Haber
2011-03-03 05:48:22
Maliye Bakanligi, Torba Kanun’daki Mali Ödemelere Iliskin Genelge Yayinladi

Maliye Bakanligi, Torba Ka- nun’da yer alan, kamu çali- sanlarina yönelik mali düzen- lemelere yönelik bir genelge yayinladi. Söz konusu genel- geyle Torba Kanun olarak bilinen kanunla, kamu çali- sanlarinin yeni mali kazanimlar elde ettigi ifade edilerek bu hususlarin uygulanmasina yö- nelik esaslar belirtildi.

Maliye Bakani Mehmet Simsek imzasiyla yayinlanan genelge su sekilde:

GENELGE

(6111 sayili Kanunun Bazi Hükümlerine Iliskin)

Bilindigi üzere, 25/2/2011 tarihli ve Mükerrer Resmi Gazetede yayimlanan 6111 sayili Kanunun 117, 118 ve 122 nci maddelerinde sözlesmeli personele aile yardimi ödenegi verilmesi, çocuk için ödenmekte olan aile yardimi ödenegindeki sayi sinirinin kaldirilmasi, toplu sözlesme primi ve emekliye ayrilanlara ödenmekte olan tazminata iliskin hususlarda düzenlemeler yapilmistir.

Söz konusu ödemelere iliskin olarak uygulama birliginin saglanmasi ve olusabilecek tereddütlerin giderilmesi amaciyla asagidaki açiklamalarin yapilmasi gerekli görülmüstür.

1- 6111 sayili Kanunun 118 inci maddesiyle 375 sayili Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen ek 8 inci maddede yer alan; “Ayin veya haftanin bazi günleri ya da günün belirli saatleri gibi kismi zamanli çalisan sözlesmeli personel hariç olmak üzere kamu kurum ve kuruluslarinin merkez ve tasra teskilatlari ile döner sermaye isletmelerinde sözlesmeli personel pozisyonlarinda istihdam edilenlerden aile yardimi ödeneginden veya baska bir ad altinda da olsa ayni amaçla yapilan herhangi bir ödemeden yararlanamayanlara, Devlet memurlarina verilen aile yardimi ödenegi, herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksizin ayni usul ve esaslar çerçevesinde ödenir.” hükmü uyarinca, kamu kurum ve kuruluslarinda sözlesmeli personel olarak istihdam edilenlerin de aile yardimi ödeneginden yararlandirilmasina imkan saglanmistir.

a) Anilan maddeye göre, ayin veya haftanin bazi günleri ya da günün belirli saatleri gibi kismi zamanli çalisan sözlesmeli personel hariç olmak üzere kamu kurum ve kuruluslarinin merkez ve tasra teskilatlari ile döner sermaye isletmelerinde;

- 657 sayili Devlet Memurlari Kanununun 4/B maddesi ile ek geçici 16 nci maddesi,

- 5393 sayili Belediye Kanununun 49 uncu maddesi,

- 5302 sayili Il Özel Idaresi Kanununun 36 nci maddesi,

- 399 sayili Kanun Hükmünde Kararname,

- ilgili mevzuatinda yer alan hükümler,

uyarinca, sözlesmeli personel pozisyonlarinda tam zamanli olarak istihdam edilenlerden aile yardimi ödeneginden veya baska bir ad altinda da olsa ayni amaçla yapilan herhangi bir ödemeden yararlanamayan sözlesmeli personele, Devlet memurlarina ödenmekte olan aile yardimi ödenegi ayni usul ve esaslar çerçevesinde ödenecektir.

b) Devlet memurlari, es ve çocuklari için 657 sayili Kanunun 202 ila 206 nci maddelerinde yer alan düzenlemeler çerçevesinde aile yardimi ödeneginden yararlanmaktadir.

Bu çerçevede, sözlesmeli personele yapilacak aile yardimi ödeneginin ödeme usulü ve tutari, bu ödenege hak kazanilmasinda ve kaybedilmesinde ve diger hususlarda anilan maddelerde yer alan düzenlemelerin dikkate alinmasi gerekmektedir.

c) Sözlesmeli personele yapilacak aile yardimi ödenegi herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmayacaktir.

ç) 375 sayili Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen ek 8 inci madde, 1/1/2011 tarihinden geçerli olmak üzere yayimi tarihinde yürürlüge girdiginden, kapsama dahil sözlesmeli personele, anilan düzenlemenin 25/2/2011 tarihinde yayimlanmasi ve söz konusu personelin aile yardimi bildirimini önceden verme imkaninin bulunmamasi nedeniyle 1/1/2011 ila 14/3/2011 tarihleri arasinda ödenememis olan aile yardimi ödenegi tutarlarinin tamami, aile yardimi bildiriminin verilmesi ve hesaplanmasini müteakiben ayliklara iliskin hükümler dikkate alinmak suretiyle defaten ödenecektir.

2- 6111 sayili Kanunun 117 nci maddesinin birinci fikrasinin (g) bendi ile 657 sayili Kanunun 202 nci maddesinin ikinci fikrasinda yer alan “Ancak ikiden fazla çocuk için aile yardimi ödenegi verilmez.” cümlesi, 1/1/2011 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlükten kaldirilmis bulundugundan, 657 sayili Kanunun 202 nci maddesine göre çocuk için verilmekte olan aile yardimi ödeneginde, anilan tarihten itibaren sayi sinirlamasi dikkate alinmayacaktir.

Söz konusu tarihten itibaren bu kapsamda ödenememis aile yardimi ödenegi tutarinin tamami, hesaplanmalarini müteakiben ayliklara iliskin hükümler dikkate alinmak suretiyle defaten ödenecektir.

3- 6111 sayili Kanunun 118 inci maddesiyle 375 sayili Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 4 üncü maddesinde yapilan düzenlemeye istinaden;

a) 4688 sayili Kamu Görevlileri Sendikalari Kanunu hükümleri uyarinca kamu görevlileri sendikalarina üye olup, aylik veya ücretinden üyelik ödentisi kesilen kamu görevlilerine Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarinda aylik veya ücretleri ile birlikte kirkbes Türk Lirasi toplu sözlesme primi ödenecektir.

b) Anilan prim, damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmayacak ve baska bir ödemenin hesabinda da dikkate alinmayacaktir.

c) Toplu sözlesme primi, 1/1/2011 tarihinden geçerli olmak üzere yayimi tarihinde yürürlüge girdiginden, kapsama dahil personele 15/1/2011 tarihinde ödenememis olan 45 TL tutarindaki prim, hesaplanmalarini müteakiben ödenecektir.

4- 6111 sayili Kanunun 118 inci maddesiyle 375 sayili Kanun Hükmünde Kararnamenin 1 inci maddesinin (D) bendinde ve ayni Kanunun 122 nci maddesiyle 631 sayili Kanun Hükmünde Kararnamenin 14/A maddesinin (c) bendinde düzenleme yapilmistir. Söz konusu düzenlemeye istinaden;

- 375 sayili Kanun Hükmünde Kararnamenin 1 inci maddesinin (D) bendi,

- 631 sayili Kanun Hükmünde Kararnamenin 14/A maddesinin (c) bendi,

kapsaminda yer alan personele, anilan mevzuat hükümleri uyarinca ödenmekte olan tazminat, 1/1/2011 tarihinden itibaren 12.105 (onikibinyüzbes) gösterge rakaminin memur aylik katsayisiyla çarpimi sonucu bulunacak tutarda ödenecektir.

Bilgilerini ve geregini arz / rica ederim.

Mehmet SIMSEK
Maliye Bakani

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen