meslek liseleri basarili ögrencilerin tercih odagi olmaktan tamamen çikmistir. Bu çok vahim bir durumdur ve Türkiye sanayisinin giderek çikmaza dogru gitmesi anlamina gelmektedir. Bunun en önemli göstergesi, sanayide yeni buluslarin, diger bir deyisle, alinan patentlerin sayisidir. 2009 yilinda Türkiye’deki firmalar tarafindan Türk Patent Enstitüsü’ne 2 bin 588 patent basvurusu yapilmis ve 456 patent alinmistir.

 

2008 yilinda ABD’nin patent ofisine basvuru sayisi 495 bindir ve o yil 143 bin tescil alinmis olup digerlerinin süreçleri devam etmektedir. Bu rakamlar, sanayimizin nasil bir çikmazda oldugunun göstergesidir.

 

1999-2000 yilindan itibaren mezun ögrenci sayilari 200 binlerden 100 binlere gerilemis bulunmaktadir. Ortalama 2.5 milyon meslek lisesi çikisli ögrenci, katsayi yüzünden magdur edilmistir.

 

‘Yüksekögretime Geçis Sinavlarinin Degerlendirilmesi’ne yönelik yaptigimiz arastirmada, ögretmenlerin yüzde 91’i yüksekögretime geçis sinavlarinda katsayi uygulamasinin ögrencileri magdur ettigini ifade etmistir. YÖK’ün Temmuz ayinda katsayi adaletsizligini gideren kararindan sonra, 12 ilde 112 Meslek Lisesi Müdürü’yle yapmis oldugumuz bir baska arastirmada ise, yöneticilerin yüzde 88.4’ü katsayi engelinin kaldirilmasini kesinlikle olumlu, yüzde 12.6’si ise olumlu olarak degerlendirmistir.

 

Meslek liselilerin, ailelerinin ve egitim camiasinin bu husustaki asil beklentisi, meslek liselileri cezalandirmaya yönelik adaletsiz katsayi uygulamasinin tümden kaldirilmasidir.

 

Mademki Danistay katsayinin kaldirilmasina engel olmustur; öyleyse yapilmasi gereken, gram gram katsayiyi artirarak Danistay’i memnun etmek degil, yasal ve anayasal düzenlemelerle katsayiyla beraber egitimin önündeki bütün engelleri kaldirmaktir.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen