Haber
2010-01-22 06:20:27
Kurum Idari Kurulu’nun Geregi Yerine Getiriliyor

Sendikamizin maas promos- yonlarinin tamaminin egitim çalisanlarina ödenmesi yönünde verdigi mücadele, tüm kamu çalisanlarinin malumudur. Bunun için 2006 yilinda ülke genelinde düzenledigimiz imza kampan- yasiyla onbinlerce imza top- layarak, Milli Egitim Bakanligi’na sunmustuk. Yine maas pro- mosyonlarinin tamaminin çali- sanlara ödenmesi için, konu, konfederasyonumuz Memur-Sen tarafindan 2006 yilinda toplu görüsme masasina götürülmüs, imzalanan mutabakatta, “taraflarca üzerinde çalisarak sonuca göre hareket edilmesi öngörülen hususlar” arasinda, “Memur maaslarinin nakden ödendigi bankalarca verilen promosyonlarin degerlendirilmesi” karar altina alinmisti.

 

12/12/2006 tarihinde Milli Egitim Bakanligi tarafindan bir düzenleme yapilarak, maas promosyonlarinin yüzde 70’nin çalisanlara ödenmesi yönünde karar alinmis, “20 Temmuz 2007 tarih ve 26588 sayili Resmi Gazete’de yayimlanan 2007/21 sayili Basbakanlik Genelgesi’nde; banka promosyonlarinin kamu görevlilerine ne sekilde dagitilacagi konusunda düzenleme yapilmistir.”

 

“Basbakanlik Genelgesi’nin 4. maddesinde, ‘banka tarafindan verilecek promosyon miktarinin tamaminin personele dagitilmasi genel ilke olarak benimsenmekle birlikte, toplam miktarin üçte birini geçmemek üzere komisyonca belirlenecek tutar, birim personelinin ihtiyaçlari dogrultusunda kullanilmak üzere ayrilabilecektir’ seklinde bir düzenleme yapilmistir.”

 

“Buna göre, banka promosyon miktarinin tamaminin kamu görevlisine dagitilmasi esas olup, 1/3’ünü geçmeyecek sekilde ihtiyaçlarda kullanilmasi istisnadir. Nitekim genelge maddesinde, ‘ayrilabilecektir’ ifadesi kullanilarak, bu konuda idarelere takdir hakki taninmistir.”

 

Ancak promosyonlarin tamaminin çalisanlara ödenmesi ‘genel ilke’ olarak benimsenmesine ragmen bazi illerde yöneticilerin müdahaleleriyle 1/3’ünün kesilmesi idarece bir hakmis gibi algilanmis ve promosyonlarin 1/3’ü idarece kesilmistir. Sendikamizin yetkili oldugu illerde temsilcilerimizin katildigi komisyonlarda ‘genel ilke’nin dikkate alinmasi için çaba sarf edilerek, birçok ilde tamaminin ödenmesi saglanmistir. Bununla birlikte bazi illerde komisyonlarda idare tarafindan görevlendirilen komisyon üyelerinin idarenin etkisinde kalmasi, tamaminin ödenmesine engel olmustur.

 

Promosyonlarin tamaminin çalisanlara ödenmedigi yerlerde konuyu yargiya tasimak durumunda kaldik. Bunun önüne geçmek için konuyu Kurum Idari Kurulu’na götürerek, promosyonlarin tamaminin egitim çalisanlarina ödenmesini, idarenin etkileyebilecegi komisyona taninan inisiyatifin önüne geçilmesini istedik ve Kurum Idari Kurulu’nda maas promosyonlarinin tamaminin çalisanlara ödenmesini imza altina aldik. Hazirlanan genelge, Bakan’in onayina sunulmus durumdadir.

 

Genelgenin Bakan’in onayindan çikmasindan sonra, “Milli Egitim Bakanligi’na bagli okul ve kurumlarin, bankalarla yapacagi ‘maas ödeme protokollerine’ bagli olarak edinilecek parasal kaynaklarin tamaminin egitim çalisanlarina dagitilmasi” saglanacaktir.

 

Egitim çalisanlari, baska kazanimlarda oldugu gibi, bu kazanimin da kimin gayretiyle sonuçlandigini çok iyi bilmektedir.

 

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen