Haber
2009-01-06 06:18:36
Kurucu Genel Baskanimiz M. Âkif Inan’i Rahmetle Aniyoruz

Sair, yazar ve eylem adami Mehmet Âkif Inan, bir aydin olarak kendini toplum hizmetine  adamanin,  toplumunun  maddi ve  manevi  degerler  bakimindan gelisip güçlenmesini ve nihayet bir “medeniyet toplumu” olmasini hayat gayesi edinmenin örnek kisiliklerindendi. Yalnizca kalemiyle degil, parasiyla, zamaniyla, bütün gücü ve enerjisiyle  bir “sürekli hareketlilik ruhu” içinde yasamistir. Daima “veren el” olmayi gözetmistir.

 

Bu ruhla yasayan Âkif Inan, sindirilmis ve hak arama fikrinden uzaklastirilmis tepkisiz bir toplumdan, ‘ben varim hakkimi çignetmem’ diyebilen bir topluma geçis için öncelikle sendikal örgütlenmenin gerekliligine vurgu yapmistir. Iyi bir hatip de olan Inan, kisiliginin bu zengin cephesinden hiz alarak kamu çalisanlari arasinda toplumsal hak arama mücadelesini baslatmis ve 1992 yilinda Egitim-Bir-Sen’i, 1995 yilinda da Memur-Sen Konfederasyonu’nu kurmustur.

 

Âkif Inan, sendikayi hak arayan bir teskilat oldugu kadar bir aydinlanma ve kültür hareketi olarak da görüyordu. Sendika merkez ve subelerinin toplumun hizmetine sunulan bir kültür evi, kültür yuvasi olmasi için çalisiyordu. O’nun bu düsüncesi, düsünen, inceleyen, sorgulayan, düsündügünü uygulayabilen, fikirlerini özgürce ifade edebilen bir toplumun olusmasi mücadelesini veren Egitim-Bir-Sen’in temel yapi tasi olmustur.

 

Âkif Inan, 20. yüzyilda fikir ve sanat hayatimizin üç büyük yildizi olan Necip Fazil Kisakürek, Sezai Karakoç ve Nuri Pakdil’in her üçüyle de yakin iliski içinde olmus bir isimdi. Yine bu üç kiymetli sahsiyetin ve okul görevi yapmis dergilerinin (Büyükdogu, Dirilis, Edebiyat) etrafinda gördügümüz Erdem Bayazit, Rasim Özdenören, Alaeddin Özdenören, Cahit Zarifoglu, Nazif Gürdogan, Ismail Killioglu, Atasoy Müftüoglu, Bahri Zengin, Hasan Seyithanoglu, Besir Atalay, Ramazan Kaplan, Mehmet Dogan ve Mehmet Atilla Maras gibi fikir, sanat ve siyaset adamlarimiz da Inan’in yakin arkadas çevresi içinde bulunuyordu. 

Kurucu genel baskanimiz olarak kendisiyle oldugu kadar, içinden geldigi  büyük fikir ve sanat hareketiyle de Egitim-Bir-Sen camiasi olarak iftihar ettigimiz M. Âkif Inan’i vefatinin 9. yilinda rahmetle aniyoruz.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen