Haber
2013-07-19 07:41:07
Mahkeme : Anayasal Bir Hak Olan Öğrenim Özrü Engellenemez

Milli Eğitim Bakanlığı’nca 2013 Özür Grubu Kılavuzu’nda öğrenim özrüne yer verilmeyeceğine yönelik açıklamaların yapıldığı şu günlerde Batman İdari Mahkemesi “Anayasal bir hak olan öğrenim özrü engellenemez” şeklinde karar verdi.

Batman İdare Mahkemesi, Siirt İli Pervari İlçesi Mustafa Kemal İlkokulu’nda öğretmen olarak görev yapmakta olan üyemizin öğrenim durumu mazeretine binaen Amasya İline naklen atanmak istemi ile yaptığı başvurusunun reddedilmesi yönünde tesis edilen davalı idare işlemi ile bu işleme dayanak oluşturan Milli Eğitim Bakanlığı işlemlerinin hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle yürütmenin durdurulmasına karar verdi.

Dava dilekçemizde, “ Anayasanın 42. maddesinde “Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz. Öğrenim hakkının kapsamı kanunla tespit edilir ve düzenlenir.” Hükmü yer almaktadır. 652 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 37’nci maddesi 3. fıkrası son cümlesi hükmü ile öğretmenlerin özür grubuna bağlı yer değiştirmelerinin yılda bir defa ile sınırlandırılarak yaz tatilinde yapılması ve bu nedenle Kılavuzda öğrenim özrüne yer verilmemesi Anayasaya açıkça aykırıdır. Özür durumuna bağlı yer değiştirmeleri düzenleyen Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin ilgili hükümleri Danıştay tarafından verilen kararlar doğrultusunda şekillenmiş olup, gerek anayasa gerekse yargı kararları ile nihai halini almış ve genel yarar ilkesinden hareketle hem eğitim-öğretim hizmeti sunucularının hem de bu hizmeti alanların ortak yarar ve haklarını dengelemek suretiyle bu tarihe kadar uygulana gelmiştir. Öğrenim  durumu özrüne bağlı yer değiştirmelerin yılın sadece tek bir dönemine münhasır kılınması, yurt içindeki yüksek öğretim kurumlarında bilimsel hazırlık, yabancı dil hazırlık ve tez dönemi dâhil tezli/tezsiz yüksek lisans veya doktora eğitimine kayıtlı olan öğretmenlerin  eğitimlerine devam edememesi, eğitim öğrenim hakkından mahrum kalmaları ve ideallerinden vazgeçmeleriyle neticeleneceği kuşkusuzdur.”ifadelerine yer vererek “Siirt İli Pervari İlçesi Mustafa Kemal İlkokulu’nda  öğretmen olarak görev yapmakta ve aynı zamanda Amasya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Bölümünde Yüksek Lisans programında yüksek lisans eğitimi almakta olan üyemizin lisansüstü öğrenim gördüğü yükseköğretim kurumunun (Amasya Üniversitesi) bulunduğu yer olan Amasya iline öğrenim özrüne bağlı olarak yer değiştirmesine dair başvurusunun reddine dair işlemin  hukuka aykırı” olduğunu belirterek ret  işlemin iptalini talep ettik.

Batman İdare Mahkemesi kararında; “…. 2012 Temmuz döneminde öğrenim özrüne yer vermeyen Kılavuz hükmünün Danıştay İkinci Dairesi’nin 16.10.2012 tarih ve E.2012/8944 Sayılı kararıyla yürütmesinin durdurulduğu, 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 37.maddesinin (3) numaralı fıkrasının da, Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’nce iptaline karar verilmiş olması dikkate alındığında, davacının öğrenim durumu özrü nedeniyle Amasya İli’ne atamasının yapılması gerekirken, davalı idarece, aksi yönde, 2013 Öğretmenlerin Özür Durumuna Bağlı Yer Değiştirmelerine ilişkin açıklamada öğrenim özrüne bağlı olarak yer değiştirme hakkı tanınmadığından bahisle reddedilmesinde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.” İfadelerine yer vermek suretiyle dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.

 

Mahkeme Kararı için tıklayınız.

 

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen