Haber
2008-07-30 06:48:43
KEY Ödemelerinde Listede Ismi Olmayanlar ya da Ödemesi Eksik Olanlar Ne Yapacak?

         1 Ocak 1987 tarihinde baslayip 31 Aralik 1995 tarihinde son bulan ve  bu süreler içerisinde çalisan kisilerden yapilan kesintilerden olusan Konut Edindirme Yardimi (KEY), 22.11.1986 tarih ve 19289 sayili Resmi Gazete’de yayimlanarak yürürlüge giren Mülga 3320 Sayili Kanun uyarinca; memur, emekli, silahli kuvvetler personeli ve isçileri ev sahibi yapmak amaciyla olusturulmus bir fondur. Bu fonda biriken kesintilerden olusan KEY ödemeleri  ile ilgili olarak asagida yer alan açiklamalari üyelerimizin  bilgisine sunuyoruz.

5664 Sayili Konut Edindirme Yardimi Hak Sahiplerine Ödeme Yapilmasina Dair Kanun ve 14.08.2007 tarih 26613 Sayili Resmi Gazete’de yayimlanan Konut Edindirme Yardimi Hak Sahiplerine Ödeme Yapilmasina Dair Yönetmelik Hükümleri uyarinca; listeler hak sahipliginin tespitine esas olmak üzere Resmi Gazete’de 28.07.2008 tarihinden itibaren ilan edilmis olup; hak sahipleri, 28.07.2008 tarihinden itibaren T.C Ziraat Bankasi subelerine kimlik belgeleri ile basvurarak ve T.C kimlik numaralarini beyan ederek, bu ödemeleri alabileceklerdir.

Hak sahibi; Mülga 3320 sayili Memurlar ve Isçiler ile Bunlarin Emeklilerine Konut Edindirme Yardimi Yapilmasi Hakkinda Kanun uyarinca; 1/1/1987 ilâ 31/12/1995 tarihleri arasinda adlarina konut edindirme yardimi yatirilan ve yardim tutarlari gerekli bildirimler yapilarak Türkiye Emlak Bankasi Anonim Sirketi hesaplarina intikal etmis olan kisiler veya bunlarin kanunî mirasçilari ile 1/1/1987 ilâ 31/12/1995 tarihleri arasinda adlarina düzenlenen bildirim formu, konut edindirme yardimi hesaplarini tahakkuk ettirmek ve Türkiye Emlak Bankasi Anonim Sirketi’ne devretmekle yükümlü kurum ve kuruluslara verilmis ve yardim tutari tahsil edilmis, ancak Türkiye Emlak Bankasi Anonim Sirketi hesaplarina intikal ettirilmemis olan kisiler (SSK tarafindan yardim tutarlari kismen Bankaya aktarilmis olan isçi emeklileri dahil) veya bunlarin kanunî mirasçilarini ifade etmektedir.

Hak sahibinin ölmüs olmasi halinde, veraset ilamina istinaden yapilacak ödemelerde yasal mirasçilarin tümünün aslen/vekaleten birlikte müracaat etmeleri veya miras ortakligina temsilci atanmasi gerekmektedir. Istirak halinde mülkiyetin, müsterek mülkiyete dönüstürüldügüne dair mahkeme kararinin ibraz edilmesi halinde ise; hisse oraninda ödeme yapilacaktir. Ilgili kanuna göre Resmi Gazete’de ilan tarihinden itibaren 5 yil içerisinde talep edilmeyen KEY ödemeleri, Hazine’ye kalacaktir.

KEY ödemeleri için 3 ay itiraz süresi taninmis olup;  28.07.2008 tarihi itibariyle açiklanan listelerde T.C kimlik numarasi ile yapilan sorgulama sonucunda listede isimlerin  yer almamasi, sosyal güvenlik numarasi ile yapilan sorgulamada, T.C kimlik numarasinin bulunmamasi ya da KEY hak sahibi oldugunun ve ödeme miktarinin dogru olmadiginin ileri sürülmesi halinde, söz konusu kisilerin veya bunlarin kanuni mirasçilarinin üç ay içinde, öncelikle adlarina ödeme yapan kuruma, (1987-1995 tarihleri arasinda farkli kurumlarda görev yapanlar, görev yaptiklari kurumlarin tamamina) bu kurumlardan sonuç alinamamasi durumunda ise Sosyal Güvenlik kurumlarina müracaat etmeleri gerekmektedir. Itiraz  süresi, ödeme baslangici olan 28.07.2008 tarihinden itibaren baslayacak ve 3 aylik sürenin bitiminden sonra yapilacak itirazlar geçersiz olacaktir.

KEY ödemesi hesaplanirken; kesintinin yapildigi yillarda lojmandan faydalanilmasi halinde belirlenecek miktarin,  lojmandan faydalanilan sürenin uzunluguna göre azaldigi ve sözlesmeli personel ile üzerinde kayitli gayrimenkul bulunan kisiler ile o dönemde görev yaptiklari kurumlarin yurt disi temsilciliklerinde bulunanlarin bu yardimdan faydalanamayacagi hususlari ile kesintilerin mülga 3320 Sayili Kanunun 10. maddesinde yer alan ‘…Türkiye Emlak Kredi Bankasi, söz konusu hesaplarda toplanan paralarin bakiyesine alti ay vadeli mevduata uygulanan oranda faiz tahakkuk ettirir’ hükmüne göre nemalandirildigi göz önünde bulundurulmalidir.

Itiraz dilekçeleri süresi geçirilmeksizin (3 ay) ilgili yerlere verildikten sonra, istenilen cevap verilmemesi veya 60 gün içinde cevap alinamamasi halinde yargi yoluna müracaat edilerek dava açilmasi ve açilacak olan bu davalarda ise; 1987-1995 yillari arasinda çalisildiginin ve  kesinti yapildiginin ispatlanmasi gerekecektir. Ayrica, isimleri listede yer aldigi halde, yatirilan miktari eksik  bulanlarin, kismi ödemeyi alirken “Fazlaya dair talep ve dava hakkimi sakli tutmak suretiyle ödemeyi kabul ediyorum” seklinde ihtirazi kayit koymalari, dava sürecinde islerini kolaylastiracaktir.

 

          Asagida üyelerimiz için;

1- Listede ismi bulunmayanlar için  basvuru dilekçesi (Ek-1)

2- Eksik ödeme yapilanlar için basvuru dilekçesi (Ek-2)

      olmak üzere iki ayri sekilde dilekçe düzenlenmis olup, üyelerimiz  bu dilekçelerden ilgili olani kendilerine uyarlayarak, çalismis olduklari kurum ya da  kurumlara verebilirler.

 

 EK1

 EK2

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen