Haber
2008-12-24 06:18:31
Krizlerden Beslenenlere Firsat Verilmemelidir

Genel Baskanimiz Ahmet Gündogdu, krize, ‘Türkiye’yi krizler ülkesi olmaktan kurtarmak’ sloganiyla yaklastiklarini belirterek, “Ekonomik kriz, küresel kriz, yargi krizi, siyaset krizi, terör krizi. Önce krizlerin olusmasindan rant elde edenleri iyi tahlil etmek ve krizlerden beslenenlere firsat vermemek lazim” dedi.

 

Gündogdu, Memur-Sen Düzce Subesi’nin, Eski Bolu Caddesi üzerinde bulunan Kazim Demir Is Hani’ndaki yeni yerinin hizmete açilis törenine katildi.

 

Açilistan önce basin mensuplarinin sorunlarini cevaplayan Genel Baskanimiz Ahmet Gündogdu, gündeme dair degerlendirmelerde bulundu. Yasanan küresel ekonomik kriz nedeniyle 14 sivil toplum kurulusu arasinda Basbakan’la görüsmelerde Memur-Sen olarak yer aldiklarini ifade eden Gündogdu, sözlerini söyle sürdürdü:

“Sayin Basbakanimizin baskanliginda yapilan Ekonomik Koordinasyon Kurulu toplantisina 14 sivil toplum örgütü ile birlikte biz de katildik. Biz o toplantida ve bugün, krize, ‘Türkiye’yi krizler ülkesi halinden kurtarmak’ sloganiyla yaklasiyoruz. Ekonomik kriz, küresel kriz, yargi krizi, siyaset krizi, terör krizi... Önce krizlerin olusmasindan rant elde edenleri iyi tahlil etmek ve krizlerden beslenenlere firsat vermemek lazim. Bu önemsedigimiz bir cümle. Bu küresel krizi de; dün Amerikan’in Irak’a girisi, 2 trilyon dolar maliyet olarak hesaplanmisti. Bugün de çözüm olarak belirlenen rakam, 2 ila 3 trilyon dolar arasinda degisiyor. Nerede çarçur edildi, nereden karsilanmak isteniyor, hesabini sizlerin araciligi ile kamuoyuna yansitmakta fayda görüyorum.”

 

Dogalgazda Indirim Yüzde 40 Olmalidir

Memur-Sen olarak kisa, orta ve uzun vadede krize karsi çözüm önerileri oldugunu kaydeden Gündogdu, “Kisa vadede, bu akaryakitin 130 dolara çiktiginda varili bütün pompalara aninda yansiyor. 40 dolarin altina inmesine ragmen halen bunun pompalara uyarlanmamasini önemsiyoruz. Dünya dönüyor ve bu dönüs su anda akaryakit fiyati açisindan dar gelirlinin lehine dönüyor. Sayin Basbakanin da, akaryakittan geçinenlerle ilgili elestirisini dikkate alirsak, herhalde hükümetin disinda da dünyada ve ülkemizde bunu speküle eden ve bunun üzerinde rant beklentisi olan girisimler oldugu gibi bir kanaat kamuoyunda konusuluyor. Ama sebep ne olursa olsun, bizim hükümetten ve Basbakan’dan beklentimiz, sorumlusu kimse üzerine gidilmesi, 130 dolara çiktigi gün nasil pompamiza yansiyorsa, 40 dolara indigi gün de inisin ayni oranda yansimasi. Dogalgaza yapilan ve çok içimize sinmeyen bir zam var, yüzde 30’lari geçti. Bunun en az yüzde 40 geri alinarak bir rahatlamaya dönüsmesi lazim. Yeni yila milletin bu müjdeyle girmesi lazim” diye konustu.

 

Egitim ve Saglikta Çalisanlarin Kadrolu Olmasindan Yanayiz

Türkiye’de yasanan terör krizine de deginen Gündogdu, hem terör krizini önlemede hem de küresel ekonomik krize çözüm olmasi konusunda bir istihdam paketi önerileri oldugunu söyledi.

 

“Saglik, egitim ve diger bakanliklarda çalisanlarin kadrolu olmalarindan yanayiz” diyen Gündogdu, “Terörün önlenmesinde profesyonel askerlik uygulamasina Türkiye’nin mutlaka geçmesi lazim. Artik asker sayisiyla ordularin gücü degil, o ordunun silah ve personelinin modernize olmasi, profesyonelligi ile bir güç algilamasi var. Bunun da kaynagini, bedelli askerlik uygulamasina dönerek karsilayabiliriz. Ufak bir hesapla 5 milyar dolarlik bir gelir elde etmek mümkün. Bu hem bir kaynak yaratma hem ögretmeni, hakimi, isadami, mühendisi, diplomali üniversite mezunu birkaç aylik egitime alinabilir. Bunun haricinde 6 ila 12 ay onlari orada bekletmek is kaybina yol açiyor” ifadelerini kullandi.

 

Merkez Bankasi’nin Yaklasimi Yeterli Degildir

Gündogdu, Merkez Bankasi’na da bir çagri yaptiklarini ve bu çagrida 5 puanlik bir faiz indirimi yapmalari gerektigini söylediklerini, buna ragmen 1.20’lik bir indirime gidildigini bildirerek, sunlari ifade etti:

“Bu dogru bir yaklasimdir, ama yeterli degildir. Enflasyonumuz yüzde 11-12’de seyrediyorken, iç borçlanma faizimiz yüzde 18’lerde ise, bu aradaki fark yine dar gelirliye ve millete yüklenecektir.”

 

Milletin Yorganini Uzatan Bir Ekonomik Reçete Istiyoruz

IMF ile anlasma yapilmasina da karsi çikan Genel Baskanimiz Ahmet Gündogdu, daha önce yapilan 19 anlasmanin sonucuna baktiklarinda, IMF’nin 70 milyonun 68 milyonundan ayagini kisaltmasini istedigine tanik olduklarini vurgulayarak, “Biz milletin ayagini kisaltan degil, milletin yorganini uzatan bir ekonomik reçete istiyoruz” seklinde konustu.

 

Gündogdu, daha sonra Memur-Sen Düzce Temsilciligi’nin yeni hizmet yerinin açilisini yapti. Il Müftüsü Alaattin Gürpinar’in duasinin ardindan Gündogdu, Il Temsilcisi Saban Çoskun ile birlikte açilis kurdelesini kesti.

 

Törene; Diyanet-Sen Genel Baskani Ahmet Yildiz, Genel Mevzuat ve Toplu Görüsme Sekreterimiz Ramazan Çakirci, Milli Egitim Müdürü Yusuf Sezer, Sosyal Güvenlik Kurumu Baskani Nurten Canbasoglu, Din Görevlileri Dernegi Baskani Erol Yemenici, Saadet Partisi Il Baskani Faruk Erdem ile Memur-Sen Il Yönetim Kurulu üyeleri katildi.

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen