Haber
2011-10-13 07:28:22
Maliye Ek Ödemeyi Tirpanladi! Uygun Görülen Oranlar Kabul Edilemez

652 sayili KHK’nin 42’inci maddesinin üçüncü fikrasi hükmüne göre; “Ek ödemenin orani ile usûl ve esaslari; görev yapilan birim ve is hacmi, görevin önem ve güçlügü, görev yerinin özelligi, çalisma süresi, personelin sinifi, kadro veya görev unvani, derecesi, atanma usûlü ile emsali veya benzeri görev ve unvanlarda bulunan personele malî haklar kapsaminda yapilan her türlü ödemeler dâhil almakta  olduklari toplam  ödeme  tutarlari gibi kriterler birlikte veya ayri ayri dikkate alinarak, Maliye Bakanliginin uygun görüsü üzerine Bakan tarafindan belirlenir.”

Bu dogrultuda seflere, memurlara, hizmetlilere, sube müdürlerine, il egitim denetmenleri ve yardimcilarina verilecek ek ödeme oranlari konusunda Maliye Bakanligi görüsünün Milli Egitim Bakanligi’na gönderildigi bilgisine ulasilmistir.

Buna göre;

Seflere; Milli Egitim Bakanligi tarafindan % 130 oraninda ek ödeme teklif edilmisken Maliye Bakanligi, Ankara-Istanbul-Izmir büyüksehir belediyesi, diger büyüksehirler ve diger illerde bulunan kurumlarda derece-kademelere göre % 75 ila % 115 orani arasinda ek ödeme verilmesi konusunda görüs belirtmistir.

Memurlara; Milli Egitim Bakanligi tarafindan % 110 oraninda ek ödeme teklif edilmisken Maliye Bakanligi, Ankara-Istanbul-Izmir büyüksehir belediyesi, diger büyüksehirler ve diger illerde bulunan kurumlarda derece-kademelere göre % 70 ila % 110 orani arasinda ek ödeme verilmesi konusunda görüs belirtmistir.

Hizmetlilere; Milli Egitim Bakanligi tarafindan % 90 oraninda ek ödeme teklif edilmisken Maliye Bakanligi, Ankara-Istanbul-Izmir büyüksehir belediyesi, diger büyüksehirler ve diger illerde bulunan kurumlarda derece-kademelere göre % 63 ila % 90 orani arasinda ek ödeme verilmesi konusunda görüs belirtmistir.

Sube Müdürlerine; Milli Egitim Bakanligi tarafindan % 150 oraninda ek ödeme teklif edilmisken Maliye Bakanligi, Ankara-Istanbul-Izmir büyüksehir belediyesi, diger büyüksehirler ve diger illerde bulunan kurumlarda derece-kademelere göre % 130 ila % 150 orani arasinda ek ödeme verilmesi konusunda görüs belirtmistir.

Il Egitim Denetmenlerine ve yardimcilarina; Milli Egitim Bakanligi tarafindan % 170 oraninda ek ödeme teklif edilmisken Maliye Bakanligi, Ankara-Istanbul-Izmir büyüksehir belediyesi, diger büyüksehirler ve diger illerde bulunan kurumlarda derece-kademelere göre % 105 ila % 140 orani arasinda ek ödeme verilmesi konusunda görüs belirtmistir.

Görevlendirme ögretmenlere ise (375 sayili KHK ile verilen ek ödemelerine dokunulmamak üzere) Maliye Bakanliginca % 90 oraninda ek ödeme verilmesi konusunda görüs belirtilmistir.

Söz konusu oranlar 14/09/2011 tarihi itibariyle uygulamaya konulacaktir.

Hem Milli Egitim Bakanligi hem de Maliye Bakanligi nezdinde yaptigimiz girisimlerde egitim çalisanlarinin magduriyetlerinin giderilmesi için yogun bir çaba içerisinde olduk. Ancak kamuoyuna akseden ek ödeme oranlari resmi olarak duyurusu ve açiklamasi yapilmis oranlar olmamakla birlikte; Maliye Bakanligi’nin belirledigi bu oranlar egitim çalisanlarinin beklentilerini karsilamamis, bu nedenle hayal kirikligi yasatmistir. Bu oranlar kabul edilebilir rakamlar degildir. Maliye Bakanligi, Milli Egitim Bakanligi’nin görüsünü dikkate almamis, ek ödeme oranlarini çalisanlar arasinda görev yaptiklari illerle göre ayirmak suretiyle belirleyerek esit ise esit ücret ilkesine aykiri hareket etmis; çalisma barisini bozulmasina zemin hazirlamistir. Önerilen oranlar konusunda büyüksehir-tasra ayrimi yapilmasinin gerekçesi ortaya konulmadigi gibi bu ayrimin hiçbir hukuki ve fiili gerekçesi mevcut degildir. Ayni sartlar altinda ayni isi yapan personel arasinda Ankara-Istanbul-Izmir, büyüksehir belediyeleri ve diger illerde çalisanlar seklinde ayrim yapilmasi anayasanin esitlik ilkesine aykiri oldugu 652 sayili KHK’nin ruhu ile de bagdasmamaktadir. Büyüksehirlerde ve tasrada mahrumiyet ve zor sartlar altinda görevini sürdürmeye çalisan personelin magduriyetine sebep verecek bu düzenlemenin, çalisanlar arasindaki iç barisi bozacagi süphesizdir.

Kamuoyuna akseden bu oranlari Egitim-Bir-Sen olarak kabulümüz mümkün degildir. 652 sayili KHK’nin yukarida belirtilen hükmü geregi ek ödeme oranlari Maliye Bakanligi’nin uygun görüsü üzerine Milli Egitim Bakani tarafindan belirlenecek olup, Sayin Bakanin bu süreçte konuya müdahil olarak egitim çalisanlarini magdur etmeyecek ve beklentilerini karsilayacak nitelikte girisimde bulunmasini talep ediyoruz.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen