Haber
2010-10-21 07:21:50
MEB, ‘Mesleki Çalisma Dönemi Ek Ders Ücreti Ödemesi’ne Iliskin Yazili Açiklama Yapti

Egitim-ögretim yilinin dönem basinda ve sonunda ögret- menlerin yapmis olduklari se- miner çalismalari karsiliginda ödenen ek ders ücretine iliskin bazi illerde eksik ek ders ücreti ödendigi bilgisini almistik. Bunu üzerine Bakanlik yetkilileri ile görüsmeler yaparak magduri- yetlerin olusmamasini iste- mistik. Bakanlik, görüsme- lerimiz sonrasi geç de olsa yazili bir açiklama yapti.

 

Ögretmenlerin mesleki çalismalarina iliskin mevzuat kaynaklarinin basinda 222 sayili Ilkögretim ve Egitim Kanunu gelmektedir.  222 sayili Kanun’da, “Ilkögretim okullarinin yaz tatili, sinavlarin bitimi tarihinden yeni ögretim yilinin basina kadar sürer. Ögretmenler, yaz tatili içinde araliksiz iki ay izinlidirler. Ancak, bu iki aylik izin sürelerine dokunulmadan kalan tatil zamanlarinda yönetmeliginde saptanacak meslekle ilgili çalismalara katilmakla yükümlüdürler” hükmü yer almaktadir.

 

Ayrica Ilkögretim Kurumlari Yönetmeligi’nde meslekî çalismalarin, derslerin kesiminden Temmuz ayinin ilk is gününe, Eylül ayinin ilk is gününden derslerin baslangicina kadar yapilacagi hükmü bulunmaktadir.

 

Anilan mevzuat kaynaklari ile mesleki çalismalarin ögretmenlere bir görev olarak verilmesi ve bu görevle ilgili herhangi bir saat, gün veya hafta sinirlamasi getirilmemesine karsin 2006/11350 sayili Bakanlar Kurulu Karari ile yürürlüge giren Millî Egitim Bakanligi Yönetici ve Ögretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine Iliskin Karar’in 6’nci maddesinin, “Ögretmenlere, ilgili mevzuatina göre ögretim yili basinda ve sonunda yaptiklari meslekle ilgili çalisma sürelerinde iki haftayi geçmemek üzere ve fiilen görev yapmalari kaydiyla haftada 15 saat ek ders ücreti ödenir” hükmü ile söz konusu mesleki çalisma süresine iliskin bir kisitlama getirilmistir.

 

Bu kararin, verilen zorunlu görevi yapan ögretmenin bunun karsiliginda almasi gereken ek ders ücretini almasini engelleyen 222 sayili Ilkögretim ve Egitim Kanunu ve Ilkögretim Kurumlari Yönetmeligi’ne aykiri bir hüküm oldugu, fiilen mesleki çalisma yapan ögretmenlerin de hak kaybina ve magduriyetine sebep oldugu ortadadir. Ortaögretim kurumlarinda çalisan rehber ögretmenlere ise, mesleki çalisma döneminde ek ders ücreti ödenmediginden dolayi Milli Egitim Bakanligi’na dava açmistik. Açtigimiz dava da devam etmektedir.

 

Sendikamiz Millî Egitim Bakanligi Yönetici ve Ögretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine Iliskin Karar’daki söz konusu maddenin doguracagi sorunlari öngörmüs, 2010 yili Kurum Idari Kurulu’nda sorunu gündeme getirmis; Millî Egitim Bakanligi Yönetici ve Ögretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine Iliskin Karar’in ilgili maddesinin, “Ögretmene, mesleki çalisma yaptigi her gün için üç saat ücret ödenmesi” seklinde degistirilmesini teklif etmis ve Kurum Idari Kurulu da söz konusu madde ile ilgili düzenleme yapilmasi teklifini kabul etmistir. Kurum Idari Kurulu karari geregi, Milli Egitim Bakanligi düzenleme yapmak üzere bir çalisma baslatmistir. Egitim-Bir-Sen olarak, Kurum Idari Kurulu’nda aldigimiz kararlarin hayata geçmesinin takipçisiyiz.

 

Bakanlik, Eylül 2010 mesleki çalisma dönemi ek ders ücretleri ile ilgili illerde yasanan tereddütleri ortadan kaldirmak ve ögretmenlerin magduriyetine sebep olacak yorumlari bertaraf etmek için, valiliklere bir açiklama göndermistir:

Yönetmelik geregi egitim-ögretim dönem basinda ve sonunda yerine getirilmesi zorunlu olan mesleki çalismalarinin, 2010-2011 egitim-ögretim yili için Eylül ayinin ilk is günü olan 1 Eylül Çarsamba gününden, derslerin baslangiç tarihi olan 20 Eylül Pazartesi gününe kadar sürmesine ragmen, söz konusu çalismanin hafta ortasinda baslamasi ve ikinci haftasinda da Ramazan Bayrami tatilinin denk gelmesi nedeniyle bir haftada bes is gününün tamamlanamamis olmasindan ve ögretmenlerin hak kaybina ugramamalari bakimindan, 2010-2011 egitim-ögretim dönem basinda yapilan iki haftalik seminer süresinde yaptiklari mesleki çalismalarin Karar’in 6’nci maddesinin 3’üncü fikrasinda yer alan, “2 haftayi geçmemek üzere” ifadesinin, 2 hafta içerindeki fiilen çalisilan 10 is günü dikkate alinarak ek ders ücretlerinin ödenmesi gerektigi degerlendirildiginden, gerçeklestirme ve harcama birimlerinin ek ders ücret ödemelerinde bu sekilde islemleri gerçeklestirmelerinin konuyla ilgili magduriyetler yasanmamasini saglayacagi seklinde degerlendirilmistir.

 

 Bakanlik Tarafindan Yapilan Açiklama Yazisi

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen