Haber
2015-06-16 07:55:40
Kosova Kamu Bakanı Mahir Yağcılar'la görüştük

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Bizim sendikacılığımız, aynı zamanda bir imar ve inşa hareketidir, medeniyet ve kültür yoğunluklu bir sendikacılık yapıyoruz. Mevlana’nın pergel metaforu anlayışıyla bir ayağımız medeniyet değerlerimize sabit, diğer ayağımız dünyayı kuşatan bir anlayıştır” dedi.

 

Eğitim-Bir-Sen 31. Başkanlar Kurulu Toplantısı kapsamında Kosova’da bulunan Ali Yalçın ve genel başkan yardımcıları, Kosova Kamu Yönetimi Bakanı ve Kosova Demokratik Türk Partisi Başkanı Mahir Yağcılar, Kosova Büyükelçisi Songül Ozan, Kosova Milletvekili Fikrim Damka ve Kosova Öğretmenler Derneği Başkanı Orhan Volkan ile görüştü.



 

İnsan olmanın gereğini yapıyoruz

 

Eğitim-Bir-Sen’in 340 bin ile Türkiye’nin en büyük sendikası olduğunu ifade eden Yalçın, şu şekilde konuştu: “Türkiye’de sendikacılık işçi sendikacılığı ve kamu sendikacılığı olmak üzere iki kol üzerinde yürür. Bizim bulunduğumuz kamu sendikacılığında 11 hizmet kolu vardır ve bu 11 hizmet kolunda da Memur-Sen yetkilidir. Hükümet toplu sözleşme yapma hakkı yetkili konfederasyon olarak bize aittir. Memur-Sen 850 bin üyesiyle Türkiye’nin en büyük emek örgütüdür. Kurucu Genel Başkanımız Mehmet Akif İnan Türkiye’de yedi güzel adam olarak bilinen yazardan birisidir. 23 yılımızı geride bıraktık. Sendikacılık seküler anlamda ücret eksenin de yapılır ancak biz bunun içerisine hizmeti de ekleyerek kültür eksenin de bir faaliyet yürütüyoruz. Nerede bir afet felaket varsa Eğitim-Bir-Sen oraya yardım eli uzatır, insan olmanın bir gereği olarak üzerimize düşeni yapıyoruz.

 

Kosova Türk toplumuna ayrı bir güç verecektir

 

Kosova Kamu Yönetimi Bakanı ve Kosova Demokratik Türk Partisi Başkanı Mahir Yağcılar, ülkede Türkçenin öğretilmesi ve tarihi, kültürel değerlerin koruması için çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, Türkiye  ile ilişkilerin Kosova’yı geliştireceğine inandıklarını, Kosova Türk toplumuna da ayrı bir güç verecektir. Bu konudaki kararlılıklarını devam ettiğini söyleyen Yağcılar, Türkiye de destekleri için teşekkür etti.

 


 

Songül Ozan, “Türkiye ile Kosova’nın ilişkilerinin mükemmel olduğunu belirterek, ülkede Türk toplumunun özgül ağırlığı çok yüksektir. Küçük bir ülke olmasına rağmen Balkanlar da ekonomik olarak en fazla ihracat yapan ülkesidir. Türkiye ile yıllık 210 milyon Euro ticari hacme sahiptir. Kosova, farklı kimliklere ait insanların huzurlu yaşayabileceğini gösteren bir ülkedir” diye konuştu.
 

 

Türk Büyükelçiliği’nin hem fiziki hem de gönül olarak bize çok yakın olduğunu ifade eden Fikrim Damka, “Türkiye güçlü oldukça biz burada daha rahat hareket edebiliyoruz. Sanatla uğraşarak burada kimliğimiz koruduk. Türkiye buraya ciddi yardımlarda bulunuyor ancak daha koordineli bir şekilde ulaştırmalıdır” dedi.
 

 

Orhan Volkan ise Kosova’daki eğitim sistemi hakkında bilgi verdi.

 

 

Arnavutluk’ta yetimlerle buluştuk

 

Ali Yalçın ve genel merkez yöneticileri, Arnavutluk’un başkenti Tiran’da Geleceğin Alternatif Vakfı (ALSAR) tarafından himaye edilen yetimlerle bir araya geldi.

 

Vakıf Başkanı Mehdi Gurra ile de görüşen Yalçın, dünyada 400 milyon yetimin bulunduğunu, bu nedenle himaye edilen yetim sayısının artması gerektiğini dile getirdi. Yalçın, gözyaşı ve alın terinin rengi olmadığı düşüncesiyle hareket ettiklerini söyledi. Yalçın, şu şekilde konuştu. “Ortadoğu’dan Afrika’ya, Kafkasya’dan Balkanlar’a ve Latin Amerika’ya kısacası dünyanın dört bir yanında savaş, doğal afet, yoksulluk ve benzeri sebeplerle yaşanan mahrumiyetler nedeniyle 400 milyondan fazla çocuğun yetim kaldığı ve bu çocuklara her yıl 3 milyonun üzerinde yeni yetim ve terk edilmiş çocuğun eklendiği kaydedilmektedir. Bu çocuklar bizim. Bu çocuklar insanlığa emanet. Onlar için atılacak her adım yetimlerimizin yüzünde bir tebessüm olacaktır. Ve sevgiyle yetişmiş nesiller, dünyada barış ve adaletin tesisinde büyük rol oynayacaktır.”




 

Gurra ise Arnavutluk’ta imam hatip okulu ve üniversitede okuyan kız öğrenciler için yurt açmayı planladıklarını ifade etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaklaşık bir ay önce Tiran’a gelerek Namazgah Camisi’nin açılışını yaptığını anımsatan Gurra, “Eğitim-Bir-Sen’in “Her Sınıfın Yetim Kardeşi Var” projesini yakından takip ediyoruz. Bizde burada iki binin üzerinde yetime bakıyoruz. Türkiye’nin buralara yardım elini uzatmasını bekliyoruz” dedi.

 

Gurra,  Mehmet Akif Ersoy’un Arnavut olmasına rağmen bu topraklarda tanınmadığını ifade ederek, Eğitim-Bir-Sen ile ortaklaşa sempozyum yapmayı teklif etmesi üzerine Yalçın, 27 Aralık’ta Mehmet Akif Ersoy'un ölüm yıldönümünde böyle bir organizasyon gerçekleştireceklerini bildirdi. 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen