Haber
2010-11-26 06:22:00
Mahkeme ILKSAN’in Islemini Hukuka Aykiri Buldu

Gaziantep 2. Idare Mahkemesi, Adana Il Milli Egitim Müdürlügü’nde memur olarak görev yaparken, Gaziantep Sehitkamil Mehmet Akif Ersoy Endüstri Meslek Lisesi’ne motorlu araçlar teknolojisi ögretmeni olarak atanmak suretiyle ILKSAN üyeligi sona eren üyemizin, kesilen aidatlarinin geri ödenmesi istemiyle yaptigi basvurunun reddedilmesi isleminin; hukuka aykiri oldugu gerekçesiyle iptali ile yapilan kesintinin basvuru tarihinden itibaren yasal faiziyle birlikte ödenmesi talebiyle açtigimiz davayi karara bagladi.

 

Mahkeme, davacinin üyeliginin bes yildan az oldugu, islemin hukuka uygun oldugu ileri sürülerek reddi savunulan davada, ILKSAN’in, ‘Anayasa’nin 125. maddesi hükmü uyarinca hukuka aykiri isleminden dolayi davacinin yoksun kaldigi aidat toplamini ödemesine’ hükmetti.

 

Mahkemenin verdigi kararda su ifadelere yer verildi: “Uyusmazlik konusu olayda, davacinin üyelik süresinin bes tam yili doldurmadigindan bahisle ödemis oldugu aidatlarin iadesinin mümkün olmadigi belirtilmisse de, Sandik üyeligi döneminde ödenen aidatlarin tasfiyesi konusu mülkiyet hakkina iliskin oldugu ve mülkiyet hakkinin Anayasamizin ikinci kisminda yer alan temel haklardan birisi oldugu, temel hak ve hürriyetlerin ise özlerine dokunulmaksizin yalnizca Anayasanin ilgili maddelerinde belirtilen sebeplere bagli olarak ve ancak kanunla sinirlanabilecegi anlasildigindan, davacinin yukarida yer verilen Yönetmeligin 20. maddesindeki en az bes tam yil üyelik kosulunu saglamadigi gerekçesiyle isteminin reddi yolunda tesis olunan islemde hukuka uyarlik bulunmadigi sonuç ve kanaatine ulasilmaktadir. Öte yandan, Anayasanin 125. maddesi hükmü uyarinca idarenin hukuka aykiri isleminden dolayi davacinin yoksun kaldigi aidat toplaminin ödenmesi gerekmektedir.”

 

Mahkeme, bu nedenlerle dava konusu islemin iptaline, kesilen aidatin davali idareye basvuru tarihinden itibaren isleyecek yasal faiziyle birlikte davali idarece üyemize ödenmesine karar verdi.

 

Gönüllülük Esasina Dayanmayan Bir Sistem Hukuka Aykiridir

Egitim-Bir-Sen olarak, insanlarin bir sandiga üye olmaya zorlanmasini dogru bulmuyoruz. 4357 sayili Kanun’un 11. maddesinde sayilan görevlere atanan kisilerin isteklerine bakilmaksizin zorunlu olarak üye yapildiklari, istekleri disinda aylik ve ücretlerinden bir kisminin aidat olarak kesildigi, yine baska görevlere atanmalari üzerine Sandik’la üyeliklerinin isteklerine bakilmaksizin sona erdirildigi, konunun Anayasa ile güvenceye baglanmis mülkiyet hakkini da ilgilendirdigi dikkate alindiginda; sandiga zorla üye yapilmanin hukuka aykiri oldugu ortadadir.

 

Hukuk devleti ilkesi geregince herkes diledigi sekilde vakif, dernek ya da yardim sandigina üye olabilir ve aidat ödeyebilir. Fakat hiç kimse bir sandiga üye olmaya zorlanamaz, maasindan kesinti yapilamaz. Bu durum, hukuk devletinin vatandaslarina sunmus oldugu bir teminattir. Ilkokul Ögretmenleri Saglik ve Sosyal Yardim Sandigi’na üye olma ve üyelikten ayrilma hususlari objektif ve kesin hukuk kurallari altinda düzenlenmelidir.

 

 Ilgili Dava Karari

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen