Haber
2012-08-27 07:31:39
Mahkeme, Muvafakat Verilmemesi Isleminin Yürütmesini Durdurdu!

Eskisehir 1. Idare Mahkemesi, 2011 Yili Dikey Geçis Sinavi ile (Elazig) Firat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisligi bölümünü kazanarak, fakülteye kaydini yaptiran ve egitimini sürdürebilmek amaciyla Firat Üniversitesi Rektörlügü’ne muvafakat yoluyla atanma talebinde bulunan Bilecik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Sögüt Meslek Yüksekokulu’nda memur kadrosunda görev yapan üyemizin talebine yüksekokul müdürlügü tarafindan olumsuz cevap verilmesi üzerine açtigimiz davayi karara baglayarak, islemin yürütmesini durdurdu.

Kararda, su ifadelere yer verildi: “… Kamu hizmetinde amaç kamu yararidir. Kamu hizmeti yerine getirilirken, etkinligin ve verimliligin saglanmasi yalnizca idarenin tasarruflari ile yerine getirilmesi mümkün olmayip ayrica kamu hizmetini yerine getiren personelin maddi ve manevi ve egitim-ögrenim yönünden bulundugu durumun katkisinin farkli olacagi da açiktir. Diger bir ifade ile ayni isi yapan kisilerin egitim ve ögrenim durumu bakimindan ögrenimi üst olanin kamu yararina katkisinin digerine göre daha fazla olacagi muhakkaktir.

Dosyada yer alan bilgi ve belgelere göre davacinin Firat Üniversitesi Makine Mühendisligi bölümü ögrencisi oldugu görülmekte olup, davaciya ögrenim gördügü yerdeki bir kadroya atanmasina muvafakat verilmemesinin Anayasa’nin 42. maddesinde belirtilen egitim ve ögrenim hakkini kisitladigi gibi, yukarida aktarilan kamu hizmeti açisindan da kamu yararina uygun olmadigi dikkate alindiginda, davacinin Firat Üniversitesi Makine Mühendisligi ögrencisi olmasindan dolayi anilan üniversiteye atanmak için yaptigi basvuru üzerine söz konusu atamaya muvafakat verilmemesi yönünde tesis edilen dava konusu 4.4.2012 tarih ve 01.01.6 sayili davali idari isleminde hukuka uyarlik bulunmamaktadir.”

Firat Üniversitesi Rektörlügü, üyemizin talebini kabul ederek, Bilecik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Sögüt Meslek Yüksekokulu’ndan, görevden ayrilmasinda sakinca görülmedigi takdirde sicil özeti ile son iki yila ait gizli sicil raporlarinin gönderilmesini talep etmisti.

Bilecik Üniversitesi Sögüt Meslek Yüksekokulu Müdürlügü’nün, basvuruya “Yüksekokulda yeni bölümlerin açilmasi ve is yükü sebebiyle uygun görülmemektedir” seklinde cevap vermesi üzerine konuyu yargiya tasimistik. 

Mahkeme Karari

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen