Haber
2010-03-20 06:20:43
KEY Ödemeleri 22 Mart’ta Basliyor

Konut Edindirme Yardimi (KEY) ödemelerinde yasanan sikinti ve magduriyetlerin giderilmesine yö- nelik olarak Konfede rasyonumuz Memur-Sen tarafindan 2008 ve 2009 toplu görüsmelerinde dile getirilen talepler dogrultusunda hazirlanan “Konut Edindirme Yardimi Hak Sahiplerine Ödeme Yapilmasina Dair Kanunda Degisiklik Yapilmasina Iliskin Kanun”un Resmi Gazete’de yayimlanarak yürürlüge girmesinin ardindan KEY hak sahiplerine Ziraat Bankasi kanaliyla yapilacak ödemelere, 22 Mart Pazartesi günü baslaniyor.

 

Bilindigi gibi, 22 Mayis 2007 tarihli ve 5664 sayili Konut Edindirme Yardimi Hak Sahiplerine Ödeme Yapilmasina Dair Kanun’la, hak sahiplerine iliskin bilgilerin bildirim süresi için kurumlara 8 aylik süre taninmis, ancak 29/06/2009 tarihinde sona eren bu süre içerisinde kimi kurum ve kuruluslar hak sahiplerine ödeme yapilmasi için gereken verileri Tasfiye Halinde Türkiye Emlak Bankasi A.S’ye bildirememis ya da eksik bildirmisti. Hak sahiplerinin azimsanmayacak bir bölümü, kendilerinden kaynaklanmayan bu ve benzeri sorunlar nedeniyle almasi gerekenden daha az miktarda KEY ödemesi almak ya da hiç alamamak gibi magduriyetler yasamisti.

 

Konfederasyonumuz Memur-Sen, üyelerimizin ve diger kamu görevlilerinin KEY ödemeleri konusunda yasadigi bu magduriyetleri dikkate alarak, 2008 ve 2009 toplu görüsme talepleri arasinda KEY ödemelerinde yasanan magduriyetlerin giderilmesine yönelik taleplere ve çözüm önerilerine yer vererek, 2008 Mutabakat Metni’nde ve 2009 Toplu Görüsme Tutanagi’nda, Hükümeti KEY magduriyetini giderecek yasal düzenleme yapmaya zorlamisti.

 

Bugüne kadar gerek Konfederasyonumuz Memur-Sen gerekse Egitim-Bir-Sen olarak, KEY ödemeleri konusundaki magduriyetlerin giderilmesine yönelik çalismalarimizi toplu görüsme süreci ve masasiyla sinirlamayip KEY hesaplarinda biriken paralarin hak sahiplerine derhal ödenmesi ve yasanan magduriyetlerin giderilmesi gerektigini, basin açiklamalari araciligiyla kamuoyuna açikladik. Hükümet ve ilgili bakanliklar nezdinde yaptigimiz girisimlerle de magduriyetleri sona erdirecek yasal düzenleme talebimizi görüs ve önerileriyle birlikte yetkililere ilettik.

 

Konfederasyonumuz Memur-Sen’in toplu görüsmelerde dile getirdigi talepler, yaptigimiz çalismalar, baslattigimiz girisimler ve en son Genel Baskanimiz Ahmet Gündogdu’nun Devlet Bakani ve Basbakan Yardimcisi Ali Babacan, Devlet Bakani Hayati Yazici ve Maliye Bakani Mehmet Simsek’le görüserek KEY ödemeleri konusundaki düzenlemenin bir an önce tamamlanmasi sözünü almasi sonucunda; Konut Edindirme Yardimi hesaplarinda biriken tutarlarin hak sahiplerine ödenmesinde yasanan sikinti ve magduriyetleri giderecek 5939 sayili “Konut Edindirme Yardimi Hak Sahiplerine Ödeme Yapilmasina Dair Kanunda Degisiklik Yapilmasina Iliskin Kanun” TBMM tarafindan kabul edilmis ve Cumhurbaskani tarafindan da onaylanarak Resmi Gazete’nin 17/12/2009 tarihli sayisinda yayimlanmisti.

 

Yetkililerin yaptigi açiklamaya göre, KEY ödemeleri 8 Aralik 2009 tarihli 5939 sayili Kanun ve ilgili Yönetmelik geregince Ziraat Bankasi kanaliyla 22 Mart-2 Nisan 2010 tarihleri arasinda yapilacak.

 

Bu çerçevede Emlak Bankasi A.S. tarafindan bildirilen listeler, hak sahipliginin tespitine esas olmak üzere 21 Mart 2010 tarihinde Resmi Gazetede ilan edilecek ve hak sahiplerinin alacaklari KEY tutarlari bu tarihten itibaren Emlak Konut Gayrimenkul Yatirim Ortakligi A.S’nin internet sitesinde sorgulanabilecek.

 

KEY ödemeleri, Türk vatandaslarina T.C. Kimlik Numarasi ile, yabanci uyruklu hak sahiplerine ise Yabanci Kimlik Numarasi veya Vergi Kimlik Numarasi ile yapilacak. Kurumlar tarafindan T.C. Kimlik No ve Yabanci Kimlik Numarasi veya Vergi Kimlik Numarasi bildirilmeyen hak sahiplerine ödeme yapilmayacak.

 

T.C. Kimlik No ve yabanci kimlik numarasi veya vergi kimlik numarasi ile yapilan sorgulama sonucunda listede isimleri yer almayan, kimlik no ve yabanci kimlik numarasi ya da vergi kimlik numarasinin bulunmamasi ya da KEY hak sahibi oldugunu ve ödeme miktarinin dogru olmadigini ileri süren kisilerin, öncelikle adlarina ödeme yapan kurumlara, bu kurumlardan sonuç alinamamasi durumunda ise Sosyal Güvenlik Kurumu’na müracaat etmeleri gerekecek.

 

T.C. Kimlik Numarasi ve Yabanci Kimlik Numarasi veya Vergi Kimlik Numarasi ile yapilan sorgulama sonucunda görülen ödeme miktarina itirazi olmayan hak sahipleri ödemelerini, ödeme tarihleri tablosu dogrultusunda T.C. Ziraat Bankasi subelerinden T.C. Kimlik No veya Yabanci Kimlik Numarasi ile birlikte Nüfus Cüzdani, Ehliyet veya Pasaport (yabanci uyruklular için sadece Pasaport) ibraz etmek suretiyle alacak.

 

KEY hak sahiplerinden Ziraat Bankasi’nda hesabi ve bu hesabina iliskin Bankkarti bulunanlar, ilk günden itibaren Ziraat Bankasi ATM’lerinden paralarini alabilecekler.

 

KEY ödemeleri nakit olarak yapilabilecegi gibi, 9 Nisan 2010 tarihine kadar Emlak Konut Gayrimenkul Yatirim Ortakligi (EGYO) hisse senedi verilmek suretiyle de yapilabilecek. 9 Nisan 2010 tarihinden itibaren hisse senedi verilmek suretiyle ödeme yapilmayacak.

 

Hisse senedi talep edecek hak sahipleri Ziraat Bankasi subelerine bireysel olarak basvuracaklar. Hisse senedi talep edecek hak sahipleri bankadan hisse senedi hak sahipligine iliskin dekont alacaklar. Hisse senedi ilmühaberlerinin hak sahiplerine teslimine iliskin usul ve esaslar daha sonra Emlak Konut Gayri Yatirim Ortakligi A.S. tarafindan ilan edilecek.

 

Hak sahibinin ölmüs olmasi halinde, veraset ilamina istinaden yapilacak ödemelerde yasal mirasçilarin tümünün aslen ya da vekaleten birlikte müracaat etmeleri veya miras ortakligina temsilci atanmasi gerekecek. Istirak halinde mülkiyetin müsterek mülkiyete dönüstürüldügüne dair mahkeme kararinin ibraz edilmesi halinde ise hisse oraninda ödeme yapilacak.

 

Ilan tarihinden itibaren 5 yil içinde talep edilmeyen alacaklar Hazine’ye irad kaydedilecek.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen