Haber
2009-08-19 07:19:34
Mahkeme, “Aile Bütünlügü Bozulmamalidir” Dedi

2008 yili ögretmenlerin özür durumuna bagli yer degistirme kilavuzunda, yer degistirmek isteyenler, 25 okul tercih etmenin yanisira, “atanamadigim takdirde il emrine atanmak istiyorum” seklindeki seçenegi isaretleme imkanina da sahipti. Böylece tercih ettigi okullara atanamamasi halinde Il Milli Egitim Müdürlügü emrine atanma imkani bulunmaktaydi.

 

2009 yili ögretmenlerin özür durumuna bagli yer degistirme kilavuzunda ise, ‘Il Emrine Atanma’ ibaresine yer verilmeyerek, ögretmenlerin magdur olmasina sebep olunmustur.

 

Es durumu özrü nedeniyle esinin görev yaptigi ile atamasinin yapilmasi için talepte bulunan bir üyemizin, “elektronik ortamda basvuru yapmadigi” gerekçesiyle basvurusunun reddedilmesi üzerine sendikamizca Elazig 2. Idare Mahkemesi’nde açilan davada, yürütmeyi durdurma karari alinmistir.

 

Mahkeme, yürütmeyi durdurma kararinda, aile bütünlügünün Anayasa’nin 41. maddesinde güvence altina alindigini belirterek, Milli Egitim Bakanligi Ögretmenlerinin Atama ve Yer Degistirme Yönetmeligi’nin “Özür Durumuna Bagli Yer Degistirmeler” baslikli 23. maddesinin (b) bendinde yer alan, “Ögretmenlerin zorunlu çalisma yükümlülügünün bulunup bulunmadigi veya bulunduklari görev yerinde, yerlesim yerinde ya da ilde çalismalari gereken süreyi tamamlayip tamamlamadiklarina bakilmaksizin bu özür durumundan yer degistirme isteginde bulunabilmesi için esinin, atanmak istedigi yerde herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna bagli olarak çalistigini belgelendirmesi gerekmektedir” seklindeki hükmünü dikkate almis, aile birimi ve birliginin muhafazasi hususunda gerekli önlemlerin alinmasi gerektigini ifade etmistir.

 

“Dava konusu islemin yürütülmesine devam edilmesi halinde telafisi güç ya da imkansiz sonuçlarin dogabilecegi de açiktir” denilen kararda, mahkeme, hakli talebi olmasina ragmen, elektronik ortamda basvuru yapamayan ögretmenin müracaatinin dikkate alinmasina, yerinde bir kararla hükmetmistir.

 

Bu karar, yürütmeyi durdurma karari olup, mahkeme süreci devam etmektedir. Ancak, yönetmelige ve kanuna uygun, hakli bir talebi olmasina ragmen elektronik ortamda müracaat edemeyen ögretmen arkadaslarimizin bu müracaatlarini belgelendirmek amaciyla mazeretlerini ve gerekli evraklari ekleyerek, yazili dilekçeyle kuruma müracaat etmelerinde yarar vardir.

 

Müracaata olumsuz cevap gelmesi veya 60 gün içinde bir cevap verilmemesi halinde dava açma hakki bulunmaktadir.

Sendikamiz, bu durumdaki üyelerimize hukuki destek verecektir.

           

             Yürütmeyi Durdurma Karari

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen