Haber
2011-05-02 07:23:15
Kaynaklari Çarçur Edilen ILKSAN Terbiye Degil Tasfiye Edilmelidir

Ilkokul Ögretmenleri Saglik ve Sosyal Yardim Sandigi’nin (ILKSAN) 6. Dönem 3. Olagan Temsilciler Kurulu toplantisi Ananas Otel’de yapildi.

 

Toplantida söz alarak sendikamizin görüs ve önerilerini anlatan Genel Basin Yayin Sekreterimiz Ali Yalçin, ILKSAN’in, egitim çalisanlarindan hastalananlara, evlenenlere, dogum yapanlara, çocuklarini okutanlara, ölenlerin ailelerine yardim etmek amaciyla kuruldugunu hatirlatarak “250 bin egitim çalisaninin maasindan kesilen aidatlarla bugünlere gelen ILKSAN’in amacinda otel isletmeciligi, gayrimenkul alimi yoktur. Gayrimenkul ve arsa islemlerinde hep saibeler olusmus ve zarar etmistir. ILKSAN yönetimi ve isleyisi ile ilgili yasadigi sorunlarsa hiç azalmamis ve gelinen nokta itibariyle batakliga dönüsmüstür. Toplam, tasinir tasinmaz dahil, 400 milyon TL degeri bulunan sandiktan en iyimser rakamla hak sahiplerinin 1.5 milyar TL alacagi var. Bu, 1.1 milyar TL’lik açik oldugu anlamina gelmektedir. Bu durumdan da en fazla ILKSAN üyeleri zarar görüyor ve görmeye de devam edecektir” dedi.

 

Kötü Yönetim Adeta Kaderi Olmus

Egitim çalisanlarinin alin terlerinden, emeginden kesilen aidatlarla ögretmene hizmet sunmak, zor gününde yaninda olmak, küçük birikimlerinden büyük kazançlar elde etmek amaciyla kurulan ILKSAN’in, yillardir kötü yönetim sebebiyle, ögretmenin sirtinda kambur haline gelmesini görmekten Egitim-Bir-Sen olarak büyük üzüntü duyduklarini kaydeden Yalçin, sözlerini söyle sürdürdü:

“ILKSAN, iyi niyetlerle kurulan ama ne yazik ki kötü yönetimin faturasini bütün üyelerine ciro eden, her gün geriye dogru giderek kör, dipsiz bir kuyuda debelenip duran bir yapi. Kötü yönetim ILKSAN’in adeta kaderi olmustur. Kötü yönetimi ‘zararla devraldim’ diyerek mevcut basarisizligina bahane üreten anlayisin da 15 yildir getirdigi nokta bütün çiplakligi ile ortadir. Hiçbir yönetim basarisi ve katkisi içermeyen, rutin kredi ve faiz gelirlerini büyük bir basari olarak sunma anlayisi da, gerçekleri gizlemenin bir baska yöntemi olarak kullanilmaktadir. Bunun disinda yapilan her kar amaçli ticari faaliyet büyük bir hüsranla sonuçlanmis, bu durum ‘karla zarar kardestir’ diye gizlenmeye çalisilmistir.”

 

Yalçin, 15 yildir yönetim kurullarinin, egitim çalisanlarinin alin teriyle deneme yanilma yöntemleri ile yaptiklari ticari faaliyetlerinde bir küçük esnaf kadar basari gösteremedigini belirterek, “ILKSAN’in yönetimi tarihi basarisizliklarla doludur” ifadesini kullandi.

 

TOKI arsasi, istiraklerin zarar etmesi, Ananas Otel, TOKI Yenikent Ticaret Merkezi, Van Arsasi ve daha niceleri, avukatlik ücreti meselesinde fahis bedellerin konusuluyor olmasinin söz konusu basarisizlardan bir kaçi oldugunun altini çizen Yalçin, “En güncel olarak ortada duran TOKI Yenikent Ticaret Merkezi’ne dikkatlerinizi çekmek istiyorum. 6 milyon TL’lik yatirim maalesef atil olarak durmaktadir. Üç defa ihaleye çikmasina ragmen ne alan olmus ne kiralayan. Geç teslim edilmesine ragmen, sözlesme hükümlerinin özensiz hazirlanmasi nedeniyle ne yazik ki zarar da tazmin edilememistir. Peki, 6 milyonluk atil yatirimin, Ananas Otel’in hesabini kim verecektir. Ya degerinden fazlaya alinarak ucuza kiralanan arsa ve binalar” seklinde konustu.

 

Üçkâgit Ekonomisiyle Yönetiliyor

Ankara Yenikent’te 2003’te 11 milyon TL deger biçilen 250 bin metrekarelik arsanin 2004 yilinda TOKI’ye devredilerek, ILKSAN’in 5 milyon TL zarara ugratildigini ifade eden Ali Yalçin, “Bu çarpiklik soruldugunda, ILKSAN yöneticileri ‘Verdiysek, devlete verdik’ diyebiliyor. Kendi kisisel mülkü olsa, 11 milyon TL’lik arsayi 6 milyon TL’ye verir mi? Egitim çalisanlarinin sandigi olan güzide ILKSAN’in, bu yönetimle gücünü üretimden, istihdamdan, alin terinden degil, faizden almasi mi basaridir. ILKSAN’da üçkâgit ekonomisi (faiz-döviz-borsa) yönetim anlayisi sürmektedir. Faizler artacak ve bu sirket yönetilecektir. 2010 yili faaliyet raporu burada açikça ortaya koyuyor. Gelirlerin yüzde 98,23’ü faiz ve aidat. Nerede yönetim basarisi? Eger kredi vermek, faizden gelir elde etmek, bunu da sanki bir lütufmus gibi sunmak yönetim basarisi ise, sözüm yok” degerlendirmesinde bulundu.

“Üyeler emekli olduklarinda kesilen aidatlarin belli hesaplama yapilarak çikan toplam rakamin iadesidir. Örnegin, 30 yil maasinin yüzde 2’si kesilen (her ay yaklasik 25 TL) bir üyeye 2009 yilinda yaklasik 10.500 TL emekli yardimi yapilmaktadir. ILKSAN’in verdigi söz konusu emeklilik yardimi, bankalarin bireysel emeklilik yardimindan daha az olacagindan süphe yoktur” diyen Yalçin, sunlari söyledi:

“Yöneticiler, ‘ILKSAN’da gelirlerin arttigini’ söylüyor. Hangi ticari faaliyetin sonunda hangi miktar gelir olarak yansimis ve artmistir. Ben açikça söyleyeyim. Maas oranlarinin artisi dolayisiyla zorunlu olarak kesilen üye aidatlari da artmakta ve bu da gelirlerimiz artiyor diye sunulmaktadir. Gelirleri bilmem ama masraflar artmistir. Ne hikmetse hiç zam yapmiyoruz dedikleri halde yönetim kurulu masraflari artmistir. Denetim kurulu masraflari artmistir. Personel giderleri artmistir. Avukatlik giderleri artmistir. Temsil tören maliyetleri 12 kat artmis, adeta uçmustur. Her ne demekse, hangi harcamalari içeriyorsa, diger çesitli giderler artmistir. Dava sayilari artmistir. Yönetim becerileri bu olsa gerektir.”

‘ILKSAN iyi yönetiliyor’ sözünün gerçek disi oldugunu vurgulayan Yalçin, “Eger öyle olsaydi, bizim ‘zorunlu üyeligi kaldiralim, gönüllü üyelik getirelim’ teklifimizi kabul etmekten korkmazlardi. Eger öyle olsaydi, fesih için temsilciler kurulu karari çikartip Bakanliga, Meclis’e sunmaktan çekinmezlerdi. Ben buradan bütün delegasyona çagrida bulunuyorum. Gelin buradan bir fesih karari alalim, tüm ILKSAN üyelerini ILKSAN kamburundan kurtaralim. Mali ve idari islerin etik, seffaf ve açik olmasi için önceden bagimsiz denetçilerce hazirlanan ve elimizde de bulunan TANGRAM Raporu’nun hazirlandigi gibi, mali ve idari dis denetimler yapilmali, gerçek fotograf önümüze konulmalidir. Gayrimenkullerin bir gayrimenkul degerleme firmasi tarafindan degerleri tespit edilmeli, yatirim denetimi yapilarak ILKSAN’in kaynaklari net tespit edilmeli, afakî rakamlardan arindirilarak gayrimenkullerin tümü bir an önce satilmalidir. Egitim çalisanlarinin alin teri üzerinde saltanat kuranlarin sandiktan elleri çektirilmeli, sandigi zarara ugratan yönetici ve denetici tüm sorunlar hakkinda inceleme, sorusturma ve yasal islem yapilmalidir” diye konustu.

 

Terbiyesini Degil, Tasfiyesini Istiyoruz

Her ay üyelerinin iradesi disinda alin terlerinden 30 TL’ye yakin zorunlu aidat alindigini kaydeden Yalçin, “Bu çagda zorunlu üyelik size çok mu sevimli geliyor? Zorunlu üyelige derhal son verilmelidir. Denetleme Kurulu Raporu’nda da belirtildigi gibi, bugüne kadar ILKSAN dogru dürüst yönetilmedi. Bu zafiyet, üyelerin gelecegi için, üyeler dâhil, herkesi kaygilandiriyor. ILKSAN, bu haliyle yöneticilerin eli ile sürekli zarar eden, kamuoyunda yolsuzluklariyla tartisilan bir batakliga dönüstürülmüs ve birilerinin rant alani haline getirilmistir. Bu hale gelmesinde pay sahibi olanlar, keyfini sürenler, bedelini ödemelidir. Bugün olmasa dahi, yarin bu bedeli ödeyecektir. Bundan kimsenin süphesi olmasin. Hak edilen paralar, hak kaybi olmayacak sekilde bir defada emeklilik müktesebi üzerinden hak sahiplerine ödenmelidir ve ILKSAN tarihin çöp sepetinde yerini almalidir. Delegelere gelen Faaliyet Raporu’nda 2023 vizyonundan bahsedilmektedir. 2023’e kadar bu yaklasimla ILKSAN sizce ayakta kalabilecek mi? Bakin ben size söyleyeyim. 2023’ü bilmem ama 2013’te yeni delegeler ILKSAN kamburunu ortadan kaldiracaktir. Biz, Egitim-Bir-Sen olarak, ögretmenlerin alin terini heba eden bir zulüm ve kambur haline gelen ILKSAN’in terbiyesini degil, tasfiyesini istiyoruz” diyerek sözlerini tamamladi.

 

Devlet Denetleme Kurulu Denetlemelidir

Genel Mevzuat ve Toplu Sözlesme Sekreterimiz Çakirci ise, toplantinin gözden irak, basindan uzak bir yerde yapilmasinin ve basina da haber verilmemis olmasinin kafalarda soru isareti biraktigini belirterek, 70 yil önce kurulan ILKSAN’in bugün bataklik haline geldigini kaydetti. Emeklilerin, egitim çalisanlarinin alin terinin burada heba edilmesinin vicdanlarini yaraladigini vurgulayan Çakirci, “özellikle Istanbul Pendik arsasi ile ilgili tutulan avukata 2.5 milyon lira verilmis olmasi, ILKSAN’i ciddi anlamda zarara ugratmistir. Peki, bunun zararini kim ödeyecek? Maalesef ögretmenlerimiz ödeyecek. Onlarin alin teri ile burayi ayakta tutmaya çalisiyorlar. Faiz ve üye aidatindan baska hiçbir geliri olmayan kuruma dönüsmüstür ILKSAN” dedi.

 

ILKSAN’in bir an önce batakliktan kurtarilmasini istediklerini ifade eden Çakirci, 2006 yilinda oldugu gibi, dis mali ve yönetim denetiminin yapilmasi, bu denetimlerle ILKSAN’in yeniden çek edilmesi gerektiginin altini çizerek, daha sonra kapatilma sürecinin baslatilmasini istedi. Gün geçtikçe egitim çalisanlarindan alinan paralarin buralarda çarçur edildigine dikkat çeken Çakirci, “Burada ‘acaba’ diyoruz, ‘Bizim ulasamadigimiz, bilemedigimiz baska seyler mi var? Bilgiler mi var? Yolsuzluklar mi var” diye sordu.

 

Bu noktada da ILKSAN yöneticilerinin kamuoyunu aydinlatmasi çagrisinda bulunan Ramazan Çakirci, ILKSAN’in denetlenmesi gerektigini, Cumhurbaskani’nin Devlet Denetleme Kurulu’nu görevlendirip bir an önce ILKSAN’i denetlemesini istediklerini vurguladi. Bunun acil bir durum oldugunu, her ay ögretmenlerden, hizmetliden, memurdan kesilen ücretin heba ediliyor olmasindan dolayi vicdan azabi çektiklerini dile getiren Çakirci, bir siyasi parti milletvekili adayinin dahi bu genel kurula istirak etmis olmasini, daha önceki dönemlerde yöneticilik yapan ve ILKSAN’i batiranlardan birinin katilmis olmasinin kendilerini sasirttigini, yetkililerin bir an önce konuya müdahale etmesini istediklerini kaydetti.

 

Çakirci, sinif ögretmenligine baslayan ögretmenlerin hemen üye yapildigini, böyle bir örnegin dünyanin hiç bir yerinde bulunmadigini söyledi.

 

Malum sendikanin genel baskaninin usulsüzlükleri, yolsuzluklari basari olarak lanse etmesi, yönetim kurulu üyelerimize satasmasi üzerine söz hakki talebinde bulunan Genel Merkez Yönetim Kurulu üyelerimiz, divanin söz hakki vermemesi üzerine genel kurulu terk ederek, olanlari protesto ettiler.

 

MHP Milletvekili Adaylari da Genel Kurul’a Katildi

Genel Kurul’a, Milli Egitim Bakanligi Müstesar Yardimcisi Recep Isik, sendikalarin genel merkez yöneticilerinin yanisira, ILKSAN Yönetim Kurulu Baskani olarak görev yapan ve Yenikent arsasini 11 milyon TL yerine 6 milyon TL’ye verip, ILKSAN’i 5 milyon TL zarara ugratan, “Verdimse, devlete verdim” diyen MHP Kars Milletvekili Adayi Harun Yenice ve MHP Balikesir Milletvekili Adayi Kemal Girgin de katildi.


 
EGITIM-BIR-SEN Genel Basin Yayin Sekreteri Ali Yalçin'in ILKSAN Genel Kurul Konusmasi
 

   bu videoyu facebookta paylas
sitene ekle

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen