Haber
2013-01-03 06:35:06
Kıyafet Özgürlüğü İçin Türkiye Genelinde İmza Kampanyası Başlattık

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, kamuda kılık ve kıyafet serbestisinin sağlanması için Türkiye genelinde imza kampanyası başlattıklarını açıkladı. Kampanyayı, Bartın’da katıldığı sendikal çalışmalar sırasında duyuran Gündoğdu, sonuç alınana kadar imza kampanyasını devam ettireceklerini söyledi. Toplanacak milyonlarca imzayı ilgili kişi ve kurumlara göndereceklerini belirten Gündoğdu, darbe dönemi uygulamalarına son verilmesini talep edeceklerini vurguladı.

Bartın Şubemizi ziyaret eden Gündoğdu, burada düzenlediği basın toplantısında, imza kampanyasının startını Bartın’da verdiklerini duyurdu. Türkiye’de son yıllarda özgürlüklerle ilgili önemli gelişmeler yaşandığına, ancak bunun beklenilen düzeyde genişletilemediğine dikkat çeken Gündoğdu, özellikle başörtüsü ve kamudaki kıyafet uygulaması konusundaki katı uygulamaların devam ettirildiğinin altını çizdi. Üniversitelerde şimdilik yüzeysel bir başörtüsü özgürlüğünün olduğunu kaydeden Gündoğdu, bu hakkın artık yasal teminat altına alınması gerektiğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Üniversitelerdeki başörtüsü özgürlüğü rektörlerin inisiyatiflerine bırakılmış durumda. Temeli sağlam olmayan bu durumu kabul etmemiz mümkün değil. Başörtüsü hakkının artık yasal teminat altına alınmasını istiyoruz. Bunun yanında, kışla mantığı uygulamaların kılık ve kıyafet zorunluluğu üzerinden devam ettirildiğini görüyoruz. Bu anlamsız tutuma son vermek için bugün Bartın’da startını verdiğimiz imza kampanyası, Türkiye geneline yayılacaktır. Kısa bir sürede toplanacak milyonlarca imzayı ilgili kişi ve kurumlara göndererek, darbe mahsulü 1982 model dayatmaların son bulmasını isteyeceğiz.”

Tek tipçilikten yararlananların oyunlarını bozacaklarını, bu konudaki kararlı tutumlarından vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Gündoğdu, Memur-Sen’in bu konuda bugüne kadar defalarca eylem yaptığını hatırlatarak, “Daha önce binlerce kişiyle Meclis önünde, sonrasında ise 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nde Türkiye genelinde eylem yaptık. Son olarak ise, Türkiye genelinde imza kampanyası başlatıyoruz. Burada açıkça vurguluyorum, sonuç alınana kadar mücadelemize devam edeceğiz” dedi.

Yönetmelikle Siyer ve Kur’an derslerinde başörtüsü özgürlüğü getirildiğini, ancak diğer derslerde bu tutumun gösterilmediğini söyleyen Gündoğdu, “İHL’deki kız öğrenciye, ‘bu okulda olman sebebiyle istersen başını örtebilirsin’ diyen yönetmelik, o kız ticaret lisesine gittiğinde ise ‘burada örtemezsin’; ‘Siyer ve Kur’an dersinde örtebilirsin ama Matematik dersinde örtemezsin’ diyor. Burada birey yerine derse bir özgürlük var. İHL’de isteyene başını örtmeme tercihi nasıl veriliyorsa, diğer okulda da isteyene örtünme özgürlüğü verilmesi gerekiyor. Bundan daha önemlisi ise, öğrenciye kısmen de olsa serbestlik verilirken, onun öğretmeni kravata mahkûm ediliyor” şeklinde konuştu.

 

Artık Milletin Değerleriyle Barışık Üniversitelerimiz Var

Gündoğdu, sendikal çalışmalardan sonra Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan’ı ziyaret etti. Türkiye’nin yakın bir zamana kadar bilim üreten ve milletin değerleriyle barışık üniversitelere özlem duyduğunu belirten Gündoğdu, “Artık milletin değerleriyle barışık, bilim üreten ve çağın koşullarını yakından takip eden üniversitelerimiz var. Yakın bir zamana kadar darbecilerle aynı karede yer alan, darbe çığırtanlığı yapan rektörler vardı. Bunlar bilimsel alanda herhangi bir üretim yapmadıkları gibi, Türkiye’nin de önünü tıkıyorlardı. Şimdi ise, yıllardır özlemi duyulan üniversite tablosu artık gerçekleşmeye başladı. Umuyoruz ki, sürekli üreten ve dünya sıralamasına ismini yazdıran üniversitelerimiz olur” ifadelerini kullandı.

Ziyarette duyduğu memnuniyetini dile getiren Rektör Prof. Dr. Kaplan ise, Memur-Sen’in son yıllarda ülke gündemini belirlemesi konusunda önemli bir işleve sahip olduğunu söyledi. Memur-Sen’in, Türkiye’nin yanı sıra özellikle insanlık dramının yaşandığı ülkelerdeki faaliyetleriyle de dikkat çektiğini ifade eden Kaplan, bu durumun sendikacılık adına önemli bir gelişme olduğunu vurguladı. Genel Başkan Gündoğdu’yla uzun yıllara dayanan bir dostluklarının olduğunu anlatan Kaplan, Memur-Sen’in, özellikle Gündoğdu’yla birlikte bir ivme kazandığını sözlerine ekledi.

Ziyarette, Bartın Şube Başkanımız Muhammet Akça ile Memur-Sen’e bağlı sendikaların yöneticileri ve il temsilcileri de yer aldı.

Vali Savur’a Ziyaret

Genel Başkan Gündoğdu ve beraberindekiler, daha sonra Bartın Valisi Bülent Savur’u ziyaret etti. Memur-Sen’in faaliyetleri hakkında bilgi veren Gündoğdu, kamu çalışanlarının en büyük konfederasyonu olduklarını belirterek, 11 hizmet kolunun 10’unda yetkili olduklarını dile getirdi.

Kararlı duruşları ve sonuç endeksli çalışmaları nedeniyle kamu çalışanlarının önemli bir kısmının Memur-Sen’i tercih ettiğini vurgulayan Gündoğdu, bu tutumlarından asla taviz vermeyeceklerini ifade etti.

Vali Savur ise, Türkiye’nin en büyük konfederasyonu heyetini ağırlamaktan memnun olduğunu söyledi. Demokrasi kültürünün temelinde örgütlenmenin yer aldığını bildiren Savur, yasal sınırlar içinde yapılan her türlü faaliyetin önünün açılması gerektiğini sözlerine ekledi.  

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen