Haber
2011-12-17 06:28:54
Kilavuza Dava Açiyoruz!

14.12.2011 tarihinde yayimlanan Ögretmenlerin Es Durumu Özrüne Bagli Yer Degistirme Kilavuzu yayimlanmadan önce Milli Egitim Bakanligi’nin 13.12.2011 tarihli basin açiklamasi üzerine, kanun hükmünde kararnamenin 2011’de yürürlüge girmesinden dolayi sadece es durumu özrüne dayali yer degistirme basvurularinin alinacak olmasinin, ögrenim ve saglik özründen basvuru yapacaklarin magduriyetine yol açacagini ve basvuru süresi için esas alinan tarihin 31 Aralik 2011 olmasinin 2010 yili Ocak ayinda göreve baslayanlarin magduriyetine neden olacagini belirterek, Bakanliktan es durumu özrüne dayali yer degistirme basvurulari ile saglik ve ögrenim özrüne bagli yer degistirme basvurularinin birlikte alinmasini, basvuru için de ikinci dönemin baslangicinin esas alinmasini talep etmistik.

Bu sürecin ardindan, 14.12.2011 tarihinde Bakanlikça Ögretmenlerin Es Durumu Özrüne Bagli Yer Degistirme Kilavuzu yayimlanmistir. Ancak su ana kadar Ögretmenlerin Özür Durumuna Bagli Yer Degisikligi Kilavuzu adi altinda yayimlanmis olan tüm kilavuzlar, hem es hem saglik hem de ögrenim özrünü, bu özürlerde de hem il içi hem de iller arasi yer degisikligini kapsarken; yeni yayimlanan kilavuzda ne saglik ne de ögrenim özrüne bagli yer degistirmelere yer verilmistir. Sadece es durumu özründen iller arasinda yer degisikligine iliskin hususlar düzenleme altina alinmis, il içi özür durumu yer degisikligi kapsam disi birakilmistir.

Ögretmen atama ve yer degistirme yönetmeliginin “Özür Durumuna Bagli Yer Degistirmeler” baslikli 35. maddesinin birinci fikrasinda, “Ögretmenler, saglik, es ve ögrenim durumu özürleri nedeniyle özür gereklerinin karsilanabilecegi yerlere yer degistirme isteginde bulunabilirler. Ancak bu özürler nedeniyle yer degisikligi istekleri, hizmet gerekleri ile özür durumlarinin birlikte karsilanmasi temelinde degerlendirilir” hükmü yer almaktadir.

652 sayili Milli Egitim Bakanliginin Teskilat ve Görevleri Hakkinda Kanun Hükmünde Kararname’de yer alan “özür grubu” ifadesinin; saglik, es ve ögrenim durumu özürlerini ve bu özürlerde de hem il içi hem de iller arasi yer degisikligini kapsadigi açiktir. Buna ragmen Bakanlik bu hususlari gözardi ederek, ögretmenleri magdur edecek bir uygulamaya gitmistir.

Sendikamiz, hem saglik ve ögrenim özrü hem de özre bagli il içi yer degistirmelere yer vermeyen söz konusu kilavuza, Danistay’da yürütmenin durdurulmasi talepli iptal davasi açacagi gibi, bu konularda magdur olan üyelerimiz için bireysel dava da açacaktir. Saglik ve ögrenim özrü ile il içi es durumu özrüne bagli yer degisikligi konularinda magdur olan üyelerimizin idareye basvuru yaparak ret cevabi almalari ve Sendikamiz Genel Merkez ve Sube Hukuk bürolarina müracaat etmeleri halinde kendilerine gereken hukuki destek verilecektir. 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen