Haber
2016-01-06 07:00:11
Mahkeme, MTSK sınav görevi verilmemesini kanunsuz ve mesnetsiz ceza olarak değerlendirdi

 

Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Direksiyon Eğitimi Dersi Sınav Yönergesi gereği “bir daha sınav görevi verilmemesi” işlemine karşı Eğitim-Bir-Sen’in üyesi adına açtığı davada Mahkeme, işleme esas olan yönerge hükmünün yönetmeliğe aykırı olduğu, kanun ve yönetmelik ile öngörülmeyen bir yetkinin alt düzenleyici işlem ile cezaya esas alındığı gerekçesiyle işlemi iptal etti.

Dava, Eğitim-Bir-Sen üyesi hakkında tesis edilen direksiyon uygulama sınavında görev verilmemesi işleminin, işleme dayanak olan yönergenin ilgili yönetmeliğe ve Anayasa’nın 129. maddesine aykırı olduğu, söz konusu yönerge maddesinin davacıya savunma hakkı vermediği gerekçesiyle iptali istemiyle açılmıştı.

İstanbul 8. İdare Mahkemesi, 2015/963 Esas ve 2015/2563 sayılı kararında, “…Dava konusu işlemin Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Direksiyon Eğitimi Dersi Sınav Yönergesi’nin 6. maddesinin 1. fıkrasının g bendi uyarınca tesis edildiği, söz konusu yönerge maddesinin sınav sürecini kontrol edecek ve denetleyecek ile sınav yürütme komisyonuna herhangi bir inceleme ve soruşturmaya gerek kalmaksızın sınavda görev alan kişilere bir daha görev verilmemesini sağlama gibi bir yetki verdiği, davacının Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Müdürlüğü’nün düzenlediği Motorlu Taşıt Sürücüleri Sınav Sorumlusu programını bitirerek sınav sorumlusu olduğu, yani dava konusu işlemin ceza niteliğinde kabul edilmesi gerektiği, ancak hukuken yeterli kabul edilebilecek herhangi bir tutanak, bilgi, belge ile işlemin desteklenmediği, Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği’nde yönergeye dayanak olabilecek bir hüküm bulunmadığı, kanun ve yönetmelik ile öngörülmeyen bir yetkinin alt düzenleyici işlem ile cezaya esas alındığı, idari işlemlerin hukuken geçerli ve kabul edilebilir sebeplere müsteniden tesis edilmediği anlaşılarak davacı hakkında tesis edilen işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır” gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verdi. 

İlgili Mahkeme Kararı İçin Linke Tıklayınız

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen