Haber
2009-07-03 07:19:26
Konfederasyonumuzun Israrli Takibiyle 2008 Mutabakat Metni Hayata Geçirildi

Memur-Sen’in, birçok maddesi hayata geçirilmeyen 2008 Toplu Görüsme Mutabakat Metni’ndeki tüm maddeler için sürdürdügü çalisma sonuç verdi ve 3 Temmuz 2009 tarihli Resmi Gazete’de yayinlanarak yürürlüge girdi.

 

2008 yili toplu görüsmelerinde Kamu Isveren Kurulu ile Yetkili Kamu Görevlileri Sendikalari ve bunlarin bagli bulundugu konfederasyonlar arasinda mutabakata varilan ve imza altina alinan mutabakat metni, Memur-Sen’in israrli tutumu ve mücadelesi sonucu hayata geçirildi.

 

Memur-Sen Konfederasyonu, bir yil önce uygulamaya konulmasi gereken fakat konulmayan mutabakat metnindeki maddelerin uygulamaya geçirilmesi için ilgili bakanliklar nezdindeki temaslarini, en son Basbakan Recep Tayyip Erdogan’la sürdürdü. Bu temaslar sonuç verdi ve 3 Temmuz 2009 tarihli Resmi Gazete’de yayinlanan Basbakanlik Genelgesi ile Mutabakat Metni’nde yer alan birçok madde çözüme kavusturuldu. Genelge kapsaminda yer almayan diger maddelerin yasalasmasi konusunda da Memur-Sen’in girisimleri devam etmektedir.

 

2008 yili Toplu Görüsmelerinde Kamu Isveren Kurulu ile Yetkili Kamu Görevlileri Sendikalari ve bunlarin bagli bulundugu konfederasyonlar arasinda mutabakata varilan konularla ilgili olarak 3 Temmuz 2009 Tarih, 27277 Sayili Resmi Gazete’de yayimlanan 2009/12 No’lu “GENELGE” ile “ÜZERINDE MUTABAKATA VARILAN KONFEDERASYON TALEPLERI” kisminda yer alan 9, 10, 11, 12, 13, 14 ve 18. maddeleri,

 

“Demokratik ve sosyal hukuk devleti ilkesinin en önemli gereklerinden biri örgütlenme özgürlügünün saglanmasidir. Örgütlü toplum, demokratik toplum düzenini ve katilimci yönetimi gerçeklestirmenin vazgeçilmez sarti olarak degerlendirilmektedir. Devletimizin de taraf olarak onayladigi uluslararasi sözlesme ve belgeler ile Anayasa basta olmak üzere iç hukuk düzenlemelerimizde, memurlar dahil tüm çalisanlarin sendikal örgütler kurabilmeleri, kurulmus bulunan sendikalara üye olabilmeleri, sendikalar ve üst kuruluslarinin amaçlari dogrultusunda faaliyette bulunabilmeleri, örgütlenme özgürlügü kapsaminda güvence altina alinmistir.

 

4688 sayili Kamu Görevlileri Sendikalari Kanununun 2001 yilinda yürürlüge girmesinden sonra 2002 yilindan beri Hükümeti temsilen Kamu Isveren Kurulu ile her bir hizmet kolunda yetkili sendikalar ve bunlarin bagli bulundugu konfederasyonlar arasinda toplu görüsmeler gerçeklestirilmektedir.

 

2008 Yili Toplu Görüsme sürecinde Kamu Isveren Kurulu ile yetkili kamu görevlileri sendikalari ve bunlarin bagli bulundugu Konfederasyonlar arasinda mutabakata varilan konularla ilgili olarak kamu kurum ve kuruluslari, asagida belirtilen hususlara riayet edeceklerdir” üst basligi ile yürürlüge girdi.

 

3 Temmuz 2009 Tarih ve 27277 Sayili Resmi Gazete’de Basbakan Recep Tayip Erdogan imzasiyla yayimlanan Basbakanlik Genelgesi’nde yer alan 2008 Yili Toplu Görüsmelerinde Kamu Isveren Kurulu ile Yetkili Kamu Görevlileri Sendikalari ve bunlarin bagli bulundugu konfederasyonlar arasinda mutabakata varilan “ÜZERINDE MUTABAKATA VARILAN KONFEDERASYON TALEPLERI” maddeleri sunlar:

 

1) 9. Maddesi - Görev mahalli disinda bir ortaögretim kurumunu merkezi sinavla kazanan çocugu bulunan memurun, söz konusu yerde çocugunun yatili ögrenim görme imkani yoksa bu yerde memurun çalistigi kuruma ait bos bulunan kadroya, hizmetine ihtiyaç bulunmasi ve o bölgeye atanabilme konusunda gerekli nitelikleri tasiyor olmasi sartiyla öncelikle atanmasi saglanacaktir.

 

2) 10. Maddesi - Hizmet gerekleri, personel ve kadro planlamasi ile liyakat ve kariyer ilkeleri çerçevesinde kurumlarin görevde yükselme yönetmelikleri kapsamina giren kadrolara atama ihtiyacinin dogmasi halinde, gereken en kisa sürede görevde yükselme mahiyetinde atama prosedürü uygulanacaktir.

 

3) 11. Maddesi - Kurumlarca hizmetin yürütülmesinde verimliligi artirma amacina dönük olarak hizmet içi egitimler düzenlenecek, ihtiyaç bulunmasi halinde bu konuda kurumun bulundugu hizmet kolunda faaliyette bulunan sendikalarla isbirligi içinde çalismalarda bulunulacaktir.

 

4) 12. Maddesi - Engelli kamu çalisanlarina yönelik olarak;

- Engelli personel istihdam eden kurum ve kuruluslar, mahalli idareler ve ilgili kurumlarla koordinasyon temin   edilmek suretiyle kamu kurum ve kurulusu yönüyle ayirim yapilmaksizin engelli kamu görevlilerinin kamuya ait servis araçlarindan yararlandirilmalari,

- Engelli kamu çalisanlarinin atama ve yer degistirmelerinde engelleri açisindan sikinti olusturmayacak hizmet alanlarinda ve birimlerinde görev yapmalarini saglayacak tedbirlerin alinmasi,

- Kamu hizmet binalarinin engelli kamu çalisanlarinin çalisma sartlarini kolaylastiracak sekilde düzenlenmesi, hususlarina azami özen gösterilecektir.

 

5) 13. Maddesi - 657 sayili Devlet Memurlari Kanununun 25 inci maddesinin uygulanmasi ile ilgili olarak; yürütülen sorusturma ve yargilamanin tabi oldugu kanuni islem sonucunda memur hakkindaki sikayet ve ihbarin sabit görülmemesi durumunda, memurun garaz, soyut hakaret veya uydurma bir suç maksadiyla maruz kaldigi bu isnat ve iftiralara karsi korunmasi için kamu davasi açilmasi konusunda yetkili amirlere yükledigi sorumlulugun yerine getirilmesinde titizlik gösterilecektir.

 

6) 14. Maddesi - 657 sayili Kanunun 178 inci maddesinin (B) bendinde yer alan, personele yaptirilan ve ücretle karsilanamayan her sekiz saatlik fazla çalisma için bir gün izin verilmesi konusunda Kanunun amir hükmüne titizlikle uyulacaktir.

 

7) 18. Maddesi - 399 sayili Kanun Hükmünde Kararnameye tabi olarak istihdam edilen sözlesmeli personelin yillik izinlerini yil içerisinde kullanmalari saglanacaktir.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen