Haber
2011-02-26 06:22:39
Mahkeme: Sözlesmeliye Sürekli Görev Yollugu Verilmelidir

Sözlesmeli ögretmen olarak görev yapmakta iken, es du- rumu özründen yer degistirme döneminde naklen atamasi ya- pilan üyemizin yolluk talebinin reddine iliskin isleme karsi Erzurum 2. Idare Mahkeme- si’nde açmis oldugumuz da- vada, mahkeme, dava konusu islemin iptaline karar verdi.

 

Mahkeme, iptal kararinin gerekçesinde, “…Temel ve asli fonksiyonlari kamu hizmetini yürütmek olan kamu görevlileri, kamu hizmetinin iyi islemesi için ya kendi isteklerine dayali olarak ya da re’sen kanunlarda yer alan kurallar çerçevesinde, yetkili idari makamlarca bulunduklari yerden baska bir yere atanabilmekte, bu atamaya bagli olarak da yeni görev yerlerinde göreve baslayabilmek için bazi giderler yapmak zorunda kalmaktadirlar. Yolluk ödemesi, kamu hizmetinin gerektirdigi durumlarda bu hizmet için görevlendirilen kisilerin katlanacaklari giderleri karsilamak üzere yapilan parasal ödemeyi içeren bir idari islem olup, atama islemi sonucunda görev yeri degisen kamu görevlisinin karsi karsiya kaldigi külfetin kamu hizmetinin yürütülmesinden kaynaklanmasi nedeniyle, kanun koyucu tarafindan bu külfetin kamuca karsilanmasi amaciyla yasal düzenlemeler yapilmistir.

 

29.03.2009 günlü 27184 sayili Resmi Gazete’de yayimlanan Sözlesmeli Personel Çalistirilmasina Iliskin Esaslarda Degisiklik Yapilmasina Dair Esaslar’in 5. maddesi ile söz konusu esaslara Ek 3. madde eklenerek, sözlesmeli personelin belirli sartlari tasimasi kosuluyla naklen atanmasina yönelik düzenleme getirilmistir.

 

Anilan esaslar ile günün gelisen kosullarina uygun olarak belirli durumlarda sözlesmeli personele nakil olanagi taninmasi nedeniyle, görev yeri degisen personele bu esnada katlandigi zorunlu giderlerin karsiligi olarak yolluk ödenmesi gerekirken, sözlesmeli personele yapilan sözlesmede sürekli görev yollugu ile ilgili herhangi bir ibare bulunmadigi ve yer degistirme nedeniyle sözlesmenin feshedildigi gerekçesiyle davacinin yolluk ödenmesi talebinin reddine iliskin dava konusu islemde hukuka uyarlik bulunmadigi sonucuna ulasilmistir” ifadelerine yer vermek suretiyle üyemizin hak etmis oldugu harcirahin tarafina ödenmesine karar vermistir.

 

Sendikamizin daha önce Sözlesmeli Personel Çalistirilmasina Iliskin Esaslar’in 4. maddesinde yer alan, “Sözlesmeli personele geçici görev yollugu disinda harcirah ödenemez” hükmünün iptali için Danistay’da açmis oldugu dava devam etmektedir.

 

Simdiye kadar açilmis olan davalar, ‘Hizmet Sözlesmesi’ne karsi açilan davalardir. Bakanlar Kurulu Karari’na karsi sendikamizin açmis oldugu davanin olumlu sonuçlanmasi durumunda, bundan sadece Milli Egitim Bakanligi bünyesinde çalisan sözlesmeli ögretmenler degil, kamu kurum ve kuruluslarinda ve üniversitelerde çalisan sözlesmeli personel de faydalanacaktir.

 

 Ilgili Karar

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen