Haber
2012-03-19 06:29:51
Kesintili Egitimle Geçmisin Prangalarindan Kurtulacagiz

Genel Mali Sekreterimiz Esat Tektas, 28 Subat sürecinde MGK kararlariyla dayatilan 8 yillik kesintisiz zorunlu egitim ile egitim üzerinden toplum mühendisligi gerçeklestirildigini belirterek, egitimi kademeli olarak 12 yila çikaran yasa teklifini olumlu bulduklarini söyledi.

Bolu Subemiz, il divan toplantisini Gazelle Resort Hotel’de; Düzce Subemiz, il divan toplantisini Saydam Lokantasi’nda; Sakarya Subemiz, istisare toplantisini Erenler Güreser Et Lokantasi’nda; Bilecik Subemiz, il divan toplantisini polisevinde yapti.

Toplantilarda konusan Esat Tektas, 18. Milli Egitim Surasi’nda dünya gerçeklerini ve pedagojik yaklasimlari dikkate alarak 1+4+4+4 seklinde getirdikleri kesintili egitim önerisinin Sura Genel Kurulu’nda tartisilarak oy çokluguyla karar haline geldigini hatirlatarak, “Sendika olarak ilk dört yilda çocuklarin psikomotor gelisimi, beceri egitimini esas alan bir egitimin kurgulanmasini, Japon sisteminde oldugu gibi ‘yesil egitimi’, ortaokulda akademik yas oldugu için seçmeli dersler havuzunun fazla oldugu, meslek liseleri ile program bütünlügü olan ortaokul kurgulamasinin yapildigi, disaridan bitirmeye firsat veren müstakil okullari; lisede ise zorunluluktan ziyade tesviki esas alan, açiktan bitirme dâhil çesitli alternatiflere müsait bir yapiyi öneriyoruz. 4+4+4 ile geçmisin prangalarindan kurtulacagiz” dedi.

Meclis Milli Egitim Komisyonu’nda kabul edilen “Ilkögretim ve Egitim Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi”ni yerinde bulmakla birlikte, ortaögretim kurumlarinda (lise) örgün egitimin yaninda yaygin egitime imkân saglanmis olmasi ne kadar yerinde ise ayni imkânin ortaokul kademesinde de yer almasini istediklerini kaydeden Tektas, sistemin, liseyi dört yildan daha kisa sürede bitirmeye firsat verecek sekilde tasarlanmasindan yana olduklarinin altini çizdi.

Egitim-Bir-Sen olarak surada önerge verdiklerinde, o gün salonda oldugu halde varligiyla yoklugu belli olmayan sendikanin, aradan iki yil geçtikten sonra egitim sistemiyle ilgili öneride bulundugunu belirten Tektas, “Sistem 4+4+4 seklinde olursa, sinif ögretmenleri norm fazlasi olur diye felaket tellalliginda bulunmaktadirlar. Sinif ögretmenlerini tehdit ettigini düsündükleri yeni düzenlemenin kisa zaman içerisinde sinif mevcutlarinin asagi çekilmesi için bir firsat olusturacagini bildikleri halde kasitli olarak egitimcileri huzursuz etmeye çalisiyorlar. Bu konuda felaket tellalligi yapanlara Milli Egitim Bakani’nin, bir televizyon kanalindaki mülakatinda, ‘sinif ögretmenleri ortaokulun birinci sinifinda, yani 5. siniflari okutmaya devam edecekler’ seklindeki sözünü hatirlatmak isterim. Unutmasinlar ki, Egitim-Bir-Sen, kendilerine oyun alani birakmayacak ve egitim çalisanlarinin güvencesi olarak olusabilecek her türlü magduriyetin ve haksizligin karsisinda olacaktir. Sinif ögretmenlerinin de güvencesi Egitim-Bir-Sen’dir” seklinde konustu.

Eylül 2010’daki referandumla elde ettikleri toplu sözlesme yasasinin 17 aydir çikarilmadigini dile getiren Tektas, söyle konustu: “Kamu çalisanlariyla 2011 yili toplu sözlesmesi yapilamamistir. Aylardir Meclis Plan ve Bütçe Alt Komisyonu’nda bekleyen yasa tasarisi, Plan ve Bütçe Komisyonu’na yeni sevk edilmistir. Yasa tasarisi komisyonlarda daha fazla bekletilmemeli, bir an önce Meclis Genel Kurulu’na gönderilerek yasalasmalidir. Hükümet ise, toplu sözlesme yasasini toplu görüsme yasasina benzetme girisimlerini acilen bir kenara birakmali ve memurun, kamu çalisanin sesini duymalidir. Meclis’ten bir gecede ‘sike yasasini’, ‘MIT yasasini’, milletvekillerinin emekliliklerini ve Meclis çalisanlarini ilgilendiren yasayi çikaran hükümet, toplu sözlesme yasasi konusunda adeta ipe un sermistir. 2,5 milyon memur, milyonlarca emekli yasayi ve masayi beklemektedir.”

Ögretmen ve ögretim elemanlarinin ‘esit ise esit ücret’ düzenlemesinde, muadili olmadigi gerekçesiyle kapsam disinda birakilmasinin haksizlik oldugunu kaydeden Esat Tektas, “Ortaya çikan tablo, ayni zamanda kurum içi ücret dengesinin bozuldugunun da göstergesidir. Hâlihazirda 9/1’de esi çalismayan bir ögretmenin eline geçen maas bin 577 TL’dir. Ögretmeler, su an kamuda en düsük ücreti alanlarin arasinda yer almaktir. Egitim çalisanlari olarak adalet istiyoruz” ifadelerini kullandi.

“YÖK’ün anayasal kimligine son verilmelidir” diyen Tektas, “Üniversitelerde seçim, demokratik ve çogulcu bir anlayisla tüm personelin katilimina imkan saglayacak sekilde yapilmalidir. Üniversite disiplin kurullari, senato ve bütün karar süreçlerinde sendika temsilcileri bulunmalidir” diye konustu.

ILKSAN konusuna da deginen Esat Tektas, bu yil yapilacak ILKSAN seçimlerinin, üyelerin alinterini heba edenlerden hesap sormak için önemli bir firsat oldugunu vurgulayarak, “ILKSAN yöneticilerinden hesap sormak ve zorunlu üyelige hayir demek için agirligimizi koyacagiz. Egitim-Bir-Sen olarak, ILKSAN’i, hak sahiplerinin hakkini koruyacak sekilde tasfiye etmeye kararliyiz” diyerek sözlerini tamamladi. 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen