Haber
2011-05-20 07:23:20
MEB Personelinin Yer Degistirmelerine Iliskin Yönetmelik Taslagi’na Dair Önerilerimiz

Milli Egitim Bakanligi ile imzaladigimiz Ekim 2009 Kurum Idari Kurulu Toplantisi ve devaminda Konfederasyonumuz Memur-Sen ile Kamu Isveren Kurulu arasinda imzalanan 2010 Yili Toplu Görüsme Mutabakat Metni’nde, “Ögretmen disinda kalan Milli Egitim Bakanligi çalisanlarinin (hizmetli, memur, teknisyen vb.) görev tanimlarinin yapilmasi, bu personelin atama ve yer degistirme islemlerinin düzenlenmesi konusunda bir çalisma yapilmasi” kararlastirilmisti.

 

Bakanlik, “Milli Egitim Bakanligi Personelinin Yer Degistirmelerine Iliskin Yönetmelik” Taslagi’ni hazirlayarak, sendikamiza göndermis ve sendika olarak taslaga iliskin önerilerimizi teskilatimizin talepleri dogrultusunda olusturmus bulunmaktayiz.

 

“Milli Egitim Bakanligi Personelinin Yer Degistirmelerine Iliskin Yönetmelik” Taslagi’na yönelik teskilatimizdan gelen görüs ve öneriler üzerine taleplerimizi, ekte sunuldugu gibi, sekillendirmis bulunuyoruz. Bakanliga sunmadan önce önerilerimize son seklini vermek üzere, varsa, elestirilerinizi 22 Mayis 2011 tarihine kadar mevzuat@egitimbirsen.org.tr adresine iletmeniz durumunda, bunlar tarafimizca degerlendirilecektir.

 

Taslaga nihai sekli verildikten sonra önerilerimiz 23 Mayis 2011’de (Pazartesi) Bakanliga iletilecektir.

 

MADDENIN TASLAKTAKI HALI

 

MADDENIN DEGISIKLIK ISTENILEN HALI

DEGISIKLIK GEREKÇESI

Kapsam

Madde 2- (1) Bu Yönetmelik, Bakanlik merkez ve tasra teskilatinda; mühendis, mimar, istatistikçi, grafiker, programci, mütercim, veteriner hekim, veteriner saglik teknisyeni, sosyal çalismaci, psikolog, fizyoterapist, hemsire, tesis müdürü, sef, arastirmaci, uzman, sivil savunma uzmani, çözümleyici, ayniyat saymani, sayman, bilgisayar isletmeni, veri hazirlama ve kontrol isletmeni, veznedar, ayniyat memuru, ambar memuru, mutemet, memur, daktilograf, sekreter, santral memuru, soför, tekniker, teknisyen, dagitici, hizmetli, kaloriferci, bekçi, asçi ve bu düzey kadrolarda görev yapan personel ile bunlarin yardimcilarini kapsar.

 

Kapsam

Madde 2-  Bu Yönetmelik, Bakanlik merkez ve tasra teskilatinda; ibaresinden sonra, “sube müdürü” ibaresinin yer almasi,

Kapsamda yer alan unvanlara merkez teskilatinda görev yapan  sube müdürü” unvanlarinin da eklenmesinin uygun olacagi degerlendirilmektedir.

 

Il içi istege bagli yer degistirmelere iliskin duyuru, basvuru ve atama

Madde 7- (1) Bulunduklari kurumda ilgili yilin 1 Temmuz tarihi itibariyla kesintisiz en az bes yil görev yapanlar il içinde istege bagli yer degistirme isteginde bulunabilirler.

 

Madde 7 “-(1) Bulunduklari kurumda ilgili yilin 1 Temmuz tarihi itibariyla kesintisiz en az üç yil görev yapanlar il içinde istege bagli yer degistirme isteginde bulunabilirler.” olarak düzenlenmesi,

 

Ögretmenlerin il içi ve iller arasinda yer degistirmelerinde oldugu gibi bir düzenleme yapilmasinin uygun olacagi degerlendirilmektedir.

Il içi istege bagli yer degistirmelere iliskin duyuru, basvuru ve atama

Madde 7- (6) Yer degistirme isteginde bulunacaklar; duyurusu yapilan ve unvani itibariyla atanabilecegi kurumlardan en fazla on kurumu, atanmak istedigi öncelik sirasina göre tercih etmek suretiyle basvuruda bulunabilirler. Basvurularin son gününden bir gün önce yazili olarak basvuruda bulunanlarin basvurulari ya da tercihlerinden bazilari iptal edilebilir. Ancak tercih degisikligi yapilamaz.  

 

 

 

 

Madde 7 – “ (6)   (en fazla on kurumu,) ibaresi (en fazla yirmi bes kurumu,)…”  olarak düzenlenmesi,

Yer degistirme isteginde bulunacaklar, duyurusu yapilan ve unvani itibariyla atanabilecegi kurumlardan yirmi bes kurumu öncelik sirasina göre tercihte bulunmalari saglanmak suretiyle bu durumda olanlarin il içi istege bagli yer degistirmelerini gerçeklestirmelerine imkan saglanmalidir.

Il içi istege bagli yer degistirmelere iliskin duyuru, basvuru ve atama

Madde 7- (8) Atamasi yapilanlarin atamalari iptal edilemez. Atamasi yapilanlarin, tebligat tarihinden itibaren kanuni süre içinde yeni görevlerine baslamalari gerekir.

 

Madde 7 – - “(8) Atamasi yapilanlarin atamalari iptal edilemez. …” ibaresinin madde metninden çikarilmasi,

Atamasi yapilanlarin atamalari yapildiktan sonra atandiklari kurumda görev yapmalarina engel olacak bir özürlerinin olusmasi durumunda eski görev yerlerinden ayrimlamamis olmalari kaydiyla atamalarinin iptal edilmelerine imkan saglanmalidir.

Iller arasi istege bagli yer degistirmelere iliskin duyuru, basvuru ve atama

Madde 8- (1) Bulunduklari birimde/ilde ilgili yilin 1 Temmuz tarihi itibariyla kesintisiz en az sekiz yil görev yapanlar birimler/iller arasi istege bagli yer degistirme isteginde bulunabilirler.

 

Madde 8- “(1) Bulunduklari birimde/ilde ilgili yilin 1 Temmuz tarihi itibariyla kesintisiz en az 3 yil görev yapanlar birimler/iller arasi istege bagli yer degistirme isteginde bulunabilirler.” olarak düzenlenmesi,

 

Ögretmenlerin il içi ve iller arasinda yer degistirmelerinde oldugu gibi bir düzenleme yapilmasinin uygun olacagi degerlendirilmektedir.

Iller arasi istege bagli yer degistirmelere iliskin duyuru, basvuru ve atama

Madde 8- (6) Yer degistirme isteginde bulunacak olanlar; birimler/iller itibariyla duyurusu yapilan ve unvanlari itibariyla atanabilecekleri birimlerden/kurumlardan en fazla yirmi birimi/kurumu, atanmak istedigi öncelik sirasina göre tercih etmek suretiyle basvuruda bulunabilirler. …

Madde 8- “(6) … (en fazla yirmi birimi/kurumu,) ibaresi ( en fazla yirmi bes birimi/kurumu,) olarak düzenlenmesi,

Yer degistirme isteginde bulunacaklar, duyurusu yapilan ve unvani itibariyla atanabilecegi kurumlardan yirmi bes birimi/kurumu öncelik sirasina göre tercihte bulunmalari saglanmak suretiyle bu durumda olanlarin il içi istege bagli yer degistirmelerini gerçeklestirmelerine imkan saglanmalidir.

Iller arasi istege bagli yer degistirmelere iliskin duyuru, basvuru ve atama

Madde 8- (8) Atamasi yapilanlarin atamalari iptal edilemez. Atamasi yapilanlar, tebligat tarihinden itibaren kanuni süre içinde yeni görevlerine baslamak zorundadirlar.

 

Madde 8- “(8) Atamasi yapilanlarin atamalari iptal edilemez.”  ibaresinin madde metninden çikarilmasi,

Atamasi yapilanlarin atamalari yapildiktan sonra atandiklari kurumda görev yapmalarina engel olacak bir özürlerinin olusmasi durumunda eski görev yerlerinden ayrimlamamis olmalari kaydiyla atamalarinin iptal edilmelerine imkan saglanmalidir.

 

 

Es durumu özrüne bagli yer degistirmeler               

                MADDE 10-

(4) Bu madde kapsaminda basvuruda bulunanlarin atamalari o ilin personel ihtiyaci da dikkate alinarak yapilir. Basvuru sayisi ihtiyacin üzerinde olmasi halinde atamalar hizmet puani üstünlügüne göre yapilir.

 

Es durumu özrüne bagli yer degistirme baslikli 10 uncu maddenin (4) üncü fikrasinin madde metninden çikarilmasi,

Es durumundan yer degisikligi isteyen personel için Bakanligin benzer Yönetmeliklerinde bir sinirlama getirilmezken bu kapsamda olan personele de herhangi bir sinirlama getirilmemesi gerektigi degerlendirilmektedir.

Diger nedenlere bagli yer degistirmeler

                MADDE 12-

                (2)   Görev mahalli disinda resmi bir ortaögretim kurumunu merkezî sinavla kazanan çocugu bulunan personel, söz konusu yerde çocugunun yatili ögrenim görme imkâni yoksa çocugun ögrenim görecegi ile atanmak üzere basvuruda bulunabilir. Bu sekilde basvuruda bulananlarin yer degistirmeleri o ilin personel ihtiyaci da dikkate alinarak yapilabilir.

               

 

Ikinci fikranin sonunda yer alan “yapilabilir” ibaresi “yapilir” olarak degistirilmesi,

                              

Görev mahalli disinda resmi bir ortaögretim kurumunu merkezî sinavla kazanan çocugu bulunan personel, söz konusu yerde çocugunun yatili ögrenim görme imkâni yoksa çocugun ögrenim görecegi ile atanmak üzere basvuruda bulunanlarin atamalarinin dogrudan yapilmasinin uygun olacagi degerlendirilmektedir.

Zorunlu yer degistirme

                MADDE 15- (1) Bulundugu kurumda ilgili yilin 1 Temmuz tarihi itibariyla kesintisiz 10 yil süre ile görev yapan personelin görev yerleri; il içindeki bir baska kuruma olacak sekilde degistirilir.

(2)  Zorunlu yer degistirmelere iliskin duyuru, en geç 1 Temmuz tarihine kadar her personelin bilgi sahibi olabilecegi sekilde valiliklerce il genelinde yapilir.

(3) Duyuruda; bu kapsamda yer degistirmeye tabi tutulacak personelin görev yaptigi kurumlarda dahil atama yapilacak kurumlar, bu kapsamda yer degistirmesi gereken personelin unvanlari, bu kurumlara hangi unvanlardan kaç personelin atanabilecegi, basvuru yeri, sekli ve tarihi ile diger hususlara yer verilir.

 

 

(4)  Basvuru tarihi, duyurunun yapildigi tarihten itibaren en geç on bes gün sonra baslatilir. Basvuru süresi bes is gününden az olamaz.

(5) Zorunlu yer degistirme kapsaminda bulunanlar; en fazla yirmi kuruma, atanmak istedikleri öncelik sirasina göre tercihte bulunurlar.

(6) Bu kapsamdaki atamalar bu Yönetmelik eki EK-1 Degerlendirme Formu üzerinden yapilacak degerlendirme sonucu aldiklari puanlara göre tercihleri de dikkate alinarak puan üstünlügüne göre yapilir.

Tercihlerine atanamayanlarin atamalari duyurusu yapilan kurumlarla sinirli olmak üzere atama yapilmayan kurumlardan birine olacak sekilde kura ile yapilir.

Tercihte bulunmayanlarin görev yerleri; bu kapsamda basvuruda bulunarak tercihlerine atanamayanlarin atamalari tamamlandiktan sonra duyurusu yapilan kurumlar ile sinirli olmak üzere bos kalan bir kuruma olacak sekilde degistirilir.

 

Zorunlu yer degistirme baslikli 15 inci maddenin sadece merkez ve tasra teskilati sube müdürlerinin il içi/il disi zorunlu yer degisikliklerini kapsayacak sekilde yeniden düzenlenmesi,

               

Yönetmeligin taslaginin Kapsam baslikli 2 inci maddesinde sayilan unvanlara bakildiginda, mali haklar bakimindan zor geçinen düsük gelirlere sahip olan personelin hayatlarini zar zor idame ettikleri yerlesim yerlerinden zorunlu olarak gönderilmelerinin yerinde bir uygulama olmadigi degerlendirilmektedir.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen