Haber
2009-09-30 07:19:47
Maliye Bakanligi’nin Hazirlik Ödenegiyle Ilgili Görüsü Sayistay ve Yargi Kararlarina Aykiridir

Maliye Bakanligi, 2 Temmuz 2009 tarih ve 8302 sayili görüs yazisinda, 30 Eylül 2009 tarihinden sonra açiktan atanan, ilk atama suretiyle atanan, sözlesmeli ögretmen olarak atanan, ücretsiz izin ve askerlik görevinden sonra tekrar ögretmenlik görevine baslayan ögretmenlere hazirlik ödeneginin ödenmeyecegi seklinde bir degerlendirme yapmistir.

 

Maliye Bakanligi’nin bu görüsüne katilmak hukuken mümkün degildir. Kaldi ki bu yazinin bir görüs yazisi olmasi nedeniyle kesin ve yürütülebilir bir islem olmadigindan, bu degerlendirme Milli Egitim Bakanligi’nca da dikkate alinmamalidir.

Maliye Bakanligi’nin bu görüsü Sayistay, Danistay ve Idare mahkemeleri kararlarina aykiridir.

 

Danistay 11. Dairesi, 6.6.2007 tarihinde, 2007/908 E. ve 2007/5813 K. sayili dosyada, hazirlik ödenegi, askerde oldugu için ödenmeyen bir ögretmenin askerligi sona erdikten sonra o yil ödenen hazirlik ödeneginin kendisine de ödenmesine karar vermistir.

 

Sayistay 5. Dairesi, 10.05.2000 tarih ve 9812 No’lu kararinda, ilk kez atananlara hazirlik ödenegi verilmesinde, “Ögretim yilina hazirlik ödenegi, ögretmenlerin fiilen yürüttükleri görevin geregi olarak ögretim yili boyunca ortaya çikabilecek sahsi ders araç ve gereç ihtiyaçlarinin teminine katkida bulunmak, böylece etkin ve verimli çalismalarina olanak saglamak amaciyla ödendiginden, ilk atamasi yapilarak 2.10.1998 tarihinde göreve baslayan ögretmene söz konusu ödenegin verilmesinde mevzuata aykiri bir husus bulunmadigi” sonucuna varmistir.

 

Ikinci yariyilda göreve baslayan ögretmen için de, Sayistay 3. Dairesi 06.01.1998 tarih ve 209 No’lu kararinda, “Ögretmenlerin göreve ikinci yariyilda baslamasinin ‘Ögretim Yilina Hazirlik Ödenegi’ni almalarina engel olmadigina hükmetmistir.

 

Yine askerlik görevini yaparken hazirlik ödenegi alamayan üyemiz adina açtigimiz davada, Rize Idare Mahkemesi, 15.09.2009 tarihinde, o yil ödenen hazirlik ödenegini askerden geldikten sonra talep eden üyemize ödeme yapilmamasi islemini iptal ederek, üyemizin kurumuna müracaat tarihinden itibaren isleyecek yasal faiziyle birlikte hazirlik ödeneginin ödenmesine karar vermistir.

 

Görüldügü üzere gerek Danistay gerekse Sayistay kararlarinda gerekse sendikamizca açilan davalarda, idare mahkemeleri hazirlik ödeneginin ödendigi tarihten sonra ögretmenlige fiilen baslayan ögretmenlere bu ödenegin ödenmesini hukuka uygun bulmaktadir.

 

Açiklanan nedenlerle, Maliye Bakanligi’nin hazirlik ödenegiyle ilgili olumsuz görüsünü kabul etmek, yargi kararlari isiginda mümkün degildir.

 

Hazirlik Ödeneginin Ödenmemesi Durumunda Üyelerimizin Izlemesi Gereken Hukuki Süreç

30 Eylül 2009 tarihinden sonra açiktan atanan, ilk atama suretiyle atanan, sözlesmeli ögretmen olarak atanan veya ücretsiz izin ve askerlik görevinden sonra tekrar ögretmenlik görevine baslayan üyelerimizin bu tarihlerden itibaren 60 gün içinde çalistigi kuruma müracaat etmesi gerekmektedir.

 

Kurum bu müracaat üzerine hazirlik ödenegini Maliye Bakanligi görüsüne dayanarak, talebi yazili olarak reddedebilir ya da cevap vermez. Idarenin üyemize yazili olarak cevap verdigi tarihten itibaren 60 gün içerisinde dava açma zorunlulugu vardir. Sayet teblig tarihinden itibaren 60 günlük süre geçerse, bu konuyla ilgili dava açma imkani sona ermektedir.

Idare, basvurumuza yazili olarak cevap vermeyip sessiz kalirsa, bu takdirde basvuru tarihimizden itibaren 60 gün bekleyecegiz. 60 güne kadar cevap gelmezse, 60. günden itibaren 60 günlük süre içerisinde dava açma hakki vardir. Bu süre geçerse, yine dava açma hakki sona erecektir.

 

Egitim-Bir-Sen Hukuk Bürosu, üyelerimizin basvurusuna olumsuz yazi gelmesi veya 60 gün içinde bir cevap verilmemesi halinde üyelerimize hukuk hizmeti vererek dava açacaktir. Dikkat edilmesi gereken husus, teblig veya basvuru tarihinden itibaren 60 günlük sürenin kaçirilmamasidir.

 

Askerlik vb. ücretsiz izin durumunda hazirlik ödenegi alamayan üyelerin göreve basladiktan sonra 60 gün içerisinde müracaatta bulunmamasi ve daha önceki yillara iliskin hazirlik ödenegi verilmesiyle alakali davalarda mahkemeler, süre geçtigi gerekçesiyle olumsuz karar vermektedir.

 

 Askerlik Dönüsü Hazirlik Ödenegi Almaya Hak Kazanan Üyemizle Ilgili Mahkeme Karari Için Tiklayiniz

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen