Haber
2010-11-30 06:22:02
Masada Aldik, Takibini Yaptik: Toplu Görüsme Mutabakat Metni’nde Yer Alan Hususlar Hayata Geçiriliyor

2010 Yili Toplu Görüsme Mutabakat Metni’nde yer alan hususlar TBMM’ye sevk edilen torba kanun teklifiyle yasalasacak. Toplu görüsme primi, sözlesmelilere es yardimi, sözlesmeli personelin maasindan alinan damga vergisinin kaldirilmasi ve KIT’lerdeki ek ödeme sorunun giderilmesinin yani sira birçok idari uygulama torba kanun teklifinde yer aliyor.

 

2010 Yili Toplu Görüsme Mutabakat Metni’nde yer alan hususlar TBMM’ye sevk edilen torba kanun teklifinin kabulüyle yasalasacak. Kamu çalisanlari adina, sadece Konfederasyonumuz Memur-Sen’in imzasinin bulundugu, diger memur konfederasyonlarinin imzalamadigi 2010 Yili Mutabakat Metni’nde yer alan hususlar, yine Memur-Sen’in israrli takibi sonucu tek tek hayata geçiriliyor.

 

Kamu çalisanlari lehine gerçeklesecek düzenlemeler, ‘Bazi Alacaklarin Yeniden Yapilandirilmasi Ile Sosyal Sigortalar ve Genel Saglik Sigortasi Kanunu ve Diger Bazi Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Tasarisi’ içinde yer aldi.

 

Kanun teklifi, Konfederasyonumuz Memur-Sen’in talepleri içinde yer alan ve mutabakat metninde yer alan birçok hususu içeriyor. Teklifte, sendika üyesi kamu çalisanlarina 3 ayda bir 45 TL seklinde toplu görüsme primi ödenmesi, sözlesmelilere ilk kez aile (çalismayan es) yardimi yapilmasi, sözlesmeli personelin maasindan alinan damga vergisinin kaldirilmasi ve KIT’lerdeki 1 sayili cetvele tabi personelin ek ödeme tazminatinin yüzde 100’den yüzde 200’e çikarilmasinin yani sira birçok idari uygulama yer aliyor. Yapilan degisiklik önerisinde çocuk yardiminda 2 çocuk sinirlamasi kaldiriliyor. Sendika üyesi kamu görevlilerine 3 ayda bir 45 TL toplu görüsme primi ödenecek. Sözlesmeli personel de memurlar gibi aile yardimindan faydalanabilecek. Sözlesmeli personelin 'sendikaya üye olamayacagi' yönündeki hüküm yürürlükten kaldiriliyor.

 

 

Bu hafta içinde görüsülerek yasalasmasi beklenen degisiklik paketiyle, 2010 Yili Toplu Görüsme Mutabakat Metni’nin EK-1 Bölümünde yer alan;

 

1- Disiplin cezalarinin tamamina karsi yargi yolunun açilmasi,

2- Devlet Personel Baskanligi’nda Personel Veri Bankasi’nin Kurulmasi,

3- Bazi kurumlardaki personelin GIH sinifina geçirilmesi

4- Hamile memurlara hamileliklerinin 24. haftasindan itibaren gece nöbeti ve vardiya görevi verilmemesi

5- Memurlara aylikli refakat izni verilmesi,

6- Mazeret izni sürelerinde iyilestirmeler yapilmasi, kayin hisimlarinin vefati halinde de mazeret izni verilmesi

7- Disiplin cezalarina itirazlarin disiplin kurullarina yapilmasi

8- Hafta sonu ve tatillerde izin alinmasi uygulamasinin kaldirilmasi

9- Aile yardiminda çocuk sayisi sinirlamasinin kaldirilmasi,

10- Emeklilere ödenen yol parasinin 500 TL’den 750 TL’ye çikarilmasi

11- Sendika üyesi kamu çalisanlarina toplu görüsme primi verilmesi

12- 399 Sayili Kanun Hükmünde Kararname’deki sendika üyeligi yasaginin kaldirilmasi hususlari hayata geçirilecek.

Ayrica, 2010 Yili Mutabakat Metni’nde yer alan yüzdelik zam, TBMM’deki Bütçe Kanunu içerisinde yer alirken, ek ödemeler, çalisanlarin aile yardiminin artirilmasi ve enflasyon farkinin ödenmesine yönelik düzenlemeler için de, Bakanlar Kurulu hazirlaniyor.

KIT’lerde 2 sayili cetvele iliskin kurumlararasi ücret dengesizliginin giderilmesi ve ücret skalasinin yeniden düzenlenmesi konusundaki çalisma ise, YPK karari hazirlaniyor.

 

Getirilen Düzenlemeler

TBMM Baskanligina sunulan, 'Bazi Kamu Alacaklarin Yeniden Yapilandirilmasi ile Sosyal Sigortalar ve Genel Saglik Sigortasi Kanunu ve Diger Bazi Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Tasarisi'nda, Toplu Görüsme Mutabakat Metni’ne yer alan hususlarin yani sira, kamu çalisanlarina yönelik bir çok düzenleme de yer aliyor.

Memurlara görevlerinden dolayi saldiriya ve kazaya ugramalari halinde verilen izinlerden sonra saglik kurulu raporuyla belgelemeleri halinde 18 aya kadar ayliksiz izin verilebilecek.

Dogum yapan memura verilen dogum sonrasi analik izni süresinin bitiminden, esi dogum yapan memura ise dogum tarihinden itibaren istekleri üzerine 24 aya kadar ayliksiz izin verilecek. 

 

3 yasini doldurmamis bir çocugu evlat edinen memurlar, 24 aya kadar ayliksiz izne ayrilabilecek.

 

Burslu olarak ya da bütçe imkanlariyla yetistirilmek üzere yurtdisina gönderilen veya sürekli görevle yurtdisina atanan memurlar veya yurtdisina kamu kurumlarinca gönderilen ögrencilerin memur eslerine, 8 yili geçmemek üzere görev veya ögrenim süresi içinde ayliksiz izin verilebilecek.

 

5 hizmet yilini tamamlayan memura, en fazla 2 defada kullanilmak üzere, toplam 1 yila kadar ayliksiz izin kullandirilabilecek. 

 

Ayliksiz izin süresinin bitiminden önce mazereti gerektiren sebebin ortadan kalkmasi halinde, 10 gün içinde göreve dönülmesi zorunlu olacak. Ayliksiz izin süresinin bitiminde veya mazeret sebebinin kalkmasini izleyen on gün içinde görevine dönmeyenler, memuriyetten çekilmis sayilacak. 

 

Muvazzaf askerlige ayrilan memurlar askerlik süresince görev yeri sakli kalarak ayliksiz izinli sayilacak. 

 

Memurlar, kimlik numarasi esas alinarak kurumlarinca tutulacak personel bilgi sistemine kaydolacak. Her memur için bir özlük dosyasi tutulacak. 

Kamu çalisanlari sicil sistemi kaldiriliyor.

 

Ödüller Yeniden Düzenleniyor

Tasarida, basarili olan memurlara verilen ödül miktari da günün sartlarina göre yeniden düzenlenerek tesvik edici hale getiriliyor.

 

Memurlar, geçici görevlendirme yapmak isteyen kurumun talebi ve çalistiklari kurumun izni ile diger kamu kurum ve kuruluslarinda geçici süreli olarak görevlendirilebilecek.

 

Torba Tasari’nin öngördügü diger düzenlemeler söyle:

Yurt disinda görev alacak görevlilere yabanci resmi kurumlarda 10 yila, uluslararasi kuruluslarda ise 21 yila kadar ayliksiz ücretsiz izin alma imkani saglanacak.

 

Kadin memura toplam 16 haftalik dogum izni verilecek. Çogul gebelikte buna iki hafta daha eklenecek. Süt izni süresi artiriliyor. 

 

Memurun yillik veya mazeret izninde sosyal yardimlara dokunulmayacak. 

 

Devlet Personel Baskanligi bünyesinde memur bilgi sistemi olusturulacak.

 

Bazi kamu kurumlarina sözlesmeli uzman ve uzman yardimcisi çalistirma hakki taniniyor.

 

Yüksekögretim Denetleme Kurulu olusturulacak.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen